Hoofdprijzen voor chefs Mario Ridder en Rick Jansma
Resultaten GaulMillau Nederland 2009 bekend
AMSTERDAM, 20081104 -- De stijging in kwaliteit van de internationale gastronomie is af te leiden aan de toename van de dikte van de Nederlandse editie internationale restaurantgids GaultMillau. In 3 jaar nam de gids 90 pagina's toe, van 350 pagina's in 2007, 400 in 2008 tot 440 pagina's voor de gids 2009. GaultMillau Nederland zou bijna kunnen zeggen dat woorden bijna te kort schieten om de groei in kaart te brengen. In de nieuwe gids staan 521 restaurants en ruim 200 hotels, die tot de beste in hun soort gerekend worden. GaultMillau signaleert een groei van de talentvolle jeugd in de Nederlandse gastronomie.
Hoofdprijzen
`Hij beschouwt zichzelf als een van de beste jongere chefs van Nederland. GaultMillau moet hem daarin gelijk geven' zo oordeelt GaultMillau Nederland over de nieuwe Chef van het Jaar Mario Ridder (chef en binnenkort eigenaar van De Zwethheul in Schipluiden). De Zwethheul noteert tevens een stijging van 17 naar 18 punten in de nieuwe gids. Belofte van het Jaar is Rick Jansma (chef-eigenaar van restaurant Basiliek in Harderwijk). Een praktijkmens noemt hij zichzelf: `Je moet mij geen boeken geven. Ik heb het vak achter de kachel geleerd. Daar zoek ik het hoogst haalbare.' De Basiliek noteert eveneens een stijging in de gids 2009: van 14 naar 15 punten. Alle 13 GaultMillau Awards en overige resultaten voor de editie 2009 zijn maandag 3 november bekendgemaakt tijdens de Nacht van GaultMillau in de St. Olofskapel van het NH Barbizon Palace in Amsterdam. Voorafgaand aan de presentatie vond een unieke gebeurtenis voor Nederland plaats: de top van de gastronomie kwam bijeen voor een exclusieve lunch in Restaurant Vermeer. Nog nooit eerder waren zoveel topchefs en restaurateurs op hetzelfde moment bijeen voor het bijwonen van een lunch voorafgaand aan een presentatie.
De Leest voegt zich bij de beste restaurants van Nederland
In de GaultMillau/Proefschrift Restaurant & Hotel Jaargids Nederland 2009 blijven De Librije en Oud Sluis samen aan de top van de ranglijst. Beide restaurants hebben opnieuw 19,5 punt op de maximale schaal van 20 en prolongeren hun GaultMillau Awards: respectievelijk Restaurant van het Jaar en Beste Chef 2009. Ze worden op de voet gevolgd door Inter Scaldes van Jannis en Claudia Brevet, en restaurant Beluga in Maastricht van Hans van Wolde en Daniëlle de Boer. (beide 19 punten). Restaurant De Leest van Jacob Jan Boerma en Kim Veldman, voegt zich bij de 4 beste restaurants van Nederland en ziet zijn restaurant stijgen van 18 naar 19 punten.
GaultMillau Awards 2009
Chef van het Jaar: Mario Ridder, De Zwethheul in Schipluiden
Belofte van het Jaar: Rick Jansma, Basiliek in Harderwijk
Wijnkaart van het Jaar: In den Doofpot in Leiden
Restaurateur | Ondernemer 2009: Ron Blaauw
Sommelier van het Jaar: Petro Kools, Da Vinci in Maasbracht
Talentvol Sommelier van het Jaar: Jaco van Hensbergen, Calla's in Den Haag
Gastvrouw van het Jaar: Sandra van de Bunt, De Leuf in Ubachsberg
Talentvol Gastvrouw van het Jaar: Jacqueline van Liere, 't Schulten Hues in Zutphen
Restaurant van het Jaar: De Librije in Zwolle
Beste Chef 2009: Sergio Herman, Oud Sluis in Sluis
Hotel van het Jaar: Hotel DesIndes in Den Haag
Terras van het Jaar: Lakes in Hilversum
Wijn|Spijsspecialist van het Jaar: Gerrit Greveling, Chalet Royal in Den Bosch
Uitgebreide informatie van de GaultMillau Award winnaars staan op internet: www.gaultmillau.nl en als bijlage van dit persbericht.
