Voedingcentrum
Blijf salmonella de baas
De laatste tijd blijken opvallend veel mensen in Nederland last te
hebben van de salmonella bacterie. Het is nog niet bekend hoe de
mensen besmet zijn geraakt. Het Voedingscentrum heeft tips voor wat je
kan doen om te voorkomen dat je last krijgt van salmonella.
Salmonella is een darmbacterie die mensen via besmet voedsel binnen
kunnen krijgen. Zij lopen dan het risico op maag- en darmklachten.
Niet iedereen wordt direct ziek van met salmonella besmet eten. Ook de
soort salmonella bepaalt de mate waarin mensen er ziek van worden.
Je kunt zelf voorkomen dat je een salmonellabesmetting oploopt met een
aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen:
* verhit vlees en rauwe (niet gepasteuriseerde) melk door en door.
* vermijd kruisbesmetting, waarbij de bacteriën van rauwe op
gekookte of gebakken producten worden overgebracht.
* bak eieren of kook ze bij voorkeur hard: het eiwit en de
eierdooier moeten bij voorkeur gestold zijn.
* bewaar eieren in de koelkast en gebruik geen rauwe eieren voor
bijvoorbeeld bavarois, mousse of zelfgemaakte mayonaise.
* let erop dat het hele product goed gaar wordt.
* ontdooi vlees in de koelkast, niet op het aanrecht.
* houd rauwe producten altijd goed gescheiden van bereide producten.
Leg bijvoorbeeld rauwe kip onderin de koelkast. Bacteriën
verspreiden zich namelijk van boven naar beneden.
* neem een goede hygiëne in acht. Gebruik schone hulpmiddelen en
materialen: handdoeken, snijplanken en vaatdoekjes.
* houd vuile en schone hulpmiddelen strikt van elkaar gescheiden.
* bekijk altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Vergelijk de
houdbaarheidsdatum met de datum waarop het product waarschijnlijk
zal worden gegeten of gedronken.
* gebruik een koeltas voor diepvries- en gekoelde producten.
Diepvriesproducten en gekoelde producten, zoals melk, vlees en
vis, zijn het meest kwetsbaar voor bederf. In de winkel staan ze
in de vriezer of de koeling, in de boodschappenkar niet meer. Voor
diepvriesproducten is het handig een koeltas mee te nemen naar de
winkel. Dat voorkomt dat ze gaan lekken. Als ze ontdooien bederven
ze sneller, bovendien kan het lekvocht andere producten bederven.
Bereiding
Het belangrijkste is om bij de bereiding van vlees goed op te letten.
In rauw vlees zitten vaak meer bacteriën dan in gebakken vlees.
Vermijd dat ze worden overgebracht van rauwe op schone of gekookte
voedingsmiddelen. Anders doet zich kruisbesmetting voor.
Daar is sprake van als je bijvoorbeeld eerst rauw vlees in de pan doet
met een vork en vervolgens diezelfde vork gebruikt om gare groente mee
te proeven of gaar vlees uit de pan te halen. Hetzelfde geldt als gaar
vlees na het braden wordt teruggelegd op de snijplank waarop het rauwe
vlees is gekruid. Ook als je je handen na het afwassen droogt aan een
vuile handdoek, kan kruisbesmetting optreden.
Vooral voor kwetsbare groepen zoals kinderen tot vijf jaar, ouderen,
zieken en zwangere vrouwen is het belangrijk om (gerechten met) eieren
goed gaar te maken en eieren hard te koken. Het eiwit en de eierdooier
moeten gestold zijn.