Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

18 arrestaties en 36 doorzoekingen

Publicatiedatum: 4-11-2008 16:55:34

Politie rolt criminele henneporganisatie op


- DIT IS EEN DOORGEZONDEN BERICHT van de politie Midden- en West Brabant -

BREDA - In een internationaal onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezig hield met de grootschalige exploitatie van hennepkwekerijen zijn dinsdag 4 november 2008 achttien verdachten aangehouden. Op 36 locaties in Nederland zijn woningen en panden doorzocht. Ook in België vonden arrestaties en doorzoekingen plaats.

De verdachten worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, fraude, witwassen en bezit, handel en export van hennep. Het onderzoek strekte zich uit over Zuid Nederland, de omgeving van Amsterdam en het noordelijk deel van België. De politie heeft met deze actie een stevige slag toegebracht aan de georganiseerde criminaliteit achter de hennepteelt in Zuid Nederland.

De aanhoudingen en doorzoekingen in Nederland zijn uitgevoerd door ruim 270 rechercheurs en politiefunctionarissen van diverse politieregio's en het KLPD. Zij werkten daarbij samen met de Fiod-ECD, Belastingdienst, Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie en de Belgische politie (70 personen) en Justitie.
Daarnaast werd een beroep gedaan op de expertise van digitaal, financieel- en forensisch rechercheurs. Ook zijn politiehonden ingezet die getraind zijn in het opsporen van verdovende middelen en geld. Het Openbaar Ministerie in Breda gaf leiding aan dit grootschalige optreden van de politie, in nauwe samenwerking met Justitie in België.

Doorzoekingen
Bij de doorzoekingen op 36 locaties in Nederland is beslag gelegd op een hoeveelheid administratie, computers en contant geld. Ook zijn er op 11 locaties verdovende middelen (hennep / henneprestanten) aangetroffen, waarvan zes in werkingzijnde hennepplantages. Verder lagen er op vier plekken in totaal zeven vuurwapens. Het ging daarbij om vier echte vuurwapens en drie imitatievuurwapens. De plaatsen waar de doorzoekingen plaatsvonden waren gelegen in Kaatsheuvel, Esbeek, Sprang-Capelle, Waspik, Drunen, Waalwijk, Tilburg, Bergen op Zoom, Oosterhout, Castelre, Aalsmeer, Amsterdam, Badhoevedorp, Huizen, Arnhem en 's-Hertogenbosch. In België vonden ook een aantal doorzoekingen en arrestaties plaats.

Verdachten
De hoofdverdachte is een 53-jarige man uit Kaatsheuvel. In totaal zijn er achttien personen aangehouden en in verzekering gesteld. De in Nederland opgepakte personen worden a.s. vrijdag 7 november voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda.

Het onderzoek
Het onderzoek van de Divisie Recherche van de Politie Midden en West Brabant startte ruim een jaar geleden. Het team kreeg ondersteuning vanuit de zuidelijke politieregio's Zeeland, Brabant Noord, Brabant Zuidoost en Limburg Noord. Daarnaast werd er nauw samengewerkt met politie en justitie autoriteiten in België. Het onderzoek richtte zich op een organisatie in Noord-Brabant met vertakkingen naar Noord-België en de omgeving Amsterdam.
In het kader van dit onderzoek zijn ook doorzoekingen gedaan bij financiële dienstverleners, een administratiekantoor en een makelaar in Noord-Brabant.

Pluk Ze - misdaad mag en zal niet lonen
Politie en justitie legden conservatoir beslag op de zeven onroerende goederen (woningen, panden en een manege), circa tien auto's, luxe goederen en een groot contant geldbedrag.
Beslaglegging vindt plaats om te voorkomen dat de verdachten hun criminele vermogen buiten het bereik van justitie brengen. Het criminele bezit wordt door de beslaglegging gefixeerd, waardoor de verdachte dat niet meer kan verkopen. Volgt veroordeling tot een geldboete, of legt de rechter een ontnemingsmaatregel op, dan kan dat geheel of gedeeltelijk uit het beslag worden verzilverd. Het doel van de ontnemings- of `Pluk ze'-wetgeving is het afnemen van criminele winst. Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) is een OM-onderdeel dat gespecialiseerd is in de ontnemingswetgeving en werkt nauw samen met nationale en internationale ketenpartners. Het BOOM beheert op dit moment 500 miljoen aan conservatoir beslag.

Internationale samenwerking
Het gezamenlijke besluit van dit onderzoek is tot stand gekomen om de criminelen sneller en accurater te kunnen aanpakken. Landsgrenzen waren in deze geen obstakel meer.
Dit dossier toont eens en te meer aan dat de wettelijke mogelijkheden en de vaste wil langs beide landgrenzen aanwezig is om internationale georganiseerde criminaliteit grondig te bestrijden.


- DIT IS EEN DOORGEZONDEN BERICHT van de politie Midden- en West Brabant -

Voor informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Jeroen Steenmeijer, persvoorlichter politie Midden en West Brabant 06 - 50 290 723.

---