Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Gematigde algemene beschouwingen met felle uitschieters

Tijdens de deelraadsvergadering over de begroting op 30 oktober stond felle kritiek van de oppositiepartijen CDA en lijst Goedegebuur in schril contrast met veel gematigder algemene beschouwingen van de overige partijen. Wat betreft de cijfertjes kwamen er geen of slechts kleine voorstellen tot veranderingen in het huishoudboekje voor 2009.

Wel werd naar aanleiding van de programmabegroting aandacht gevraagd voor een aantal beleidsonderdelen. Hieronder een weergave van de standpunten van de verschillende fracties, met de kanttekening dat de lijst Smit deze eerste vergaderavond over de begroting 2009 niet vertegenwoordigd was.

Partij van de Arbeid
De Partij van de Arbeid bepleit dat een gedeelte van de gelden van de economische kansenzones gereserveerd wordt voor lokale ondernemers. Bij de programma's Pact op Zuid en de Vogelaaraanpak moeten, bijvoorbeeld bij bouwprojecten, afspraken worden gemaakt over arbeidsplaatsen voor bewoners van de deelgemeente. Naar aanleiding van de ervaringen rond Solo en 't Gemaal wordt aangevoerd dat projecten vooraf gescreend moeten worden op het realiteitsgehalte.

Bij ondernemersondersteuning dienen meetbare doelstellingen te worden benoemd.
Met jongeren en hun ouders moet beter gecommuniceerd worden over de schoolkeuze. Hiervoor moet een plan van aanpak worden opgesteld, waarbij voorlichting in de taal van de ouders een optie is. Hoe zorgt het dagelijks bestuur dat de bezuinigingen op het gebied van welzijn, onder meer wat betreft de maaltijdvoorziening, zo min mogelijk groepen treffen?, wil de PvdA verder weten. Er moet meer gebeuren op het gebied van armoedebestrijding en met een jaarlijkse conferentie over de wijkaanpak moet meedenken en meedoen door bewonersgroepen gestimuleerd worden.

De PvdA-fractie vraagt het dagelijks bestuur ook een jaarlijkse sportmanifestatie te houden voor jongeren op het Afrikaanderplein. Verder wordt aangedrongen op hoorzittingen over de Dordtselaan in samenwerking met de deelgemeente Charlois (vanwege de aanhoudende woningleegstand). Wat betreft de veiligheid worden diverse donkere plekken opgesomd als aandachtspunten, alsook de kruising Riederlaan/Colosseumweg. Ook is er een voorstel om een proefproject op te zetten om streetcoaches in te zetten die overlastgevende jongeren aanspreken op ongewenst gedrag.

Tot slot wijst de PvdA erop dat in de begroting de risico's en de weerstandscapaciteit onvoldoende in kaart zijn gebracht. "Struinend door de reserves kom ik met gemak een miljoen euro aan reserves tegen waarvan verwacht wordt dat die eind 2009 nog op de rekening staan", aldus fractievoorzitter Marco van Lent. Deze zouden tot het weerstandsvermogen gerekend moeten worden.

Leefbaar Rotterdam
De fractie van Leefbaar Rotterdam constateert dat een kwart van de jongeren voortijdig hun school verlaat. Ook de beperkte doorstroom van leerlingen naar de havo/vwo is een punt van zorg. Er moet meer aandacht komen voor de aanpak van overlastgevende jongeren en voor andere openingstijden van buurt- en clubhuizen. "Onze jongeren hebben recht op een goede en gezonde toekomst", aldus Nel Noël-Arnold, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam.
(foto: jongeren)

Waarom is er minder budget voor Mensen maken de Stad?, wil de partij weten. Verder moet het dagelijks bestuur beter beargumenteren waarom een intern of extern onderzoek wordt ingesteld. De fractie stelt voor om jaarlijks een dag te organiseren voor mantelzorgers in de deelgemeente en te onderzoeken in hoeverre ouderen in een isolement leven en een lage tolerantie hebben voor hun omgeving. Als dat laatste het geval is kan wellicht een project om jongeren en ouderen naar elkaar toe te brengen soelaas bieden.

