Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 5 november 2008

Kenmerk 213

Politie, gemeente en corporaties ondertekenen Convenant Doorzon
Crimineel gebruik van woningen aangepakt

Vandaag (woensdag 5 november) ondertekenen de politie, de gemeente Amsterdam en de Amsterdamse woningcorporaties het Convenant Doorzon om het criminele gebruik van woningen gezamenlijk aan te pakken en de woonruimte zo snel mogelijk beschikbaar te krijgen voor wie ze bedoeld is: de Amsterdamse woningzoekende. In het convenant wordt geregeld dat de politie onrechtmatig gebruik van woningen direct doorgeeft aan het Meldpunt Zoeklicht, het Amsterdamse samenwerkingsverband tegen woonfraude. De ondertekening van het convenant vindt plaats in een woning van woningcorporatie Stadgenoot aan het Osdorpplein, een woning die tot voor kort werd gebruikt als hennepkwekerij. Binnen enkele weken zal de woning beschikbaar zijn voor een Amsterdamse woningzoekende.

Het Convenant Doorzon wordt ondertekend door Hans Schönfeld (commissaris politie Amsterdam-Amstelland), Tjeerd Herrema (wethouder Volkshuisvesting) en Hans van Harten (directeur Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties). Wethouder Herrema: "Met deze samenwerking snijdt het mes aan twee kanten. Criminelen kunnen de woning niet meer voor hun illegale praktijken gebruiken, voor de Amsterdamse woningzoekende komt er een extra woning beschikbaar."

1 januari 2008: nieuwe Wet Politiegegevens De nieuwe Wet Politiegegevens die per 1 januari 2008 is ingegaan, maakt de verstrekking van persoons- en adresgegevens binnen een samenwerkingsverband mogelijk. Er moet wel aan een aantal eisen worden voldaan. Zo moet er een zwaarwegend belang zijn om de gegevens te verstrekken. De aanpak van woonfraude wordt als zwaarwegend belang gezien. De gegevensverstrekking is aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens.

Als de politie tijdens (strafrechtelijk) onderzoek onrechtmatige bewoning of onrechtmatig gebruik van een woning constateert, wordt specifiek over deze situatie een proces-verbaal opgesteld. Het proces-verbaal gaat niet in op de strafrechtelijke kant van de zaak, maar op de privaatrechtelijke en bestuursrechtelijke kant. Het proces-verbaal gaat naar het Meldpunt Zoeklicht bij de Dienst Wonen die de zaak uitzet bij de afdeling Handhaving van de dienst of bij de betreffende corporatie. Die zorgen voor herstel van de rechtmatige situatie. Bestaande dossiers van de Dienst Wonen en de corporaties worden met de informatie van de politie verrijkt. Deze gegevens worden bij eventuele gerechtelijke procedures gebruikt.

Aanpak woonfraude steeds intensiever Amsterdam is al veel jaren actief in de strijd tegen illegale onderhuur. Bureau Zoeklicht, 12½ jaar geleden opgericht, is een samenwerkingsverband tussen gemeente, .

5 november 2008 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 213 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

woningcorporaties en grote particuliere verhuurders. Zoeklicht spoort woonfraude op door adressenbestanden met elkaar te vergelijken en huisbezoeken af te leggen.

De gemeente heeft de capaciteit voor handhaving met de komst van het huidige college van B&W uitgebreid. In toenemende mate wordt het instrument van de dwangsom ingezet om partijen te dwingen hun activiteiten te staken. De hoogte van de dwangsom kan bij overtredingen van de Huisvestingsverordening oplopen tot 12.000, bij illegale woningbemiddeling zelfs tot 40.000.

Naar verwachting zal er in de loop van 2009 een nieuw instrument in de strijd tegen woonfraude bijkomen: de bestuurlijke boete. Het kabinet wil hiervoor de Huisvestingswet aanpassen. Onrechtmatige verhuur van een woning kan dan bestraft worden met maximaal 18.500 boete. Er komt ook een boete voor de onderhuurder van maximaal 340.

Woningcorporaties maken steeds meer werk van een actieve aanpak van woonfraude en leggen ook steeds vaker boetes op aan doorverhuurders die soms enorme winsten boeken met het doorverhuren van een sociale huurwoning. De aanpak van woonfraude door Zoeklicht en de individuele woningcorporaties levert ongeveer 1700 woningen per jaar op voor reguliere verhuur.

Pb-213