Gemeente Berkelland



Kwaliteit gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) is uitstekend

De gemeente Berkelland heeft het driejaarlijkse `examen' voor de kwaliteit van de basisadministratie voor persoonsgegevens (de zogenaamde `GBA-audit') met goed gevolg doorstaan. Alle gemeenten moeten in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties deze controle laten uitvoeren op de kwaliteit van hun Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA). Daarbij wordt gecontroleerd of de persoonsgegevens correct zijn opgenomen en goed onderhouden worden. Deze GBA-audit is eenvoudig gezegd een soort kwaliteitskeurmerk voor de procedures van de Gemeentewinkel voor het bijhouden en beheren van hun GBA.

De GBA-audit bestaat uit drie onderdelen: inhoud, privacy en proces. Een gemeente slaagt voor de audit als op alle onderdelen voldoende is gescoord. Zowel voor het inhoudelijke deel als het proces- en privacydeel van de audit, is de gemeente geslaagd. Dit houdt in dat de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) van de gemeente Berkelland voldoet aan de kwaliteitseisen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Instanties

In de GBA zijn de persoonsgegevens van alle inwoners van de gemeente opgenomen. Veel instanties gebruiken de gegevens uit de GBA voor het uitvoeren van hun taak. Bijvoorbeeld pensioenfondsen, zorgverzekeraars, de sociale verzekeringsbank en de belastingdienst. Het spreekt voor zich dat het daarom belangrijk is dat de persoonsgegevens goed worden bijgehouden. In het inhoudelijke deel van de controle draait het daarom om de kwaliteit van de persoonsgegevens. In het procesmatige deel worden de processen voor de opslag van de gegevens getoetst. In het privacydeel wordt getoetst of de gemeente voldoende maatregelen treft om de privacy van de burger te beschermen.

Trots

De afgelopen jaren is veel energie gestoken in het afstemmen van de processen voor de GBA op de strenge eisen die daaraan gesteld worden. Door de inzet van de medewerkers van de Gemeentewinkel, de afdeling Intern Advies, applicatiebeheer en systeembeheer is het de gemeente Berkelland gelukt om in één keer te slagen voor de GBA-audit. Gezien de landelijke ervaring is de gemeente is daar terecht trots op. De resultaten van de GBA-audit zijn openbaar. Ze kunnen de komende zes weken worden ingezien bij de Gemeentewinkel.

Trefwoorden GBA
Mutatiedatum 03/11/2008