Barack Obama veel charismatischer gevonden dan John McCain

03/11/2008 12:02

Newcom Research & Consultancy BV

Amerikaanse verkiezingen volgens 80 procent van de Nederlanders (zeer) belangrijk voor Nederland

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama krijgt een 7.8 van de Nederlanders als het gaat om charisma. Zijn Republikeinse rivaal John McCain krijgt een 4.5. Ter vergelijking: zittende president George Bush krijgt een 3.9. De beide 'running mates' Sarah Palin en Joe Biden krijgen respectievelijk een 4.6 en een 5.3. Op de veertien kernmerken van Charisma (vastgesteld in samenwerking met de Universiteit Twente) scoort Barack Obama met name hoog op kenmerken als 'zelfverzekerd', 'intelligent', 'succesvol' en sympathiek. John McCain scoort met name laag op kenmerken als 'boeiend', 'overtuigend', 'inspirerend' en 'aantrekkelijk'. Opvallend is dat het kenmerk 'Moedig' bij John McCain relatief hoog scoort. Dit blijkt uit de onlangs verschenen CharismaBarometer van Newcom Research & Consultancy (www.newcomresearch.nl).

Wouter Bos, Alexander Pechtold en Femke Halsema het meest charismatisch gevonden van Nederlandse lijsttrekkers

Wouter Bos (PVDA) krijgt een 6 van de Nederlander als het gaat om charisma en voert daarmee de lijst aan. Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) volgen op nipte afstand met een 5.9. Agnes Kant (SP) volgt met een 5.4. De premier volgt op ruime afstand en krijgt een 4.5. De laagste scores krijgen Geert Wilders (PVV) en Rita Verdonk (TON): zij krijgen respectievelijk een 4.4 en 4.2.

Amerikaanse verkiezingen belangrijk

Een ruime meerderheid van de Nederlanders (80 procent) vindt de Amerikaanse verkiezingen (zeer) belangrijk voor Nederland. Maar liefst 92 procent van de Nederlanders vindt de uitslag van de verkiezingen belangrijk voor de wereld. Barack Obama wordt door 74 procent het meest geschikt geacht om de politieke verstandhoudingen wereldwijd te verbeteren (John McCain krijgt 3 procent). Ook het verbeteren van de Amerikaanse economie is een taak waar Barack Obama volgens 70 procent van de Nederlanders het meest geschikt voor is (John McCain 5 procent). Daarnaast is voor het verbeteren van de wereldeconomie (54 procent) en het verbeteren van het klimaat (53 procent) Barack Obama het meest geschikt. John McCain scoort relatief hoog bij het bestrijden van het terrorisme binnen Amerika en Wereldwijd: respectievelijk 23 en 18 procent acht hem hiervoor het meest geschikt. Echter, ook op deze twee taken achten meer Nederlanders Barack Obama geschikter (respectievelijk 39 en 36 procent). De rest weet het niet of acht geen van beide kandidaten geschikt voor deze taak.

Barack Obama heeft voor een ruime meerderheid van de Nederlanders de voorkeur

Barack Obama heeft voor 80 procent van de Nederlanders de voorkeur om president van Amerika te worden. John McCain heeft de voorkeur van 5 procent van de Nederlanders. Opvallend is dat de McCain aanhangers in Nederland vooral te vinden zijn onder de SGP stemmers (38 procent), de LPF stemmers (20 procent) en de PVV stemmers (17 procent). De meeste Obama aanhangers bevinden zich onder GroenLinks stemmers (94 procent), PVDA stemmers (92 procent), SP stemmers (90 procent) en D66 stemmers (86 procent).

Op de vraag welke invloed Sarah Palin en Joe Biden op de campagnes hebben gehad is het Nederlandse publiek helder: 55 procent denkt dat Sarah Palin een (zeer) negatieve invloed heeft gehad op de campagne van John McCain. Joe Biden heeft volgens 43 procent geen invloed gehad op de campagne van Barack Obama.

Informatie over het onderzoek

Aan de CharismaBarometer, die in de periode van 31 oktober tot en met 2 november online is uitgevoerd, hebben 1.209 (netto) panelleden meegedaan. De onderzoeksgroep vormt een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking in de leeftijd van 18 tot 75 jaar. Het onderzoek is uitgevoerd via het panel van www.MijnOpinie.nl, onderdeel van Newcom Research & Consultancy B.V. De CharismaBarometer is opgezet in samenwerking met de Universiteit Twente en brengt sinds 2004 het charisma van politieke lijsttrekkers in kaart.





http://www.newcomresearch.nl