Ingezonden persbericht
- PERSBERICHT -
Twenty Years Of Talking Tabla met Trilok Gurtu
Special guests: Oumou Sangare en Jan Garbarek
Tijdens Tromp 2006 legden de Indiase meester-percussionist Trilok Gurtu en artistiek leider van Muziekcentrum Frits Philips de basis voor deze avond. Nu is Trilok terug met een concert getiteld Twenty Years of Talking Tabla. Trilok Gurtu nodigt twee zeer speciale gasten uit voor de avond: Oumou Sangare en Jan Garbarek. Beiden zijn te horen op Gurtu's laatste cd Twenty Years Of Talking Tabla. Trilok Gurtu en zijn special guests zijn op woensdag 5 november te zien in het Muziekcentrum Frits Philips. Exclusief in Eindhoven!
Op de middelbare school in India raakte Gurtu gefascineerd door westerse muziek, zoals de jazz, soul en rock-'n-roll van John Coltrane, The Supremes, James Brown en Jimi Hendrix. Na zijn schooltijd besloot hij zijn muzikale carrière voort te zetten in New York en later in Hamburg. In 1988 trad Trilok op Europese festivals op met zijn eigen band. Hij nam het album Usfret op, dat door vele musici als een zeer invloedrijk werk wordt beschouwd. Jonge Aziatische musici beschouwen Trilok als een lichtend voorbeeld. Hierdoor belandt Triloks muziek op de draaitafels van de hotste clubs. Later kwam hij in contact met het Mahavishnu Orchestra en John McLaughlin, de artistiek leider van het Orchestra. Voor de vier hierop volgende jaren speelde Trilok een belangrijke rol in het John McLaughlin Trio. Hij nam twee albums met het trio op en vergezelde John op al zijn wereldwijde en uiterst succesvolle tournees.
Trilok Gurtu kreeg vanaf zijn vijfde les in het bespelen van de tabla, een Indiaas percussieinstrument. Later in zijn jeugd experimenteerde hij met zijn tablaspel in de pop en jazzhoek. Tegenwoordig vind je de tabla ook in de Westerse muziek, vooral onder invloed van onder andere Trilok Gurtu.
Trilok Gurtu in actie: http://www.youtube.com/watch?v=MURWpJiLb2w
Persquotes over Trilok Gurtu:
The Guardian: Gurtu speaks three universal languages - those of rhythm, sound and friendship - so he collaborates easily with artists from all corners of the globe.
Times: Like a percussionist who encourages his audiences to clap along with the beat, Gurtu is one of the great collaborators.
Oumou Sangare
De Malinese superdiva Oumou Sangare, 'the songbird', observeert in haar liederen het dagelijks leven in Mali. Sangare schrijft haar nummers op haar eigen manier, zonder gebruik te maken van elektronische instrumenten. Oumou schreef in 1989 geschiedenis door op 20-jarige leeftijd met een groep muzikanten naar Abidjan in Ivoorkust te trekken om daar haar debuutcassette Moussoulou op te nemen. De cassette verkocht in Mali binnen enkele maanden 200.000 exemplaren en daarmee was een nieuwe Malinese superster een feit. De cassette werd ook buiten het Afrikaanse continent uitgebracht en een wereldwijde doorbraak was het gevolg.
Oumou Sangare, Yala: http://www.youtube.com/watch?v=u8YxtVDbt1A&feature=related
Jan Garbarek
De Noorse saxofonist Garbarek staat bekend als de pionier van de ambient jazz. Met virtuositeit als gezamenlijke factor garanderen deze artiesten een artistieke 'explosie'. Garbarek's geluid is kenmerkend door de glasheldere en hoge klank. Hij speelt tenorsaxofoon en een sopraninosaxofoon. Zijn stijl kent veel langgerekte noten, waar veel gebruik wordt gemaakt van rusten. Zijn klank wordt vaak geassocieerd met 'oosterse' geluiden, en in het bijzonder met islamitische oproepen tot gebed. Garbarek's grootste succes is Officium dat hij opnam met het Hilliard Ensemble.
Jan Garbarek : http://www.youtube.com/watch?v=Uw4oc5fKzO4&feature=related
Dit concert wordt door de NPS, Radio 6, opgenomen!
WO 05.11 Trilok Gurtu met Oumuo Sangare en Jan Garbarek in Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven
¤ 35,- + servicekosten
Kaarten: www.muziekcentrum.nl en 040-2442020 of via Ticket Service: 0900 300 1250 (45 cpm), www.ticketservice.nl
www.muziekcentrum.nl - www.trilokgurtu.net - www.oumousangare.co.uk - www.garbarek.com
- EINDE PERSBERICHT -