Nederlandse Politiebond


NPB JONG presenteert uitkomsten PO2002-TEVREDENHEIDSONDERZOEK

Op 3 november heeft NPB Jong de uitkomsten van zijn PO2002-tevredenheidsonderzoek officieel overhandigd aan het College van Bestuur van de Politieacademie en deze ook toegelicht. Het College bleek al volop bezig te zijn met het aanpakken van verbeterpunten binnen het politieonderwijs. Opvallend was dat de uitkomsten van de enquête redelijk overeenkwamen met de bevindingen van de Politieacademie zelf.

In totaal werden in juni 2008 op de verschillende locaties van de Politieacademie ongeveer 1.100 enquêtes uitgedeeld. NPB Jong heeft 312 enquêtes terug mogen ontvangen, een respons van ruim 28 procent.

NPB Jong is van mening dat PO2002 in zijn huidige opzet opleidt tot goede (allround) politiemedewerkers. De studenten die van de opleidingen komen zijn in staat om het complexe politiewerk op vakkundige wijze aan te pakken. In beginsel is het dus een prima opleiding, maar er kan nog wel het nodige verbeterd worden. Onze insteek is die verbeteringen in samenwerking met alle partners gerealiseerd te krijgen. Met die positieve grondgedachte in het achterhoofd zijn we aan de slag gegaan.

ONDERZOEKSUITKOMSTEN
We pretenderen niet door dit onderzoek alle aspecten van het politieonderwijs volledig te hebben belicht, maar we hebben wel aan de oppervlakte weten te krijgen waar de belangrijkste knelpunten zitten. Hieronder een samenvatting van de uitkomsten van de enquête.

Faciliteiten

* Op de verschillende locaties is het een en ander mis met betrekking tot de faciliteiten.

- Parkeerproblemen

- Te warme en te kleine lokalen

* Veel locaties zijn te klein voor het aantal studenten.
* Er moet betaald worden voor printen en kopiëren en slechts een enkeling ontvangt daarvoor een vergoeding van het korps.

Roosters en contacturen

* De roosters zijn over het algemeen pas relatief kort van tevoren bekend.

* De betrouwbaarheid van de roosters laat nogal eens te wensen over. Er vinden te veel wijzigingen plaats.

* Er worden te veel tussenuren ingepland.

* Er is grote behoefte aan meer contacturen.
* De contacturen moeten beter ingevuld worden. Meer frontaal les en meer praktijkgericht.

Opleiding

* De opleiding wordt gemiddeld met een voldoende tot ruim voldoende beoordeeld. Daarbij worden wel de volgende kanttekeningen geplaatst.
- De opleiding kan veel korter.

- Er moet een betere invulling komen van de lessen en dan met name praktijkgerichter.

- Er moet meer les komen en minder tussenuren.
- Minder 'zoek het zelf maar uit'.

Coaching

* De coaching op de werkvloer wordt als 'ruim voldoende' tot 'zeer goed' beoordeeld.

* Gemiddeld is er één coach per drie studenten beschikbaar.
* De coach is redelijk tot goed op de hoogte van de leerdoelen.

AANBEVELINGEN
NPB Jong doet de volgende aanbevelingen aan het College van Bestuur van de Politieacademie.


1. De opleiding zou van start moeten gaan met zes maanden instituut, gevolgd door drie maanden korps. Naar het einde van de opleiding toe moet het korpskwartiel langer duren dan drie maanden.


2. Door een efficiëntere planning en verdeling van de lesstof kan de opleiding voor de niveaus 3 en 4 verkort worden.


3. Het aantal tussenuren moeten teruggebracht worden. Dit kan door meer lesstof in een kortere tijd te plannen.


4. De contacturen moeten weer contacturen worden met een goede mix tussen praktijk en theorie. Er is ook grote behoefte aan meer frontaal les.


5. Betaald kopiëren en printen is voor veel studenten onaanvaardbaar. NPB Jong pleit ervoor om een ander systeem op te zetten om het printen en kopiëren beheersbaar te houden, zonder dat de student daar onnodig voor moet betalen. Dit kan bijvoorbeeld met een puntensysteem.


6. Er moet een vergoeding voor alle studenten komen om de kosten voor ICT en boeken te compenseren.


7. Waar mogelijk moeten de academies de lokalen vergroten en verbeteringen aanbrengen in het klimaat in de lokalen.


8. Waar mogelijk moeten de academies trachten de parkeerproblemen op te lossen.

EERSTE REACTIE POLITIEACADEMIE
Het College van Bestuur sprak uit dat het voor de toekomst van belang is dat de student centraal staat binnen de opleiding. De kern daarvan zal behouden blijven, maar de opbouw en de invulling van de opleiding zullen kritisch bekeken worden. Een aanpak die geheel in de lijn ligt van onze aanbevelingen!

Uiteraard zullen de verbeterpunten niet van vandaag op morgen opgelost zijn, maar er wordt hard aan gewerkt. We houden gedurende de komende maanden zeker de vinger aan de pols, maar hebben er vertrouwen in dat er echt wat gebeurt met de uitkomsten van ons onderzoek en de daarop gebaseerde aanbevelingen.

Klik hier voor de onderzoeksuitkomsten per PO2002-locatie!

Gepubliceerd op 04 november 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.