Vernieuwingen gids 2009
Indeling per provincie
Nieuw in de gids 2009 is de indeling per provincie, telkens ingeleid met een handige provinciekaart. Hierop staan alle plaatsnamen van de in de GautMillau opgenomen restaurants. Waar je ook bent in Nederland, je kunt nu gemakkelijk een aantal aantrekkelijke restaurants of hotels vinden. Achter in de gids staan handige indexlijsten waar de lezer op bedrijfsnaam of plaatsnaam kan zoeken. Wat hetzelfde is gebleven zijn de indexen voorin. Hier kan de lezer overzichtelijk in een oogopslag de aanbevolen bedrijven zien die voorzien zijn van de speciale iconen zoals prijs-plezier (smile), uitstekende wijnkaarten (druiventros), lievelingsadressen (hartje) en adressen waar men goed omgaat met wijn-spijscombinaties (glas met bestek).
Primeur Den Haag
Nieuw is ook naast de indeling op provincie, het begin van de uitlichting van de grote culinaire steden in Nederland. Op basis van de resultaten van de inspecties van het afgelopen jaar heeft Den Haag en omgeving heeft als eerste grote Nederlandse stad de primeur een apart hoofdstuk in de gids met een eigen identiteit. Naast de restaurants en hotels uit Den Haag zijn ook de omliggende Haaglanden-gemeenten opgenomen in het hoofdstuk, zoals Midden-Delfland, Westland, Delft, Rijswijk, Voorburg en Schipluiden. Het hoofdstuk sluit het af met interessante adressen in, en informatie over Den Haag en de omgeving, zoals diverse musea en bezienswaardigheden en een overzichtsplattegrond van de stad en omliggende gemeenten. Het speciale hoofdstuk Den Haag is in samenwerking met de gemeente Den Haag tot stand gekomen. De Haagse wethouder Frits Huffnagel (Citymarketing, horeca) heeft tijdens de Nacht van GaultMillau op maandag 3 november het eerste exemplaar met de voor Den Haag gepersonaliseerde cover in ontvangst genomen van directeur/hoofdredacteur GaultMillau Nederland, Jan van Lissum.
Bijstellen criteria gids 2009
De kwaliteitsgroei in de Nederlandse gastronomie is sterk en breed. Als restaurantgids ontkom je er dan ook niet aan je criteria bij te stellen. GaultMillau Nederland heeft in de gids 2009 een bijgestelde quotering van het aantal restaurants dat zich mag rekenen tot de absolute top van Nederland. De onbetwistbare top in de gids 2009 begint nu bij 16 punten op een schaal van maximaal 20 punten. Dat betekent concreet dat er in Nederland 43 restaurants met 16 of meer punten zijn.
Internet
De dynamiek binnen de restaurantwereld is groot: transfers, overnames, nieuwe concepten, uitbreidingen... Daarom gaat GaultMillau Nederland met ingang van 2009 de laatste belangrijke ontwikkelingen in de sector bijhouden op de site www.gaultmillau.nl. Een heel jaar is lang voor een gedrukte gids. Zeker waar het veranderingen betreft die een dusdanige invloed hebben voor de restaurantbezoeker, en ook om de sector hiervan op de hoogte te houden. Grote, noemenswaardige veranderingen, zowel positief als negatief zullen gedurende de tijd dat de inspecties worden uitgevoerd, direct op internet te zien zijn.
Wijnbeleving
Nieuw is ook het hoofdstuk Wijnbeleving. Onder leiding van directeur/hoofdredacteur Jan van Lissum werden de favoriete restaurants op wijngebied genoteerd. Aandachtspunten waren daarbij: de wijnkaart, de behandeling van wijn, theorie en vooral praktijk van wijn-spijscombinaties en de rol van de sommelier. Overzichtelijk en beknopt weergegeven: de echte wijnliefhebber kan direct zijn keuze maken.
Redactionele bijdragen
GaultMillau Nederland sprak met Gijsbert Bianchi, Sectorvoorzitter Restaurants van Koninklijk Horeca Nederland over de laatste ontwikkelingen. Immers de sector is goed voor een jaarlijkse omzet van ruim 7 miljard euro. We hoorden het kleurrijke levensverhaal van Guido Nijssen, oud-hoofdredacteur van Lekker, aan.
We voerden een interessant gesprek met een aantal chefs over de toenemende, inspirerende invloed van de Japanse keuken in Nederland. Daarbij natuurlijk aandacht voor dé nieuwste wijntrend die Europa verovert, zonder dat er één druif aan te pas komt: sake. In de gids zelf staan bovendien meer Aziatische restaurants vermeld dan voorheen.
Verschillende restaurants in deze gids vonden weer een plaats in de rubriek Uitgelicht.
