Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 5 november 2008

Kenmerk 214

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeenten Utrecht, Den Haag en Amsterdam

Wethouders pleiten voor zorgvuldige overgangsperiode AWBZ begeleiding

De wethouders Zorg & Welzijn van de gemeenten Amsterdam, Den Haag en Utrecht blijven pleiten voor een jaar uitstel van het verdwijnen van verschillende soorten begeleiding uit de AWBZ voor mensen met een lichte beperking. Zij hebben meer tijd nodig om samen met alle lokale partners te werken aan een weloverwogen en passend Wmo-aanbod voor mensen die buiten de boot dreigen te vallen. Cliënten kunnen dan tijdig geïnformeerd worden zodat ze weten waar ze aan toe zijn en zich kunnen voorbereiden.

De wethouders zeggen dit in reactie op de toezegging die staatssecretaris Bussemaker afgelopen donderdag deed dat mensen met een lichte beperking volgend jaar enkele maanden mogen wennen aan het verdwijnen van de begeleiding. De wethouders realiseren zich dat veranderingen nodig zijn om de AWBZ voor mensen die het echt nodig hebben beschikbaar en betaalbaar te houden en willen daarin mede hun verantwoordelijkheid nemen. Ze vinden het echter zeer onverstandig om de AWBZ aanzienlijk te versmallen en vervolgens maar af te wachten welke vraag de gemeenten op zich af gaan krijgen. Het door de staatssecretaris voorgestelde tijdpad is onuitvoerbaar voor de gemeenten en uitvoeringsorganisaties. Adequate informatie ontbreekt, doordat het Ministerie van VWS, het Zorgkantoor en zorgaanbieders niet in staat zijn aan te geven welke zorg momenteel gevraagd en geleverd wordt, in welke omvang voor de verschillende categorieën, en bij wie welke zorg precies verdwijnt. Er zijn alleen zeer globale landelijke cijfers beschikbaar. De gemeenten zijn bereid zelf te onderzoeken wat de lokale situatie is, maar daarvoor is de nu gegeven tijd te kort. Als de invoering verloopt volgens de huidige plannen van het kabinet zal pas in de loop van 2009 duidelijk worden wat de gevolgen zijn. Het is niet alleen maar een kwestie van meer welzijnswerk. Er zijn nieuwe collectieve vormen van begeleiding en individuele oplossingen nodig. Dit kost voorbereidingstijd. Daarnaast mogen cruciale bestaande vormen van begeleiding voor bijvoorbeeld psychiatrische patiënten die niet zelfstandig kunnen functioneren, niet wegvallen. Het schrappen van alle vormen van begeleiding voor mensen met een lichte beperking brengt risico's met zich mee die niemand nog overziet.

Door een gewenningsperiode in te voeren wordt de onduidelijkheid voor de cliënten en de betrokken organisaties alleen maar groter. Er ontstaat een situatie van reageren op incidenten en het bedenken van ad hoc-oplossingen. De gemeenten zijn bereid en in staat de gevolgen van de rijksmaatregelen, voor zover mensen die zelf niet kunnen dragen, lokaal op te vangen. Wel moet dan duidelijk zijn wat de aard en de omvang daarvan is om .

14 oktober 2008 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 200 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

op lokaal niveau tijdig de juiste voorzieningen te treffen.

Pb-214