Initiatiefwet GroenLinks: uitgebreid en betaald zorgverlof
4 november 2008
GroenLinks wil het recht op zorgverlof uitbreiden. Het verlof moet worden betaald, zodat het ook toegankelijk is voor mensen met een laag inkomen en voor mannen. Bovendien moeten mensen ook kunnen zorgen voor een zieke vriend of vriendin. Daarmee komt een einde aan een ongelijkheid richting alleenstaanden, die immers vaker op hun vriendenkring zijn aangewezen als het gaat om zorg. Daartoe komen Jolande Sap en Ineke van Gent met een Voorontwerp Initiatiefwet Langdurend zorgverlof.
GroenLinks vindt het belangrijk dat mantelzorgers meer worden ondersteund, zeker nu door de bezuinigingen van dit kabinet op de AWBZ de belasting van mantelzorgers alleen maar zal toenemen. Jolande Sap zal de Initiatiefwet tijdens de begrotinsbehandeling van Volksgezondheid aanbieden aan staatssecretaris Bussemaker.
Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde
Nederland steunt zwaar op mensen die zorgen voor een zieke naaste. Als mantelzorgers een dag zouden staken zijn de gevolgen niet te overzien. Zon 4 tot 7 miljard euro is er nodig om de zorg te vervangen. Het beroep op deze mantelzorgers zal in de toekomst alleen maar toenemen omdat het kabinet vanaf volgend jaar de professionele begeleiding aan mensen met een lichte beperking uit de AWBZ schrapt. Ook door de groeiende personeelstekorten in de zorg en doordat oudere en zieke mensen langer thuis willen blijven wonen, zal de druk op mantelzorgers toenemen. 750.000 mensen combineren de zorg voor hun naaste met een betaalde baan. Dat is zwaar. Soms te zwaar. Eén op de vijf mantelzorgers heeft geen of minder betaald werk vanwege de mantelzorg. Dit heeft direct gevolgen voor het inkomen. Om deze groep te ondersteunen komen Jolande Sap en Ineke van Gent met hun Initiatiefwetsvoorstel. Immers gezien de vergrijzing heeft de samenleving er alle belang bij om hen voor de arbeidsmarkt te!
behouden.
Onbetaald maakt onbemind
Mantelzorgers kunnen op dit moment wel langdurend zorgverlof aanvragen. Slechts 8.000 mantelzorgers maken daar gebruik van. Dat komt omdat het verlof onbetaald is. Dat vormt voor vele werknemers, zeker als zij een laag inkomen hebben, een drempel om het verlof op te nemen. Met het oog op de toegankelijkheid voor lagere inkomensgroepen en voor mannen heeft de Kamer in 2001 dan ook de motie Bussemaker CS aangenomen waarin wordt gepleit om het recht op verlof te koppelen aan het recht op betaling. Dit aspect is in de uitwerking van het verlof helaas niet overgenomen. De indieners willen dit alsnog recht zetten. Uit een enquête van de FNV blijkt dat er grote behoefte is aan betaald verlof.
Weg van de focus op het kerngezin
Een andere beperking in de huidige regeling is de groep voor wie je mag zorgen. Mensen kunnen alleen verlof opnemen om te zorgen voor hun zieke partner, kind, ouder, broer of zus. Zeker nu het aantal alleenstaanden groeit, is het van belang om deze beperking op te heffen. Mensen zorgen immers ook voor hun zieke vriend of vriendin, soms de laatste weken voor zijn of haar dood. Ook deze mantelzorgers moeten beroep kunnen doen op het langdurend zorgverlof.
Initiatiefwet Zorgverlof
Jolande Sap en Ineke van Gent brengen een voorontwerp van de Wet Langdurend zorgverlof naar buiten. Met deze wet wordt het wettelijk recht op zorgverlof betaald. En wordt de groep voor wie je mag zorgen uitgebreid. De beide indieners willen het Voorontwerp eerst voor advies aan relevante maatschappelijke organisaties voorleggen. Daarna zullen zij het indienen bij de Raad van State. Nadat de Raad van State over het wetsvoorstel heeft geadviseerd, zal de wet officieel aan de Tweede Kamer worden aangeboden.Jolande SapIneke van GentDe wetstekst van de initiatiefwet is te lezen via deze link.
GroenLinks