Restaurants die ons, ongeacht hun puntenniveau, om de een of andere reden opvielen.
De Uitgelicht-pagina's geven samen een goed beeld van de grote diversiteit die de Nederlandse gastronomie te bieden heeft in de verschillende provincies.
Filosofie
Onafhankelijkheid, objectiviteit en professionaliteit staan bij GaultMillau hoog in het vaandel. Daarom worden de restaurantinspecties uitsluitend verricht door mensen met kennis van zaken, die hun taak serieus nemen en de restaurantbezoeken niet tussen hun normale werk door afleggen.
Minstens even belangrijk zijn uitgangspunten als respect en fair play. Mede gezien de snelle en vaak ingrijpende veranderingen in de restaurantwereld worden alle restaurants meerdere keren bezocht. Ieder bezoek is immers een momentopname. Meerdere momentopnamen geven een betere indruk van niveau, stijl en ontwikkeling dan één.
Na anonieme bezoeken door een van de 20 internationale en professionele inspecteurs zijn uiteindelijk 521 restaurants en ruim 200 hotels opgenomen in de nieuwe gids. Deze bedrijven mogen dan ook tot de beste in hun soort van Nederland gerekend worden. Uiteindelijk maken de positief-kritische, zakelijke toonzetting en de aantrekkelijke uitmonstering, de gids tot een waarin uitsluitend de betere restaurants en hotels van Nederland staan.
Dat de benadering van GaultMillau aanslaat, is de afgelopen jaren gebleken uit de vele reacties die we kregen van zowel consumenten als professionals. Men houdt ons op de hoogte van eigen ervaringen, geeft ons tips, en maakt ons attent op belangrijke ontwikkelingen.
Meest verkochte internationale gids
De GaultMillau|Proefschrift Restaurant en Hotel Jaargids Nederland was de afgelopen twee edities meest verkochte internationale restaurant- en hotelgids in Nederland. Op voorintekening zijn al ruim 5.000 exemplaren van de uitgave 2009 verkocht. Vanaf dinsdag 4 november aanstaande is deze nieuwe gids verkrijgbaar in diverse boekhandels, supermarkten en via internet tegen een verkoopprijs van euro 9,95 (ISSN 1872-666). Deze prijs is in verhouding tot vorig jaar ongewijzigd gebleven: de gids blijft zo toegankelijk voor iedereen.
Stijgers in gids GaultMillau Nederland 2009
Er is 1 restaurant van 18 naar 19 punten gestegen en daarmee van 3 rode naar 4 rode Toques:
De Leest in Vaassen van Jacob Jan Boerma en Kim Veldman.
2 restaurants is van 17 naar 18 punten en daarmee van 3 zwarte naar 3 rode Toques:
De Zwethheul in Schipluiden van Mario Ridder,
Parkheuvel in Rotterdam van Erik en Anja van Loo.
3 restaurants van 16 naar 17 punten en daarmee stijging van 2 rode naar 3 zwarte Toques:
Calla's in Den Haag van Marcel van der Kleij en Sharon van Tongeren,
Da Vinci in Maasbracht van Margo Reuten en Petro Kools,
Ron Blaauw Restaurant in Ouderkerk a/d Amstel van Ron Blaauw.
6 restaurants van 15 naar 16 punten en daarmee stijging van 2 zwarte naar 2 rode Toques.
't Raethuys in Wateringen van Niven Kunz en Valerie Penman,
Katseveer in Wilhelminadorp van Rutger en Jessica van de Weel,
De Treeswijkhoeve in Waalre van Dick en Anne-Laura Middelweerd,
Solo in Gorinchem van Mohamed Elharouchi en Marcel Hak,
Ciel Bleu [Hotel Okura] in Amsterdam, waar Onno Kokmeijer executive chef de cuisine is,
De Nederlanden in Vreeland van Wilco en Caroline Berends.
Er zijn 5 restaurants die maar liefst 2 punten zijn gestegen en/of verandering in Toque(s) hebben:
2 restaurants van 13 naar 15 punten en daarmee stijging van 1 zwarte naar 2 zwarte Toques:
Le Défi in Sprang-Capelle van Edwin Loos en Michael Daals,
't Veerhuis in Wolphaartsdijk van Co en Marianne Simmers.
1 restaurant van 12 naar 14 punten en daarmee stijging naar 1 rode Toque:
De Stadsschuur in Goes van Cor van Zandt.
2 restaurants van 11 naar 13 punten en daarmee stijging naar 1 zwarte Toque:
The French Café van Grégory Nicole en Margot Dros in Amsterdam en Brasserie Joia van Bernard Tesink en Harry Janmaat in Oudewater.
