LIOF


Innovatiecheque voor Rimas te Beringe

Gedeputeerde Herman Vrehen en Jérôme Verhagen, directeur NV Industriebank LIOF hebben tijdens de 'Dag van het MKB' op 4 november een innovatiecheque van EUR 232.085,- overhandigd aan directeur Mark Verstraten van Rimas BV uit Beringe. Het bedrijf gaat het bedrag gebruiken voor de ontwikkeling van een zonneceltestapparaat waarmee haarfijne breuken in zonnecellen vroegtijdig in het productieproces kunnen worden opgespoord. Dit apparaat kan tot forse besparingen bij zonnecelfabrikanten leiden.

Herman Vrehen: "Het idee van Rimas voor de ontwikkeling van dit zonneceltestapparaat is zeer innovatief en gericht op procesverbetering bij de zonnecelfabrikanten. Dit voorbeeld toont aan dat ook de grotere innovatiesubsidies bereikbaar zijn voor relatief kleine bedrijven. In dit geval legt een innovatief MKB-bedrijf een verbinding met het grootbedrijf. Bovendien speelt Rimas een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van één van de groeimotoren in de vernieuwde Versnellingsagenda die recent is gepresenteerd: systemen voor zonne-energie."

De werking van de nieuwe meetapparatuur is gebaseerd op detectie via ultrasone geluidsgolven. Vergelijkbaar met een scheur in glas, verandert het geluid (de frequentie) van de cel wanneer er een scheurtje in zit. De detectie kan worden geïntegreerd in de productielijn.

Op dit moment geschiedt de controle van zonnecellen voornamelijk nà de productie. Door dit nieuwe testapparaat kunnen zonnecelfabrikanten al in een vroeg stadium de kwaliteit van de productie vaststellen. Bovendien is deze detectiemethode veel betrouwbaarder dan de visuele inspectie die tot op heden voornamelijk wordt toegepast.

Dit betekent een belangrijke vernieuwing in de productieproces van zonnecelfabrikanten. Breuk is immers het grootste kwaliteitsprobleem in de productie. De nieuwe detectiemethode kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen.

Rimas gaat de meetapparatuur samen met een Universiteitsbedrijf uit Tampa, Florida ontwikkelen. Het testen van het apparaat vindt o.a. plaats bij Scheuten Solar in Gelsenkirchen, Photovoltech in Tienen en Solland Solar Cells in Heerlen. "Een stevige Limburgse inbreng in een nieuwe ontwikkeling op het gebied van zonne-energie. Dat past in het profiel dat we voor onze regio nastreven: ondernemend en innovatief", aldus Jérôme Verhagen.