European Union



Brussel, 3 november 2008

De Commissie lanceert de "Comenius Regio"-partnerschappen: nieuwe mogelijkheden voor regionale samenwerking op het gebied van schoolonderwijs

De Europese Commissie heeft vandaag Comenius Regio gelanceerd, een nieuwe actie in het kader van het programma voor een leven lang leren, op een conferentie van het Comité van de Regio's. "Comenius Regio Partnerships", met een jaarlijks budget van 16 miljoen euro, zal de samenwerking tussen lokale en regionale overheden, scholen en andere leerorganisaties in heel Europa ondersteunen.

De Europese Commissaris voor Onderwijs, opleiding, cultuur en jeugdzaken, Ján Figel', verklaarde: "De diversiteit van Europa biedt stimulansen en kansen voor onze schoolkinderen. Schoolhoofden en onderwijsinstanties worden zich er steeds meer van bewust hoe belangrijk het is dat scholen in heel Europa contacten leggen en van elkaar leren. Zo nemen bijvoorbeeld al meer dan 30 000 scholen deel aan de "virtuele" partnerschappen in het kader van ons e-Twinning-programma. Het doet mij genoegen Comenius Regio te kunnen toevoegen aan de "gereedschapskist" voor het bevorderen van wederzijds begrip onder de jongste Europeanen. Onderwijsinstanties tonen veel interesse voor grensoverschrijdende samenwerking tussen scholen, en deze actie zal helpen die samenwerking te vergemakkelijken."

De voorzitter van het Comité van de Regio's, Luc Van den Brande, benadrukte: "Europese samenwerking op onderwijsgebied is een directe investering in de toekomst van Europa. Comenius Regio zal leraren en scholieren nieuwe perspectieven voor Europese partnerschappen bieden. In heel Europa zijn regio's en plaatselijke autoriteiten verantwoordelijk voor de uitvoering van het onderwijsbeleid. Comenius zal hen financiële steun bieden en praktische instrumenten voor de uitwisseling van "best practices". Het Comité van de Regio's staat volledig achter dit uitstekende initiatief."

De "Comenius Regio"-partnerschappen financieren regionale samenwerking op het gebied van het schoolonderwijs en bevorderen de uitwisseling van ervaringen en goede praktijken tussen regio's en gemeenten in Europa. Het doel is regionale en lokale overheden die verantwoordelijk zijn voor schoolonderwijs te helpen om leerlingen meer en betere leermogelijkheden te bieden. Bij deze bilaterale samenwerkingsprojecten zijn de twee deelnemende regio's geheel vrij om een onderwerp te kiezen dat voor hen relevant en interessant is. Dat zouden bijvoorbeeld kwesties in verband met schoolmanagement kunnen zijn, of betere integratie van kinderen van migranten, ontwikkeling van interesse in ondernemerschap, of het terugdringen van het aantal voortijdige schoolverlaters.

Scholen en andere relevante partners binnen de regio of de gemeente, zoals bijvoorbeeld jeugdclubs, bibliotheken of musea, dienen bij de activiteiten van het project betrokken te worden. Zowel grensoverschrijdende samenwerking als samenwerking tussen regio's in verschillende delen van Europa is welkom.

"Comenius Regio"-partnerschappen kunnen een breed scala van acties omvatten, zoals uitwisseling van leerkrachten, gezamenlijke opleidingsactiviteiten voor leerkrachten, "peer learning", of studiebezoeken. Zij kunnen ook uiteenlopende activiteiten ontvouwen in de betrokken regio's, zoals bijvoorbeeld enquêtes, het testen van nieuwe onderwijskundige benaderingen of bewustmakingscampagnes.

De termijn voor het indienen van subsidieaanvragen is 20 februari 2009. Aanvragen moeten worden ingediend door lokale of regionale onderwijsinstanties. Tegen de zomer zal beslist worden welke aanvragen worden goedgekeurd, en de acties kunnen dan in augustus 2009 starten. De geselecteerde partnerschappen zullen subsidie ontvangen voor een periode van twee jaar. De financiering zal bijdragen in de kosten van mobiliteit tussen de partnerregio's en van de projectactiviteiten.

De Commissie verwacht dat ongeveer 500 regio's subsidies zullen ontvangen in het kader van Comenius Regio. De actie word beheerd door de nationale agentschappen van Comenius in landen die deelnemen aan het programma voor een leven lang leren.