Ook Leefbaar Rotterdam wil extra aandacht voor armoedebestrijding en begeleiding van bewoners op dat gebied. Het Jan Eleveld op het Noordereiland zou niet helemaal evenementenvrij moeten zijn, vindt de fractie, grote evenementen als Camping Rotterdam en de Bavaria City Race zetten immers de deelgemeente Feijenoord landelijk op de kaart. Het 'Eat' moet volgens de fractie worden losgekoppeld van 'Eat en Meet' en het dagelijks bestuur moet toegeven dat dit aspect niet het beoogde resultaat heeft behaald.

Over de veiligheidscijfers is Leefbaar Rotterdam voorzichtig positief. De cijfers voor Katendrecht zijn weliswaar verbeterd, maar Bloemhof is nog steeds een bedreigde wijk. Leefbaar Rotterdam vindt dat het dagelijks bestuur de mogelijkheden moet onderzoeken voor gebiedsverboden voor notoire overlastgevers.

CDA
Het CDA staat in de algemene beschouwingen vooral stil bij de onderlinge verhoudingen binnen de politiek in Feijenoord. "Waarom kan de raad, als hoogste orgaan binnen de deelgemeente, niet die eenheid vormen waar wij met z'n allen trots op kunnen zijn?", sprak fractievoorzitter Wyrnus Pikeur. Hij stelde dat het vertrouwen van raadsleden in het bestuur en van de burger in de politiek ver te zoeken is. "Er heerst nog steeds een situatie van wij en zij." "Een cultuurverandering is hard nodig", vervolgt Pikeur. " Niet naar grootte of macht moet er gewerkt worden, maar naar de gezamenlijke doelstellingen. Een goed bestuurd Feijenoord met een daadkrachtig bestuur en een krachtdadige raad."
Uiterst kritisch is het CDA richting dagelijks bestuur. Volgens de fractie wordt de deelgemeente wat betreft de zeggenschap over Wilhelminapier en Parkstad afgescheept met de restjes. Het lukt niet om met Eat en Meet mensen van de rechter maasoever naar Zuid te lokken, zo wordt gesteld. "En vergeet ook niet de Dordtselaan." Een ander punt betreft de wijkeconomie: " U wilt graag veel ondernemers. Weet u dat voor vele gesubsidieerde ondernemers in Feijenoord het doek al is gevallen?"

Het CDA zegt weinig tot geen veranderingen te zien in de begroting. "Een kwestie van op de winkel passen om het jaar 2010 te verwelkomen." Evenals in voorgaande jaren wordt gewezen op de vaagheid van prestatie-indicatoren. De fractie wil uitleg over de stand van zaken met betrekking tot vrouwenhuis Cleopatria en de nota inzake de Antilliaanse doelgroep die in mei zou verschijnen.

GroenLinks
Volgens GroenLinks is de begroting te vrijblijvend opgesteld. Hij zou meer vragen oproepen dan antwoorden geven. Diverse moties van de begrotingsbehandeling een jaar geleden zijn nog niet uitgevoerd, constateert de fractie bovendien.
De participatienota die binnenkort wordt gepresenteerd is volgens GroenLinks hard nodig. "Wij hebben vaak slechte voorbeelden van participatie meegemaakt", aldus Yusuf Tahiro?lu. "Met een beleidsnota zijn we er niet, het gaat om de juiste uitvoering." Als opdrachtgever van bijvoorbeeld het opbouwwerk en de gemeentelijke diensten moet het dagelijks bestuur tevoren duidelijk vastleggen wat wordt gevraagd zodat er achteraf goed getoetst kan worden.
Wat betreft de buitenruimte wil GroenLinks meer zebrapaden op drukke straten, zoals de Putselaan en Beijerlandselaan. Ook wordt extra aandacht gevraagd voor fietsroutes en voldoende fietsrekken. Op het gebied van economie wordt naar de mening van GroenLinks geld geïnvesteerd zonder duidelijke visie. "Denk aan 'Eat en Meet', het Entrepot en het project Eetwijk."

