Marktleider Kring-apotheek hekelt rapport NZa

05/11/2008 09:31

kring-apotheek B.V.

Advies leidt tot dramatische verslechtering geneesmiddelenvoorziening

DEN BOSCH, 4 NOVEMBER - Kring-apotheek, met 329 aangesloten apotheken de grootste apotheekformule in Nederland, heeft vandaag scherpe kritiek geuit op het 'Advies lange termijnvisie Geneesmiddelenbeleid', dat de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) in oktober heeft uitbracht aan de Minister van VWS.

Gebrek aan vertrouwen

Peter de Jong, directeur van Kring-apotheek BV, stelt in een reactie dat hij op dit moment weinig vertrouwen heeft in het beleid van de overheid: "Bij mijn weten is het Transitieakkoord nog steeds van kracht. In dit akkoord heeft de minister met de betrokken partijen afspraken gemaakt over een stappenplan, waarin op een verantwoorde wijze zou worden toegewerkt naar een nieuw tariefstelsel voor geneesmiddelen. Kring-apotheek is een groot voorstander van een nieuwe tariefstructuur en heeft in allerlei adviescommissies en colleges actief meegewerkt aan de totstandkoming van een dergelijk stappenplan. Zowel de minister als de NZa gaan met dit advies volkomen voorbij aan de afspraken, die in het Transitieakkoord gemaakt zijn. Om te komen tot een dergelijke ingrijpende wijzing van het systeem is tenminste een basaal onderling vertrouwen nodig en dat vertrouwen is er op dit moment wat ons betreft absoluut niet."

Belangrijke randvoorwaarden ontbreken

De Jong stelt verder dat een aantal belangrijke randvoorwaarden, die nodig zijn om te komen tot invoering van vrije prijsvoering per 1 januari 2010, in het NZa-advies ontbreekt. De Jong doelt daarbij met name op de kwaliteit van de geneesmiddelvoorziening: "De minister heeft terecht aangegeven dat de consumentenbelangen kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de geneesmiddelvoorziening in Nederland geborgd moeten blijven. Het advies van de NZa beperkt zich echter tot de prijsvorming van het geneesmiddel en de kosten van vooral de distributie. Wij maken ons daar ernstig zorgen over, omdat dit zeker tot ernstig kwaliteitsverlies voor de consument leidt.

Te veel macht voor de zorgverzekeraar

De NZa wil de marktmacht van de apotheken beperken ten gunste van de zorgverzekeraar. Ook dat is tegen het zere been van De Jong: "Ik snap echt niet waar de NZa het vandaan haalt dat apothekers te veel macht hebben. Er is nog nooit zo veel concurrentie geweest tussen apothekers en nieuwe toetreders hebben meer kansen dan ooit. En dat is prima! De consument heeft op dit moment echt een keuze als het erom gaat waar hij zijn geneesmiddelen haalt." Kring-apotheek maakt zich ook zorgen om het feit dat de NZa in de nieuwe situatie alle macht wil toekennen aan de zorgverzekeraars: "Dat is zeker niet in het belang van de consument. Als de NZa zo graag transparantie wil in de markt, laat ze dan ook maar eens naar de zorgverzekeraars kijken. De gemiddelde consument is op dit moment echt niet in staat om te beoordelen of de geboden polisvoorwaarden uiteindelijk ook de gewenste zorg oplevert."

Geen vangnet

De NZa adviseert de minister om een marktbreed experiment aan te gaan dat uiteindelijk moet leiden tot de invoering van vrije prijsvorming voor geneesmiddelen per 1 januari 2010. Het moge duidelijk zijn dat De Jong niet zoveel vertrouwen heeft in het welslagen van dit experiment. Ook voor de terugvalopties die de NZa in dat geval voorstelt, heeft hij geen goed woord over: "Als een experiment niet slaagt, val je normaal gesproken terug op de oude situatie en begin je niet meteen met een nieuw experiment, als daar geen goede onderbouwing voor is."

Risico op versnippering

De Jong maakt zich tenslotte sterk voor een basispakket farmaceutische zorg. De overheid heeft daarin wat hem betreft een belangrijke taak: "Als de overheid kwaliteit en de beschikbaarheid van de geneesmiddelvoorziening in Nederland wil garanderen dan moet zij in overleg met de sector dat pakket vaststellen en er vervolgens ook voor zorgen dat het pakket voor elke consument beschikbaar is. Zoiets moet je niet aan de markt alleen overlaten, want dan is het risico van versnippering te groot met alle risico's voor de veiligheid van dien. Je krijgt dan te maken met te veel partijen, die allemaal een stukje van de geneesmiddelvoorziening verzorgen, terwijl er niemand meer is die het overzicht heeft en die bewaakt of al die geneesmiddelen nog wel samengaan. De openbare apotheek is bij uitstek de partij om die rol in te vullen, maar dan moeten de randvoorwaarden dus wel in orde zijn."

Kring-apotheek heeft de NZa vandaag een uitgebreide reactie op het uitgebrachte advies gestuurd en hoopt dat deze reactie een constructieve bijdrage levert aan de discussie over liberalisering van de geneesmiddelenmarkt. De Jong: "Wij zijn zeker niet tegen marktwerking maar de kwaliteit moet wel gegarandeerd zijn en de randvoorwaarden moeten goed zijn ingevuld. Daar willen wij als Kring-apotheek graag aan meewerken. Ik hoop dat deze reactie daar een eerste aanzet toe is."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.kring-apotheek.nl

http://www.kring-apotheek.nl