Exodus: Goed justitiebeleid moet beter uitgevoerd worden

04/11/2008 09:45

Exodus Nederland

In een brief aan de Tweede Kamer doet Exodus een zestal aanbevelingen voor de Justitiebegroting 2009 die dinsdagmiddag 4 november in de Tweede Kamer wordt besproken.

Exodus ondersteunt de beleidslijn van Justitie om tot vermindering van recidive te komen. De gedachte dat nazorg onderdeel dient te zijn van en aan dient te sluiten op de straf past bij de wijze waarop Exodus aantoonbaar succesvol (ex-)gedetineerden terug de samenleving in begeleidt. Rien Timmer, directeur Exodus Nederland: 'Toch plaatsen we kritische kanttekeningen bij het justitiebeleid omdat de uitvoering ervan nog niet naar wens verloopt. De aanbevelingen die we doen, dienen om de praktijk van nazorg aan (ex-)gedetineerden effectiever te laten verlopen zodat recidive-vermindering ook echt gerealiseerd kan worden.

Zes aanbevelingen van Exodus

I. Er moeten structurele afspraken gemaakt worden tussen de betrokken ministeries (Justitie en VWS) en de gemeenten over de nazorg aan (ex-)gedetineerden, zowel organisatorisch als financieel. De huidige afspraken op dit gebied dekken slechts een deel van de (ex-)gedetineerden waar het om gaat, bieden onvoldoende zekerheid op integrale begeleiding en zijn niet volledig gefinancierd.

II. De organisatie van begeleiding van (ex-)gedetineerden dient erop gericht te zijn dat een delinquent, bij wijze van spreken vanaf de eerste arrestatie tot aan het moment van reïntegratie, zo veel mogelijk met slechts één mentor/begeleider en één begeleidende instantie te maken krijgt. Het aantal momenten van overdracht dient tot een minimum te worden beperkt.

III. Bij nazorg en begeleiding van (ex-)gedetineerden dienen particuliere organisaties als Exodus nauw betrokken te worden, zowel in de beleidsvorming als in de uitvoering. Deze organisaties zijn maatschappelijk verankerd in de samenleving en spelen een grote rol in het betrekken van de samenleving zelf bij het bieden van een nieuwe, succesvolle start van ex-gedetineerden.

IV. De veranderingen in de AWBZ en rond de overdracht van forensische zorg aan Justitie mogen de toenemende aandacht voor nazorg en begeleiding van (ex-)ge-detineerden niet belemmeren, noch beleidsmatig, noch in budgettaire zin.

V. Het beleid om ouder-kindcontacten te stimuleren dient uitgebreid te worden van minimaal vier keer per jaar tot minimaal één keer per maand. Bovendien dient dit beleid ook financieel vertaald te worden zodat initiatieven als het Ouders, Kinderen en Detentieproject van Exodus structureel bekostigd kunnen worden.

VI. De betrokkenheid van vrijwilligerswerk bij de begeleiding van en nazorg aan (ex-)gedetineerden dient, in goed overleg met vrijwilligersorganisaties, structureel in het beleid te worden verankerd.

Over Exodus

Exodus houdt zich bezig met de opvang en begeleiding van gedetineerden en ex-gedetineerden in de laatste fase van hun straf. Gemotiveerde (ex-)gedetineerden kunnen terecht in één van de tien Exodushuizen verspreid over het land of bij het Exodus vrijwilligersnetwerk. Dit netwerk van ruim 1500 vrijwilligers is gedetineerden, ex-gedetineerden en hun familieleden tot steun ten einde een succesvolle terugkeer in de samenleving mogelijk te maken.





http://www.exodus.nl