Nederland als voorbeeld voor Zweedse strategie `Ouderondersteuning'
Praktisch beleid Jeugd en Gezin inspireert delegatie
BREDA, 20081104 -- Een Zweedse delegatie onder leiding van parlementslid en voormalig minister mevrouw I. (Inger) Davidson bezoekt Nederland op 3 en 4 november 2008. De delegatie komt inspiratie opdoen voor strategisch Zweeds rijksbeleid op het gebied van `ouderondersteuning'. Het onderscheidende en succesvolle Nederlandse beleid op het gebied van `Jeugd en gezin' dient daartoe als voorbeeld.
De delegatieleden vormen een commissie binnen het project `Nationell strategi för föräldrastöd' (letterlijk: nationale strategie voor ouderondersteuning). Deze commissie is verantwoordelijk voor de voorbereiding voor een nationale strategie voor ouderondersteuning in opdracht van het Zweedse parlement. De strategie zal aan de regering al op 1 december 2008 worden gepresenteerd.
De programmaleiding voor het werkbezoek is in handen van de heer C.W. (Kees) de Zeeuw, strategisch adviseur en directeur coördinatie en ontwikkeling a.i. bij MEE West-Brabant te Breda. De Zeeuw onderhoudt sinds jaar en dag contacten op het gebied van (jeugd)zorg en -beleid met nationale en regionale overheden in Zweden.
De Zeeuw: `De Zweden nemen het praktische Nederlandse beleid graag als voorbeeld.' Dat lijkt bijna vanzelfsprekend, aldus De Zeeuw. `Nederland biedt de Zweden relevant vergelijkingsmateriaal aangezien de samenlevingen veel raakvlakken hebben. Ook de bestuurlijke organisatie en opvattingen zijn vergelijkbaar. De belangrijkste interesse van de commissie is de praktijk: de allesomvattende planning van de ouderondersteuning en de ervaringen bij de implementatie van de verschillende strategieën op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Deze Nederlandse aanpak kenmerkt zich door praktische ondersteuning van ouder en kind bij de opvoeding. De aanpak is laagdrempelig en bewezen succesvol, dat laten we ook zien in het dagprogramma van 4 november.'
Programma delegatie
Maandag 3 november brengt de delegatie werkbezoeken aan het Nederlands Jeugdinstituut (Nji) en het Ministerie van VWS.
Op dinsdag 4 november is de delegatie te gast op het Gemeentehuis van Breda. De inhoud van het dagprogramma wordt verzorgd door MEE West-Brabant en de Gemeente Breda.
Dagvoorzitter in Breda is de heer Ferko Öry, kinderarts en onderzoeker bij TNO. Hij adviseert de Gemeente Breda, ondermeer bij de toepassing van het project `Samen Starten'. Het dagprogramma biedt ruime gelegenheid tot discussie en het stellen van vragen onder leiding van Öry.
Het programma voorziet in korte presentaties van de lokaal toegepaste jeugd- en gezinsondersteunende programma's, namelijk:
- ICP en IVH (MEE West-Brabant)
MEE is succesvol in verschillende gemeenten binnen de regio West-Brabant met het programma `Interne Coördinatie Peuterzorg' (ICP). Dat is een vroegsignaleringmethodiek voor kinderen van 0 tot 4 jaar. MEE coördineert de inzet van deze methodiek in de regio. Het programma behelst het vroegtijdig actief opsporen en bijsturen van (potentiële) problemen in samenwerking met peuterspeelzalen en kinderdagverblijven door middel van observatie, advies en begeleiding aan ouders en kind.
IVH staat voor `Integrale Vroeghulp'. MEE treedt op als coördinator van dit initiatief. Het programma is een samenwerkingsverband tussen diverse organisaties uit het bijzonder onderwijs, gezondheidszorg en hulpverlening. Het biedt vraaggestuurde hulp op maat voor ouders van kinderen van 0 tot 5 jaar met ontwikkelingsproblemen.
Aantoonbaar resultaat
Bij beide programma's is het aantoonbare effect kenmerkend. Het vroegtijdig signaleren werkt preventief en voorkomt dat situaties rondom kind en gezin problematisch worden. Problemen worden grotendeels voorkomen of tijdig bijgestuurd, daar waar in een traditionele situatie reactief wordt opgetreden op het moment dat het kind ouder wordt en de problemen zich al openbaren.
- Samen Starten (Gemeente Breda)
De gemeente Breda voert sinds 2003 in samenwerking met TNO het project `Samen Starten' uit. De in 2005 bekroonde aanpak van `Samen Starten' in Breda heeft de bijzondere interesse van de delegatie. `Samen Starten' is een initiatief van negen ondersteunende organisaties in Breda die zich gezamenlijk sterk maken voor een optimale kwaliteit van de zorg aan ouders met jonge kinderen (0-2 jaar) in (multi-)probleemsituaties. `Samen Starten' richt zich op preventie van psychische en sociaal-emotionele problemen en criminaliteit bij kinderen.
`Samen Starten' begint al tijdens de zwangerschap. Vanaf het moment dat het kind acht weken oud is wordt samen met de ouders gekeken hoe de ondersteuning er het beste uit zou zien. Er zijn dan verschillende mogelijkheden waaronder sinds kort het inzetten van een nanny. Kinderen die deelnemen in het programma worden gedurende 20 jaar gevolgd. De gemeente Breda onderstreept het belang dat ouders en kinderen zo snel mogelijk worden ondersteund. De aanpak wordt per 24 november 2008 ondergebracht in het nieuw te openen Centrum voor Jeugd en Gezin te Breda.
Over de commissie
De commissie bestaat uit één lid van het Zweedse Parlement en drie commissieleden.
- Mevrouw Inger Davidson is voormalig minister en maakt deel uit van de regeringscoalitie (namens de Christen Democraten).
- Commissielid Bengt Sundbaum is als onderzoeker verbonden aan het Zweedse Volksgezondheidsinstituut. Sundbaum is een ervaren onderzoeker op het gebied van jeugd die zich al geruime tijd laat inspireren door internationale ontwikkelingen op zijn vakgebied. Naar aanleiding van zijn jarenlange samenwerking met Kees de Zeeuw heeft hij het initiatief genomen voor dit werkbezoek aan Nederland.
- De delegatieleden mevrouw Titti Fränkel en mevrouw Pia Tham zijn beleidsmedewerkers van het ministerie van Sociale Zaken en tevens commissielid.
Werkwijze Zweeds parlement
De Zeeuw: `Het is in Zweden gebruikelijk dat parlementsleden (en in de gemeente raadsleden) vanuit commissies voorstellen (laten) uitwerken en voorbereiden, waarna deze in parlement of raad besproken worden. Menskracht en deskundigheid wordt daarvoor aangetrokken vanuit ministeries en agentschappen. Het Volksgezondheidsinstituut is daar een voorbeeld van'.
Over MEE
MEE West-Brabant zet zich in voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. MEE is er ook voor mensen die slecht horen of slecht zien, voor mensen met een chronische ziekte, een ontwikkelingsachterstand en voor mensen met autisme. MEE ondersteunt hen en de mensen die met hen samenleven op alle terreinen van het dagelijkse leven. De dienstverlening van MEE is laagdrempelig en is voor de cliënten van MEE kosteloos. MEE wordt van rijkswege gefinancierd vanuit de AWBZ.