Gemeente Schermer




* Onderzoek toekomstig bibliotheekwerk in kleine kernen

(04-11-2008)

In de regio is een onderzoek van start gegaan naar de wijze waarop het bibliotheekwerk in de kleine kernen in de nabije toekomst gestalte moet krijgen.

Bibliobus

Er is de laatste paar jaren veel te doen geweest rondom het bibliotheekwerk in de kleine kernen. Aanleiding was de aankondiging dat de provinciale subsidie op de bibliobus per 1 januari 2009 geheel wordt afgeschaft. Per 1 januari 2008 verdween de helft van de subsidie al. Het afschaffen van de subsidie betekent een forse kostenverhoging voor bibliotheken en gemeenten die de bibliobus inhuren via de provinciale serviceorganisatie ProBiblio. En omdat te weinig afnemers van de bibliobus van ProBiblio bereid zijn de hogere prijs te betalen, zag deze exploitant zich gedwongen de bibliobusvoorziening te stoppen.

Komende twee jaar

In de gemeente Waterland is de bibliobus al in 2006 stopgezet. In de gemeenten Beemster, Graft-De Rijp en Landsmeer gebeurde dat in 2007. De gemeenten Schermer en Zeevang hebben een andere aanbieder van bibliobussen gevonden en de inwoners zijn in ieder geval de komende twee jaar van de bibliobus verzekerd.

Ontwikkelingen

Toch hebben de genoemde gemeenten redenen om een onderzoek te doen.

Overal in Nederland verandert het bibliotheekwerk in kleine kernen. Ten koste van bibliobusstandplaatsen verschijnen kleine vaste bibliotheekvestigingen, die deel uitmaken van bijvoorbeeld een brede school, een zorgcentrum, een dorpshuis of een multifunctioneel centrum. Op die manier kan een bibliotheek een dergelijke instelling versterken.

Daarnaast is een ontwikkeling dat activiteiten om het lezen te bevorderen belangrijker worden dan het aanbieden van boeken en andere media. Het aanbieden van media is hierbij ondersteunend aan de activiteiten.

En tenslotte richten bibliotheekvoorzieningen in kleine kernen zich steeds sterker op kinderen en beperkt mobiele ouderen. Zij zijn het sterkst afhankelijk van voorzieningen in hun eigen dorp.

Onderzoek

De Bibliotheek Waterland verantwoordelijk voor het bibliotheekwerk in de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Graft-De Rijp, Landsmeer, Purmerend en Waterland en de gemeenten Schermer en Zeevang, die zelf direct voor het bibliotheekwerk verantwoordelijk zijn, gaan nu onderzoeken op welke wijze het bibliotheekwerk in de kleine kernen ook in de toekomst kan aansluiten op wat er in die dorpen speelt en wat er gewenst en nodig is. Daarom zal niet van achter een bureau bedacht worden welke kern welke bibliotheekvoorziening krijgt. Eerst zal PRIMO-nh, het Noord-Hollands instituut voor maatschappelijke ontwikkeling, een uitgebreide inventarisatie maken van wat er in de regio en in de afzonderlijke kernen aan de hand is. Vervolgens worden op basis daarvan de kansen voor het bibliotheekwerk vastgesteld. Het gaat daarbij om kansen ten aanzien van de functie die de bibliotheek in de kernen kan vervullen en om kansen voor samenwerking. Bij samenwerking gaat het niet alleen om inhoudelijke samenwerking, maar ook om de mogelijkheden voor het onderbrengen van een bibliotheekvoorziening in bijvoorbeeld een brede school of dorpshuis.

Om de kansen in kaart te brengen zal PRIMO-nh met een groot aantal partijen in de regio gaan praten, waaronder dorpsraden en besturen van dorpshuizen. Bovendien zal begin 2009 een panelbijeenkomst plaatsvinden, waarbij een aantal sleutelfiguren uit de verschillende kernen reageren op de conclusies die de projectgroep die het gehele traject leidt uit de inventarisatie van de kansen trekt.

Resultaat

Het onderzoek moet vóór de zomervakantie van 2009 leiden tot een spreidingsplan voor het bibliotheekwerk in de kleine kernen in de regio. In dit plan zal per kleine kern worden aangegeven hoe het bibliotheekwerk er uitziet en wat de kosten zijn. De afzonderlijke gemeenteraden zullen zich vervolgens over het plan kunnen uitspreken.

Het gehele onderzoekstraject wordt gesubsidieerd door de Provincie Noord-Holland.

Contactpersoon

Dick van Tol | adviseur Flexibele Bibliotheek

ProBiblio

Opaallaan 1180

Postbus 485, 2130 AL Hoofddorp

tel. 023 55 46 362

e-mail dvtol@probiblio.nl

website www.probiblio.nl