Greenpeace wijzigt tactiek tegen walvisjacht

04/11/2008 10:42

St. Greenpeace Nederland

4 november 2008

Tokio, Japan

Greenpeace wijzigt tactiek tegen walvisjacht

Greenpeace start een publiekscampagne om de Japanse overheid onder druk te zetten de walvisjacht te stoppen. In de aanloop naar een rechtszaak tegen twee Japanse actievoerders gaat Greenpeace wereldwijd grote groepen mensen mobiliseren die zich aangeven als medeverdachte. De rechtszaak wordt daarmee een aanklacht tegen de walvisjacht en niet tegen de actievoerders van Greenpeace. Na enkele jaren van actievoeren op zee richt Greenpeace nu de aandacht en middelen op het veranderen van het Japanse beleid.

"De Japanse overheid gebruikt deze rechtszaak om de aandacht af te leiden van de walvisjacht", zegt Liesbeth van Tongeren, directeur van Greenpeace. "Al een kwart miljoen mensen heeft de Japanse minister-president opgeroepen om de aanklacht tegen de actievoerders te laten vallen. De Japanse overheid moet niet optreden tegen actievoerders, maar tegen de zinloze en wrede walvisjacht. Wanneer de Japanse overheid politieke gevangenen wil maken van alle mensen die in actie komen tegen deze onzinnige en gruwelijke jacht, moeten ze veel mensen achter tralies zetten."

De twee actievoerders van Greenpeace die eerst een maand vastgehouden zijn en vervolgens sinds mei dit jaar onder huisarrest staan riskeren een buitenproportionele gevangenisstraf van mogelijk tien jaar. Ze zijn gearresteerd na het onthullen van de smokkel van walvisvlees door corrupte bemanningsleden van de walvisvloot. De Greenpeace actievoerders zijn aangeklaagd voor diefstal, hoewel ze zelf naar de politie zijn gegaan met het walvisvlees en de bewijzen van corruptie. De aanklacht tegen de corrupte bemanning werd vrijwel onmiddellijk geseponeerd.

De Japanse overheid jaagt op walvissen ondanks een internationaal moratorium op de commerciële walvisjacht. De overheid blijft volhouden dat de walvissen gedood worden voor wetenschappelijk onderzoek. Greenpeace wil dat de discussie in Japan gaat over de legitimiteit en noodzaak van de walvisjacht die volgende maand weer van start gaat.

Greenpeace gaat ook campagne voeren om landen die de walvisjacht veroordelen in actie te laten komen voor de walvis. Met diplomatieke druk kunnen deze landen dit jaar nog voorkomen dat de Japanse vloot uitvaart. Als eerste stap zouden walvisbeschermende landen het voorbeeld van Australië moeten volgen door een walvisambassadeur aan te stellen en die naar Japan te sturen.

Vorige week, ver vóór de start van de jacht, boekte Greenpeace al succes tegen het afslachten van walvissen in de Zuidelijke Oceaan: de Panamese vlag van het bevoorradingsschip van de walvisvloot werd ingetrokken. Japan kan daarom dit schip, de Oriental Bluebird, niet meer inzetten om halverwege de jacht de vloot te bevoorraden en het walvisvlees aan wal te brengen. Dit kan de jacht dit jaar halveren. Andere bevoorradingsschepen zijn er nauwelijks.

Jun Hoshikawa, directeur van Greenpeace in Japan: "Tijdens de vele expedities om de walvissen in de Zuidelijke Oceaan te beschermen zijn honderden walvissen gered doordat actievoerders zichzelf tussen de harpoen en de walvis plaatsten. Onze acties hebben het lot van de walvis bovenaan de politieke agenda gezet. De Japanse overheid stopt alleen met het overtreden van internationale afspraken als hier in Tokio verandering plaatsvindt. We hebben de oppositie al flink opgebouwd. De extreme reactie van de autoriteiten om onze actievoerders het zwijgen op te leggen en te dreigen ons kantoor in Japan te sluiten, laat helaas zien dat de Japanse overheid liever een actievoerder de mond snoert dan het probleem van de jacht aanpakt."

Voor meer informatie en beeldmateriaal:

Arja Helmig, persvoorlichting Greenpeace Nederland, 020 5249 570 of 06 2503 1012

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. We worden in Nederland gesteund door circa 570.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie en giftige stoffen. De organisatie is voor het behoud van oerbossen en een rijke biodiversiteit op land en in zee.





http://www.greenpeace.nl