Er zijn 40 restaurants die één punt zijn gestegen en/of verandering in Toque(s):
5 restaurants die richting de top van Nederland klimmen met een stijging van 14 naar 15 punten en van 1 rode naar 2 zwarte Toques:
Het Jachthuis in Hoog Soeren, Nolet Het Reymerswale in Yerseke, Basiliek in Harderwijk, 't Klauwes in Wahlwiller en De Heeren van Harinxma [Bilderberg Landgoed Lauswolt] in Beetsterzwaag.
7 restaurants van 13 naar 14 punten en daarmee stijging van een zwarte naar een rode Toque.
10 restaurants van 12 naar 13 punten en daarmee stijging naar een zwarte Toque.
6 restaurants van 11 naar 12 punten.
Nieuwe restaurants in gids GaultMillau Nederland 2009
In de editie 2009 zijn in totaal 35 nieuwe restaurants opgenomen:
3 restaurant met 15 punten en daarmee direct 2 zwarte Toques:
Avocado in Amersfoort, Restaurant Fred in Rotterdam en Librije's Zusje in Zwolle.
4 restaurants met 14 punten en daarmee direct 1 rode Toque: Le Restaurant in Amsterdam, Scherp in Middelburg, Tandjong Priok in Arum en Cour du Nord [Hof van Saksen] in Nooitgedacht.
Verder 10 restaurants met 13 punten en daarmee direct 1 zwarte Toque. Daarnaast 11 restaurants met 12 punten, 5 restaurants met 11 punten en 10 restaurants zonder quotering (een vraagteken).
Enkele restaurants hebben uiteindelijk geen beoordeling gekregen, maar een vraagteken. In deze gevallen gaat het meestal om een restaurant dat zeer kort vóór de verschijning van deze gids zijn deuren (her)opende. Of een restaurant waar de veranderingen zo ingrijpend waren, dat een evenwichtige, faire beoordeling op dit moment simpelweg nog niet mogelijk was. Vaak gaat het in dit soort situaties om een gerenommeerde chef of iemand van wie we hoge verwachtingen hebben: zo'n adres kunnen we niet onvermeld laten:
Restaurant Ivy in Rotterdam van François Geurds (voorheen Puur in Asten), Lambermon's restaurant van Michel Lambermon in Haarlem, Vis en Ko van Imko Binnerts in Haarlem, Sonoy in Emmeloord van Paul van Staveren. Allen nog binnenkort te openen restaurants, die wij de lezers niet willen onthouden. Restaurants Aagje Deken in Middenbeemster (Carsten Röbling) en Savarin in Rijswijk (Nicolas Belot) staan genoteerd met een vraagteken door de komst van een nieuwe chef.
Andere zaken zonder quotering, maar met vermelding in de gids zijn KleinJansen in Amsterdam (nieuwe eigenaar), Rosario in Amsterdam (nieuwe eigenaar), The Grand in Amsterdam (verbouwing) en Beyerick in Zeist (tijdelijk niet geopend).
Niet meer opgenomen in gids GaultMillau Nederland 2009
Er zijn 21 restaurants niet meer opgenomen in de nieuwe uitgave.
Meest opmerkelijke restaurants zijn: Auguste in Maarssen (gids 2008: 16 punten), Le Salonard in Maastricht (gids 2008: 14 punten) door sluiting en Puur in Asten (gids 2008: 14 punten) door het vertrek van François Geurds.
Dalers GaultMillau Nederland 2009
1 restaurant is twee punten gedaald, van 15 naar 13 en daarmee van twee naar één zwarte Toque: Het Heerenhuis in Middenbeemster door het vertrek van Imko Binnerts.
Er zijn totaal 17 restaurants die één punt zijn gedaald en/of een Toque hebben moeten inleveren:
1 restaurant is van 18 naar 17 gedaald en daarmee van drie zwarte naar twee rode Toques:
Herberg Onder de Linden in Aduard.
1 restaurant is van 17 naar 16 gedaald en daarmee van twee rode naar twee zwarte Toques: Halvemaan in Amsterdam.
3 restaurants van 14 naar 13 en daarmee van een rode naar een zwarte Toque.
7 restaurants van 13 naar 12 en daarmee de enige Toque ingeleverd.
5 restaurants van 12 naar 11.
Uitgebreide informatie en alle namen van de restaurants die nieuw, gestegen, gedaald en/of niet meer in de gids zijn opgenomen staan op www.gaultmillau.nl.