Ingezonden persbericht


Alleen tijdelijke afschaf overdrachtsbelasting redt de woningmarkt

Tilburg, 3 november 2008

De enige manier om de stagnerende woningmarkt snel te redden, is een tijdelijke afschaf van de overdrachtsbelasting. Daarmee wordt het kopen van een woning voor een beperkte periode 6% goedkoper. Vooral het tijdelijke karakter is van belang: het kopen van een huis moet juist nu aantrekkelijk worden. "Snelle beslissers kopen een huis met korting".

Dit stelt Woonnieuws.nl, een nieuwssite over de woningmarkt. De denktank ziet alleen maar voordelen in haar voorstel. Woordvoerder Rob Keijzer: "Er zijn momenteel nog genoeg mensen die wel een huis willen kopen, maar niet meer kunnen, omdat de banken plotseling voorzichtiger zijn. Met een korting van 6% wordt de hypotheeksom beduidend lager en neemt het risico voor de bank fors af." Het voordeel komt terecht bij de huizenkopers die op dit moment de markt op durven. Zij kunnen met 6% korting een huis kopen. "Hun lef wordt goed beloond. Maar ook de verkopers van woningen zijn erbij gebaat. Als kopers wegblijven, zullen steeds meer verkopers in de problemen komen. Mensen voor wie de verkoop noodzakelijk wordt, moeten dan ver zakken met hun prijs om nog een koper te vinden. De voorgestelde maatregel zorgt er juist voor dat er snel weer kopers op de markt komen." Verkoop kan bijvoorbeeld noodzakelijk worden bij scheiding, een andere werkomgeving, overlijden of bij mensen die het afgelopen jaar al een (nieuwbouw)huis hebben gekocht, maar hun oude woning nog niet hebben verkocht.

De maatregel moet tijdelijk zijn om juist nu een stimulans te bieden. Woonnieuws.nl stelt een termijn van 6 maanden voor, waarbinnen de eigendomsoverdracht moet plaatsvinden. In een langere termijn dan 6 maanden gelooftde website niet, omdat de prikkel om snel te beslissen dan verdwijnt. Permanente afschaf van de overdrachtsbelasting zou volgens de denktank juist averechts werken. "De laatste 10 jaar is gebleken dat woonconsumenten alle financiële ruimte die zij hen geboden werd, inzetten om hun droomwoning te kopen. Als het geld straks niet meer naar de overdrachtsbelasting hoeft, zal het geld in de koopsom van de woning terecht komen. Op langere termijn leidt dit dus alleen maar tot verdere prijsopdrijving. Daar is momenteel niemand bij gebaat. Hetgaat er om om op dit moment de schade te beperken. Mensen die hun huis moeten verkopen, moeten een fatsoenlijke prijs krijgen."

De Rabobank, makelaars en Vereniging Eigen Huis zien de oplossing voor de stagnerende woningmarkt in een hogere Nationale Hypotheek Garantie of een huizencrash-verzekering. Daar ziet Keijzer weinig in. "Het zijn verzekeringsproducten die de huizenkoper weer extra geld kosten, dus een extra drempel opwerpen. Aan beide voorstellen kleeft het risico dat bij een instortende markt de overheid alsnog voor de kosten opdraait. Ze hebben bovendien op korte termijn geen effect en het zijn relatief ingewikkelde producten voor de consument. Ons voorstel daarentegen simpel: wie lef heeft, krijgt fikse korting".

De extra kosten voor de overheid zelf zijn volgens Keijzer beperkt. "Momenteel worden er nauwelijks woningen verkocht. Dan heeft de overheid dus ook geen inkomsten uit overdrachtsbelasting. Als de verkoop weer aantrekt loopt de staat tijdelijk geld mis, maar dit nadeel weegt niet op tegen de consequenties van een instortende woningmarkt."

Woonnieuws.nl ziet nog wel wat aandachtspunten. Zo werkt de korting niet voor nieuwbouwwoningen, omdat daarover geen overdrachtsbelasting wordt betaald. Om projectontwikkelaars en bouwers niet verder in de problemen te brengen zou gelijktijdig ook de verkoop van nieuwbouwwoningen gestimuleerd moeten worden. Hier stelt de danktank een tijdelijke verlaging van het BTW-tarief voor. Ook moet gekeken worden of de korting alleen geldt voor particuliere woningen of voor alle vastgoedtransacties.

----------