Voedingcentrum
Vis eten is gezond
Het TROS-programma Radar vraagt zich af of vis eten wel zo gezond is,
omdat er giftige stoffen in kunnen zitten. Het Voedingscentrum was
maandag 3 november in de uitzending. Ons antwoord is: Ja, vis eten is
gezond, ook al kan vis dioxines en pcbâs bevatten. Het Voedingscentrum
zet voor de goede orde de visadviezen op een rij.
De Gezondheidsraad bevestigt dat vis eten gezond is, in de Richtlijnen
goede voeding (2006). Die zegt dat als je twee keer per week vis eet,
waarvan een keer per week vette vis, dan verklein je daarmee de kans
op hart- en vaatziekten. Deze hoeveelheden zijn voldoende. Meer vis
eten levert geen extra voordeel op.
In Radar werd gesuggereerd dat vissen een hoog gehalte aan giftige
stoffen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid. De
Gezondheidsraad denkt daar anders over. Zo staat in de Richtlijnen dat
â het gezondheidsrisico door blootstelling aan giftige stoffen niet
opweegt tegen de gezondheidswinst door regelmatig vis te etenâ.
Kortom: je hebt zoveel baat bij twee maal per week vis eten, dat het
andere daardoor te verwaarlozen is.
Alle visadviezen op een rij
Ben je een echte liefhebber? Dan heeft het Voedingscentrum een aantal
extra adviezen om mogelijke gezondheidsrisicoâs uit te kunnen sluiten.
Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geldt een afwijkend
advies.
ALGEMENE ADVIEZEN
* Eet twee maal per week vis, waarvan tenminste een keer vette vis
* Eet gevarieerd. (dus ene keer zalm, andere keer een ander visje)
* Eet verse vis bij voorkeur op de dag van aankoop.
* Gebruik producten waaraan visvetzuren zijn toegevoegd en
visoliecapsules als je geen vis eet
EXTRA ADVIEZEN VOOR ZWANGEREN EN VROUWEN DIE BORSTVOEDING GEVEN
* Eet niet meer dan twee keer per week vette vis.
Omdat vis kleine hoeveelheden dioxines kan bevatten is het
verstandig om maximaal twee porties van eenzelfde vissoort in een
week te eten. Varieer met de verschillende soorten vis. Je hebt
genoeg keuze.
* Vermijd gerookte vis vacuümverpakt.
Vacuümverpakte vis (uit het koelvak) kan besmet zijn met
Listeria-bacteriën. Door verhitting gaan de bacteriën dood. Eet
daarom alleen vacuümverpakte gerookte zalm als deze nog wordt
verwarmd, bijvoorbeeld in een ovenschotel of pastasaus. Vers
gerookte zalm of zalm uit de diepvries kun je gewoon eten. Dit
advies geldt ook voor ouderen en mensen met een verminderde
weerstand.
* Vermijd ook de roofvissen: verse tonijn, zwaardvis, haai en
koningsmakreel.
Met deze vissoorten heb je een grotere kans op het binnenkrijgen
van te veel gifstoffen. Van tonijn uit blik kun je wel gewoon twee
porties per week eten.
EXTRA ADVIEZEN VOOR VISLIEFHEBBERS
* Eet met het oog op de dioxines niet meer dan vier porties vette
vis per week.
* Eet geen zelfgevangen paling uit de Nederlandse grote rivieren.
Daar zit meer dioxine in dan verantwoord wordt geacht.