Senternovem


Nieuws

04-11-2008 | Voorbereiden op klimaatverandering met ARK

Hoe kunnen we ons op tijd voorbereiden op de onvermijdelijke klimaatverandering? Nu al hebben we te maken met extremer weer, een soms problematische toename van de neerslag en een stijgende zeespiegel. Hoe zorgen we dat we geen onnodige risicos lopen door de verandering van ons klimaat? Het programma Adaptatie Ruimte en Klimaat (ARK) vraagt aandacht voor noodzakelijke maatregelen.

"Vanuit kennisprogramma's en de klimaatscenario's van het KNMI is inmiddels bekend hoe ons klimaat zich waarschijnlijk zal ontwikkelen en wat de gevolgen zullen zijn", vertelt Mandy Willems adviseur bij SenterNovem. "Zo is het te verwachten dat extreme neerslag (pieken) in riviergebieden problemen zal geven. Verder zal de stijging van de temperatuur in de zomer in stedelijke gebieden voor gezondheidsproblemen zorgen. De vraag is nu: hoe reageren we hierop?"

Bedreigingen én kansen
"Oplossingen in de ruimtelijke sfeer lijken uitkomst te bieden", geeft Willems aan. "Bijvoorbeeld het aanwijzen van bergingsgebieden om rivieren te ontlasten tijdens natte periodes. Of meer groen en water in steden om te zorgen voor een verkoelend effect in de zomermaanden. Daarnaast kunnen natuurgebieden ingezet worden als 'klimaatbuffer'. Overigens ontstaan er ook kansen door de klimaatverandering. Bijvoorbeeld meer mogelijkheden voor het toerisme aan de kust als de zomers warmer worden. Door de verzilting van gebieden langs de kust ontstaan mogelijkheden voor de teelt van gewassen als zeekraal en lamsoor. ARK richt zich op al dit soort nieuwe mogelijkheden, ongeacht of deze nu voortkomen uit bedreigingen of kansen."

Sleutelrol voor ruimtelijke ontwikkeling
ARK heeft als doel dat aanpassing aan klimaatverandering - adaptatie - straks mainstream wordt bij de ontwikkeling van ruimtelijke plannen door provincies, gemeenten, regio's en waterschappen. ARK is daarom breed opgezet met het ministerie VROM als trekker, de ministeries LNV, VWS en EZ en de drie koepelorganisaties IPO, VNG en de Unie van Waterschappen en met een vertegenwoordiging van de kennisprogramma's. SenterNovem biedt ondersteuning bij de ontwikkeling van een stimuleringsprogramma in het kader van ARK (SpARK) en brengt advies uit aan VROM over de te nemen eerste stappen. Het programma loopt tot 2015.

Eerste stappen
"Voordat het vanzelfsprekend is dat adaptatie-maatregelen opgenomen zijn in ruimtelijke plannen, moeten er nog flink wat stappen gezet worden", benadrukt Willems. "We hebben onder meer de uitvoerders (provincies, gemeenten, regio's en waterschappen) geraadpleegd over hun ideeën en hun visie op SpARK. Ons advies aan VROM was om in de eerste plaats uitvoerders te stimuleren die koploper willen zijn op adaptatiegebied. Zij krijgen dan de ruimte om breed toepasbare maatregelen en initiatieven te ontwikkelen. Vervolgens bieden we ze ondersteuning om de opgedane kennis en ervaring met de andere uitvoerders te delen. Op deze manier kan de invoering van adaptatie-maatregelen op een opbouwende manier bevorderd worden."

Mitigatie en adaptatie
Steeds meer partijen beseffen dat adaptatie noodzakelijk is en zijn bereid maatregelen te nemen. Maar hoe verhoudt adaptatie zich tot het voorkomen van de klimaatverandering (mitigatie)? Willems: "Adaptatie en mitigatie hoeven elkaar niet te bijten, zolang we ons richten op de synergie tussen beide. Als we ons bijvoorbeeld willen aanpassen aan warmere zomers, moeten we niet gaan koelen met airconditioning, want dat werkt de klimaatverandering juist in de hand. De uitdaging is dan om te zoeken naar maatregelen die gunstig zijn voor beide aspecten. Denk aan extra groenvoorziening in een stad, die zorgt voor CO2-reductie en voor koeling. Hoe dan ook, het is belangrijk dat we één boodschap brengen, onder de noemer 'klimaat'."