NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

Maak energieprijzen voor wonen variabel

Voorburg, 5 november 2008. Alleen echt substantiële prikkels zetten consumenten aan tot energiezuinigheid en het kopen van energiezuinige woningen. Een eenvoudige mogelijkheid hiervoor is om de energie voor veelgebruikers duurder en voor weinig gebruikers goedkoper te maken. Kopers van energiezuinige woningen krijgen dan net als bij het belastingstelsel, een energiekostenvrije voet en betalen veel minder voor de geleverde energie dan zij nu betalen.

Dit idee lanceert Jo Goossens, voorzitter van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, donderdag 6 november op de jaarvergadering van zijn brancheorganisatie in Amersfoort. Aanleiding ervoor is, dat uit onderzoek blijkt, dat iets meer dan de helft van de huizenkopers bereid is gemiddeld slechts 9.000 extra te betalen voor energiebesparende aanpassingen, terwijl de vele milieuvoorzieningen tegenwoordig in nieuwe huizen hiervan al een veelvoud kosten. Tegelijk verwacht de overheid van de bouwsector dat ze nóg zuiniger woningen gaat maken. Technisch is ook alles mogelijk, zegt Goossens, maar het moet wel economisch verantwoord zijn. Dat is helaas niet het geval en met al die extra maatregelen zullen per huis nog eens 10.000 tot 20.000 euro aan extra kosten gemoeid zijn.

En juist in een tijd waarin de betaalbaarheid van de koopwoningen toch al terugloopt, moet er op de kosten worden gelet. Belangrijk is volgens Goossens ook dat de consument nauwelijks iets in zijn portemonnee merkt. Zo betaalt een gemiddeld gezin in bijvoorbeeld een twee-onder-een kapwoning uit 1970 met een normverbruik van 1800 kuub gas en 3.400 kWh elektra maandelijks 180 euro. Een gezin in een even grote twee-onder-een-kapwoning uit 2007 met een normverbruik van 900 kuub gas en 4.000 kWh elektra betaalt 140 euro. Goossens: Een maandvoordeel van dus slechts veertig euro. Niet echt dus een prikkel om over naar huis te schrijven. Al helemaal niet als we beseffen dat de kosten voor de extra voorzieningen van het nieuwe huis misschien wel 20.000 euro hoger liggen en kostte de extra milieu-investering het gezin alleen al aan maandelijkse rentekosten honderd euro bruto, de afschrijving niet meegerekend. Dat motiveert niet.

De NVB-voorzitter pleit daarom voor een totaal ander tarievenstelsel voor energie. Net als bij het belastingstelsel, waar voor de hogere inkomens hogere belastingtarieven gelden dan voor de lagere inkomens, moet er ook een differentiatie komen in de energieprijzen voor wonen. En net als het belastingsysteem een belastingvrijevoet kent, zo zal er door de energiebedrijven ook een energiekostenvrije voet moeten worden ingevoerd. Wie weinig energie verbruikt, zoals de bewoner van een nieuw of gerenoveerd huis of gewoon iemand die wat vaker een trui aantrekt in de winter, betaalt dan minder per eenheid energie dan wie energie verspilt. Noch het Rijk noch de energieleverancier hoeft het een cent te kosten, want de energieverspiller betaalt in ons voorbeeld het milieubewustzijn van de ander, zegt Goossens. De kostenplaatjes van de twee aangehaalde voorbeelden zien er onder het nieuwe regime ook direct anders uit. De energiekosten voor de woning uit 1970 schieten omhoog naar 250 euro terwijl de maandlasten van de energiezuinige nieuwbouwwoning uitkomen op 70 euro.

Om gelijktijdig te voorkomen dat bewoners in oude huizen erdoor in de problemen komen, wil Jo Goossens dat de overheid tegelijkertijd flankerende maatregelen treft, zoals bijvoorbeeld een veel betere subsidieregeling dan nu op zonnecellen en HR-combi en ook een btw-verlaging op energiebesparende verbouwingen. Overigens plaatst Goossens zijn vraagtekens of de overheid wel écht een laag energieverbruik wil zoals het regelmatig propageert. Aan alles is te merken dat ze zelf niet erg hun best doen. En van iedere 63 eurocent gas vloeit nu maar liefst 37 eurocent direct naar de staatskas, terwijl van de resterende 26 eurocent nog eens 55% tot 80% naar die zelfde overheid gaat. Kortom, zo benadrukte Goossens niemand heeft zon kolossaal financieel voordeel van stoken, stoken en nog eens stoken als juist onze overheid. En wanneer we met elkaar écht werk willen maken van een schoon milieu, dan zullen we daar gelijk ook eens naar moeten kijken.


---