LIOF


Kredietcrisis in Limburg en LIOF

De verwachting dat na de banken en financiële instellingen ook de reguliere economie, i.c. het bedrijfsleven de gevolgen van de kredietcrisis zal gaan ondervinden, begint zich nu ook in Limburg af te tekenen. LIOF ervaart in de praktijk dat banken zich bij nieuwe investeringsprojecten terughoudender opstellen dan voorheen: ze willen minder risico lopen, minder geld uitlenen en meer zekerheden inbouwen. Daarnaast zijn de gehanteerde rentepercentages veelal hoger. Dat betekent dat investeringsprojecten van bedrijven moeizamer tot stand komen dan voorheen. Om hieraan het hoofd te bieden zal van de ondernemer en/of diens financiers meer geld (risicodragend vermogen) worden gevraagd. Dienovereenkomstig zullen ondernemer en/of financier een groter risico lopen.

In onze dagelijkse praktijk zien wij dat banken minder toeschietelijk zijn in bevoorschotting, het verlenen van krediet met voorraden en debiteuren als onderpand. Voorheen kon de bevoorschotting oplopen tot ca 80%, nu is dat percentage gezakt naar zo'n 60%. Ook zien we dat kredietverzekering duurder wordt. Dat betekent dat bedrijven minder gemakkelijk krediet kunnen krijgen van hun toeleveranciers. Er zal dus vaker contant betaald moeten worden.

Beide tendensen leiden ertoe dat de ondernemer voor zijn werkkapitaal een groter beroep zal moeten doen op de cash flow van zijn bedrijf. Zolang er genoeg geld de onderneming binnenstroomt is dat geen probleem. Echter bij een verslechterend marktperspectief zal er eerder minder geld de onderneming binnenkomen en dan zullen de twee negatieve tendensen in neerwaartse richting elkaar nog versterken.

Om aan deze bedreigingen het hoofd te bieden zal een onderneming zijn eigen vermogen moeten vergroten. Dat kan via een beroep op externe risicofinanciers zoals informal investors, participatiemaatschappijen of, in Limburg, LIOF. Door middel van een kapitaalsinjectie wordt het eigen vermogen van de onderneming vergroot. Dat levert meteen meer financiële armslag op en vormt een hefboom voor het verkrijgen van meer vreemd vermogen/krediet van de bank.

Voor LIOF zijn en blijven investeringen altijd maatwerk per bedrijf. In investeringsprojecten bij bedrijven uit de LIOF doelgroep (industriële midden- en kleinbedrijf) met toegevoegde waarde voor de regio, in de kern gezond en aantoonbaar door de kredietcrisis in problemen gekomen, is LIOF bereid om samen met ondernemer en/of andere financiers meer risico te nemen door een groter commitment aan te gaan. Hierbij wordt wel de normale afweging van risico en rendement gehanteerd. LIOF verwacht hiermee kwalitatief goede investeringsprojecten ook in deze moeilijke tijden toch doorgang te kunnen laten vinden.

Als financiële instelling ondervindt LIOF zelf overigens geen directe gevolgen van de kredietcrisis. Het eigen vermogen van de vennootschap is groot genoeg om bestaande risico's af te dekken.


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Maastricht, 3 november 2008

Meer informatie:

NV Industriebank LIOF
Frans Ridderbeekx
T: 043-3280280