GroenLinks maakt zich zorgen over de schooluitval en overlast van kleine groepen jongeren. De fractie vraagt uitdrukkelijke inzet van het dagelijks bestuur op dat gebied. Inburgeren, ten slotte, is in de ogen van GroenLinks vaak eenrichtingsverkeer. "Als overheid moeten wij meer werk ervan maken om deze mensen te helpen, zeker met het vinden van stageplekken."

SP
Voor de SP zijn het voorkomen van armoede en het zo laag mogelijk houden van de woonlasten belangrijke aandachtspunten. De fractie zal ook in 2009 tegengas geven daar waar corporaties sloop van woningen als onontkoombaar voorstellen. Het moet niet meer nodig zijn dat bewonerscommissies door zelf onderzoek te laten doen aantonen dat woningen nog jaren mee kunnen, stelt George Verhaegen. Gebiedsvisies of -plannen dienen in de ogen van de SP door drie partijen te worden vastgesteld: corporaties, deelgemeente en bewoners. Ook de uitvoering dient te geschieden in samenwerking met de bewoners. Een ander voor de SP belangrijk punt is het zoveel mogelijk openstellen van alle accommodaties voor de bewoners. De fractie ziet niets in een accommodatienota, maar pleit voor een aantal uitvoeringsregels voor partijen die in aanmerking komen voor het huren van een accommodatie.

Ondersteuning van bewonersorganisaties moet niet afgebroken maar uitgebreid worden, vindt de SP. Bij het totstandkomen van de wijkprogramma's is de inbreng van bewonersorganisaties essentieel en noodzakelijk. Wat betreft de programmabudgetten voor het Pact op Zuid vraagt de SP om kwartaalrapportages over de nog te besteden bedragen en bespreking van een lijst met mogelijke bestedingen in de vakcommissies.

Lijst Goedegebuur
De fractie Goedegebuur laat weten zich dit jaar te beperken tot enkele kanttekeningen 'omdat de constructieve insteek die vorig jaar werd gekozen helemaal niets heeft opgeleverd'. Er was keiharde kritiek met betrekking tot de onderbouwing van de begroting: "Amper twaalf maanden geleden riepen wij u op de begroting meer SMART te formuleren. Helaas, een jaar later is van enige verbetering nauwelijks sprake". Het voorstel is nu om elke maand schriftelijk aan de deelraad te rapporteren over budgetonder- en overschrijdingen per programma. Marijke Goedegebuur hekelt in haar algemene beschouwingen de 'mistige' rolverdeling tussen raad en bestuur en binnen de ambtelijke organisatie. Ze vraagt net als vorig jaar aandacht voor straatprostitutie op de Dordtselaan. In elk programma van de begroting is aandacht voor participatie, zo constateert zij. "Is er dan niemand die de conclusie trekt dat het veel logischer is om een programma 'Participatie' aan de begroting toe te voegen?!"

De fractie vraagt ook uitleg over het begrip 'evenwichtige samenleving' waar de deelgemeente naar streeft. "Op dit moment is de samenleving kennelijk niet evenwichtig", aldus Goedegebuur. Zij stelt voor om voor het project 'Ouderen in beweging', waarvan de voortgang lijdt onder gebrek aan budget, een substantieel deel van het jongerenbudget te gebruiken. Verder stelt de lijst Goedegebuur dat de vraag welke activiteiten meetbaar bijdragen aan welke maatschappelijke doelen tot de conclusie leidt 'dat vele van deze activiteiten geschrapt kunnen worden zonder dat ook maar één burger er iets van merkt'.

Tweede termijn op 6 november
Er waren tijdens het begrotingsdebat veel interrupties, met name van PvdA-raadsleden tijdens de algemene beschouwingen van de lijst Goedegebuur. Zo wilde Remco van Vliet voorbeelden horen van activiteiten die geschrapt zouden kunnen worden, en merkte Serdar Çiçek op dat mevrouw Goedegebuur "een enorme informatieachterstand heeft door haar afwezigheid in raad en commissies". Zij gaf aan de vragen van collega-deelraadsleden niet direct maar in de tweede termijn te zullen beantwoorden.

Donderdag 6 november reageert het dagelijks bestuur op de algemene beschouwingen. Vervolgens is er een tweede termijn en wordt gestemd over de begroting en de verschillende voorstellen van de fracties (moties en amendementen).