D66

Aantal koopzondagen niet beperken

3 november 2008

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham wil geen beperking van het aantal koopzondagen. Daartoe presenteerden de SP en de SGP vandaag een initiatiefwet. De sociaal-liberaal wil juist niet bovenaf opleggen of winkels open mogen, maar vindt dat gemeenten zelf moeten kunnen bepalen wanneer een koopzondag gehouden wordt. Hij wijst erop dat de verruiming van de winkeltijden heeft gezorgd voor meer banen voor lageropgeleiden.

Waarom ingrijpen?

De SP en de SGP willen onverkort vasthouden aan het uitgangspunt dat winkels in principe op zondag gesloten zijn. Dit vanwege de bijzondere positie die de zondag volgens beide partijen `sinds jaar en dag' inneemt in de Nederlandse samenleving. Van der Ham wijst op de keuzevrijheid van mensen: "Sommige mensen willen op zondag naar de kerk; anderen naar de voetbalvereniging; en weer anderen naar de winkel. Dat kan op dit moment allemaal prima naast elkaar. Dus waarom ingrijpen?"

Gemeenten voelen zich beperkt

Ook het kabinet wil het aantal koopzondagen aan banden leggen. Het grootste deel van de Nederlandse bevolking, maar ook winkeliers en werknemers zit echter niet te wachten op een beperking van de Winkeltijdenwet. Integendeel, gemeenten voelen zich zelfs beperkt door het wettelijk maximum van twaalf toegestane koopzondagen. Van der Ham: "Als al besloten wordt iets aan de Winkeltijdenwet te doen, laat ze die dan juist verruimen."

Positief effect werkgelegenheid

Koopzondagen hebben ook een positief effect op de werkgelegenheid voor lageropgeleiden. Van der Ham: "Juist onder deze groep is de werkloosheid het hoogst. Dus de extra banen die koopzondagen opleveren zijn van groot belang voor de onderkant van de samenleving." Daarbij komt nog dat er steeds minder traditionele huishoudens zijn waarbij de vrouw niet werkt, maar zorgt voor het huishouden en de kinderen. Van der Ham: "Voor moderne gezinnen met twee werkende ouders is het lastig om de zorg voor kinderen, werk en het huishouden te combineren. Juist voor hen biedt winkelen op zondag uitkomst."