VVD


3-11-2008

VVD over reclametaks: Genoeg is genoeg

VVD in de bres voor lokale ondernemers

De VVD in de Tweede Kamer verzet zich hevig tegen de ophanden zijnde reclametaks die sommige gemeentes in 2009 willen opleggen. Charlie Aptroot, woordvoerder Economische Zaken, heeft genoeg van alle belastingmaatregelen die het kabinet en gemeentes ondernemers willen opleggen. "Genoeg is genoeg", stelt Aptroot en wil van het kabinet een nauwkeurige lijst krijgen met een opsomming van alle overbodige lokale lasten.

Door de hoge reclamebelastingen worden ondernemers gedwongen hun om de extra kosten door te berekenen aan de klant. Aptroot: "Hier wordt niemand mee geholpen. De ondernemer moet meer aan de gemeente afdragen en de klant moet meer betalen voor zijn boodschappen. Dit is een omgekeerde wereld. Hier moeten we zo snel mogelijk verandering in brengen. Ook al is het een vrije keus van gemeentes om dit onzalige plan door te voeren, is de VVD mordicus tegen. Dit is dood in de pot voor ondernemend Nederland."

Aptroot fulmineerde eerder dit najaar tegen het kabinet op het terrein van de Experimentenwet BGV-zones (Bedrijfsgerichte GebiedsVerbetering). Deze wet maakt het voor gemeentes mogelijk extra belasting te heffen op bedrijfspanden. De VVD heeft tegen deze wet gestemd en wel vanwege deze vier redenen:


1) Het betreft hier kerntaken van een gemeente. Of het nu om een winkelcentrum, bedrijfsterrein of woonwijk gaat: de gemeente zorgt ervoor dat de openbare ruimte schoon, heel en veilig is. De gemeente int hiervoor OZB en krijgt daarnaast geld van het Rijk. Dat gemeenten hun werk nu niet goed doen, kan niet worden geaccepteerd. Slecht gedrag mag niet beloond worden door werk over te nemen en dubbel te betalen. Ondernemers dubbel laten betalen is belachelijk; dat doen bewoners toch ook niet voor hun woonwijk?

2) De VVD is principieel tegen gedwongen aansluiting bij een nieuw fonds en extra belastingheffing. Het gevaar is dat allerlei bijkomende zaken via het fonds en de nieuwe belasting lopen, zoals feestverlichting of de Sinterklaasintocht. Ondernemers kunnen heel goed zelf bepalen of zij extra activiteiten willen of niet. Dit via de overheid afdwingen, is principieel onjuist en tast het vrije ondernemerschap aan.

3) De regeling is zo opgesteld dat een derde van de ondernemers (tweederde van de helft) ertoe kan besluiten en dus tweederde van de ondernemers - de overgrote meerderheid - kan dwingen mee te doen. Te gek voor woorden.

4) Ondernemers dragen al onevenredig veel bij aan de gemeente. De OZB-tarieven voor eigenaren is voor bedrijfspanden gemiddeld ruim 85 procent hoger dan voor woningen. Bedrijfspanden betalen dus al bijna het dubbele in vergelijking met woningen met dezelfde waarde! Door deze grote ongelijkheid zouden gemeenten juist extra diensten moeten leveren aan bedrijven of de OZB- tarieven voor bedrijven fors moeten verlagen.
Ondernemers worden steeds meer de melkkoe van gemeenten. Het wordt tijd dat ondernemers laten horen dat ze het niet meer pikken en zich hier tegen verzetten, net als de VVD.