Ingezonden persbericht
Persbericht Motivaction
Nederlanders pessimistisch over economie, positief over ingrijpen Bos
AMSTERDAM, 4 november 2008
Nederlandse consumenten zijn pessimistisch over de ontwikkeling van de economie. Uit een wereldwijde studie in 21 landen (waaronder Nederland, Japan, Rusland en Engeland) naar de economische situatie, uitgevoerd door het Nederlandse onderzoeksbureau Motivaction en zijn wereldwijde netwerk van onafhankelijk onderzoeksbureaus GlobalNR, komt een beeld van een sombere wereldbevolking naar voren.
Net zoals in de meeste landen, stellen de Nederlanders zich in op een wereldwijde recessie; 60% van de ruim 550 ondervraagden in Nederland geeft aan te verwachten dat de economie in de komende tijd verslechtert. Alleen de Engelsen (75%) en de Japanners (75%) zijn nog somberder. In landen als Mexico, India en Georgië zijn de verwachtingen beduidend positiever.
Dit sombere beeld hangt nauw samen met het beeld dat Nederlanders hebben over de waardeontwikkeling van hun huis en het geld dat zij denken te kunnen besteden het komende jaar: maar liefst 69% voorspelt dat de waarde van de huizen in Nederland gaat dalen. Verwachtingen over de persoonlijke financiële situatie stemt ook niet vrolijk: meer dan de helft van de ondervraagden (54%) verwacht in de komende 12 maanden minder geld te kunnen besteden (38% verwacht hetzelfde en slechts 8% verwacht meer te kunnen besteden). Ook hierin lijken de Nederlanders veel op Japanse en Engelse consumenten die de waarde van hun huizen en het vrij besteedbaar inkomen sterk zien dalen. Opnieuw zijn consumenten in opkomende economieën als Mexico, India en Georgië minder negatief.
Het Nederlandse kabinet krijgt van de meeste ondervraagden een dikke voldoende voor de wijze waarop zij de kredietcrises en de verslechterende economische situatie te lijf gaan. Als gevraagd wordt naar het schoolcijfer dat consumenten geven voor het optreden van de Nederlandse regering, komt de gemiddelde waardering uit op een 6,4. Wat daarbij speciaal opvalt is dat bijna een kwart van de Nederlandse consument (23%) het optreden van Balkenende en Bos met een 8 of hoger waardeert. Daarmee scoort de Nederlandse overheid het hoogst, samen met Finland en China.
Opvallend is dat de regering van Frankrijk met president Sarkozy, die op dit moment voorzitter van Europa is, in eigen land zeer negatief beoordeeld wordt en een dikke onvoldoende krijgt van de Franse consument. Dit is des te opmerkelijker omdat Sarkozy zich opmaakt om zijn voorzitterschap ook in 2009 te continueren.
De steun voor het optreden van het kabinet, en meer in het bijzonder voor de minister van Financiën Wouter Bos, komt ook naar voren als gevraagd wordt naar het oordeel van de consument voor de kapitaalinjecties door de minister bij financiële instellingen als Fortis, ABN/AMRO en ING. Ruim tweederde (68%) van de Nederlandse consument zegt overheidsbemoeienis op dit niveau toe te juichen en 15% geeft aan dat de overheid nog dieper mag ingrijpen.
Nederland neemt samen met de Scandinavische landen hier een uitzonderingspositie in, de inwoners van de meeste landen vinden dat hun overheid minder vergaand moet ingrijpen in het economische systeem, dit geldt met name voor Italië, Frankrijk en de VS.
Over het onderzoek
De studie is uitgevoerd door leden van het onafhankelijke onderzoeksnetwerk GlobalNR, onderzoekbureau Motivaction International is de Nederlandse vertegenwoordiger van dit wereldwijde netwerk. In totaal zijn in 21 landen meer dan 10.000 stemgerechtigde personen ondervraagd, waarvan ruim 550 in Nederland. Het onderzoek in Nederland heeft plaatsgevonden onder een representatieve steekproef van het StemPunt-panel van Motivaction. De deelnemers hebben de vragenlijst in de laatste weken van oktober online kunnen invullen.
---
Ingezonden persbericht