Gemeente Ede

Nummer 209 / Ede, 4 november 2008

Extra maatregel in aanpak overlast
Verblijfsontzegging in Edese wijk Veldhuizen A

Jongeren die in de Edese wijk Veldhuizen A zorgen voor overlasten en/of delicten plegen krijgen een verblijfsontzegging opgelegd. Dat betekent dat zij tussen 22.00 uur s avonds en 07.00 uur s morgens niet meer in een begrensd gebied in Veldhuizen A op straat mogen zijn. Burgemeester Cees van der Knaap heeft daartoe besloten na overleg met politie en Openbaar Ministerie (OM). Een verblijfsontzegging geldt voor een periode van drie maanden.

De burgemeester is op grond van artikel 2.4.10a van de Algemene Plaatselijke Verordening bevoegd om personen, die stelselmatig voor overlast zorgen en delicten plegen, een verblijfsontzegging voor een bepaald gebied op te leggen. Degene die de ontzegging negeert, maakt zich schuldig aan een delict en wordt strafrechtelijk vervolgd. De verblijfsontzegging is een extra maatregel om de openbare orde in het aangewezen gebied te waarborgen, overlast en criminaliteit terug te dringen en bewoners hun gevoel van veiligheid terug te geven.

Twee overtredingen
Een verblijfsontzegging kan opgelegd worden als een persoon zich voor een tweede keer schuldig maakt aan een overtreding. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan op geweldpleging, opruiing, mishandeling, bedreiging, diefstal en vernieling.
Na een eerste overtreding krijgt de dader een schriftelijke waarschuwing van de burgemeester dat deze kan overgaan tot het opleggen van een verblijfsontzegging. Gaat dezelfde persoon in een periode van twaalf maanden weer in de fout dan kan de burgemeester overgaan tot het instellen van de verblijfsontzegging. Aanlooproutes naar werklocatie, arts of apotheek worden daarbij aangegeven.

Samenscholingsverbod
In Veldhuizen A geldt vanaf zaterdag 6 september 2008 al een samenscholingsverbod, gebaseerd op artikel 2.1.1.1 van de Algemene Plaatselijke Verordening. Dit is ook gericht op jongeren die in het gebied overlast veroorzaken of zich schuldig maken aan criminaliteit. Het is voor deze jongeren niet meer toegestaan in het aangewezen gebied met vier of meer personen bij elkaar te staan. De politie beoordeelt of overlast of verstoring van de openbare orde dreigt en treedt handhavend op.

Ondanks dit verbod en een aantal zorgmaatregelen, blijven groepjes jongeren overlast veroorzaken en crimineel gedrag vertonen. In groepen van maximaal vier zijn zij vooral s avonds en s nachts actief op staat. Om hier tegen te kunnen optreden, wordt de verblijfsontzegging ingevoerd.

Gebied en periode
Het gebied waarin een verblijfsontzegging geldt, wordt omsloten door:
* noordelijke zijde: N224;

* oostelijke zijde: Proosdijerveldweg;
* zuidelijke zijde: Veenderweg;

* westelijke zijde: Singel Clingendaal/Annadaal, Slotlaan, Nienhof, Singel Binnenhof.

---