Nieuw-Vlaamse Alliantie


Een echt asiel- en migratiebeleid vergt meer Europa (04/11/08)

Terwijl de federale regering blijft bakkeleien over het asiel- en migratiebeleid in ons land, gaf de commissie burgerlijke vrijheden van het Europees Parlement vandaag een advies over de invoering van een "Europese Blue Card".* Hiermee wil Europa het nakende tekort aan arbeidskrachten in de EU opvangen door immigratie voor hoogopgeleide mensen uit derde landen aantrekkelijker te maken. Het voorstel maakt deel uit van een ruimer pakket wetgeving waarin ook illegale immigratie wordt aangepakt.

Doordat het Verdrag van Lissabon nog steeds niet is goedgekeurd kan het Europees Parlement enkel een advies afleveren, waardoor het de Raad vrij staat om er al dan niet rekening mee te houden. Europees parlementslid Frieda Brepoels (N-VA) betreurt dat het Franse voorzitterschap zelfs het advies van het Parlement niet heeft afgewacht en reeds een compromis bereikte dat het originele voorstel van de Commissie volledig uitholt. In tegenstelling tot de harmonisatie die de Commissie voor ogen had, blijven de nationale wetgevingen geldig. De Blue Card zal dus enkel aanvullend werken in plaats van vervangend.

Frieda Brepoels: "De vergrijzing van de Europese bevolking leidt tot een tekort aan hoogopgeleide werknemers. Schattingen gaan uit van een tekort van 25 miljoen arbeidskrachten tegen 2050 en één derde van de bevolking zal dan ouder zijn dan 65 jaar. De EU wil dat tekort aanpakken door hoogopgeleide migranten uit derde landen aan te trekken. Het feit dat slechts 5,5% van de "slimme koppen" de weg naar Europa vinden tegenover 54% naar Canada en de VS, toont de noodzaak van een actief beleid rond het aantrekken van deze doelgroep. Tot nog toe trok de EU vooral ongeschoolde werknemers aan, uit de Maghreblanden."

Het compromis dat de Raad bereikte, zal bekrachtigd worden eind november, zodat de Blue Card tegen 2010 in werking kan treden. De Lidstaten zullen zelf blijven controleren hoeveel hooggekwalificeerde migranten zij toelaten. Om als hooggekwalificeerd te worden erkend moeten derde landers beschikken over een diploma van een opleiding van ten minste drie jaar en een minimum van 5 jaar professionele ervaring. Daarenboven moeten zij uitzicht hebben op een loon van ten minste 1,5 keer het gemiddelde loon van de betrokken lidstaat. Voor knelpuntberoepen kan dit op 1,2 worden gebracht. Het Parlement wil daarnaast ook de belangen van de derde landen beschermen door Lidstaten het recht te geven om aanvragen te weigeren om brain drain in het land van oorsprong te voorkomen. In het voorstel van de Raad is er enkel sprake van verdragen die hierover met derde landen kunnen worden gesloten.

Frieda Brepoels vindt dat de Blue Card echter geen lange termijnoplossing is voor de economische problemen of de vergrijzing: "België moet eerst de beperkingen op het tewerkstellen van werknemers uit de jongst toegetreden Oost-Europese lidstaten van de Unie wegwerken en de werklozen in eigen land aan een baan helpen. Op middellange termijn zijn er eveneens maatregelen nodig op vlak van werkgelegenheid, het economische en het gezinsbeleid om het hoofd te bieden aan de bedreigingen van de Europese welvaart in de toekomst."


* De "Europese Blue Card" is in essentie een gecombineerde werk- en verblijfsvergunning. Hoogopgeleiden uit derde landen zullen kunnen gebruik maken van een versnelde en flexibele toelatingsprocedure, gunstige verblijfsvoorwaarden en een systeem van verhoogde mobiliteit op de Europese arbeidsmarkt . Maar er wordt ook uitdrukkelijk rekening gehouden met ontwikkelings-, werkgelegenheids- en integratieaspecten. De Lidstaat behoudt evenwel het recht om te beslissen hoeveel en in welke sectoren zij werknemers uit derde landen toelaten.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA, lid van de commissie Burgerlijke Vrijheden

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu