EMBARGO TOT MAANDAG 3 NOVEMBER 06.00 UUR
Persbericht van de Universiteit Utrecht
Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie
30 oktober 2008
Allochtone voetbalclubs slaan bruggen in de samenleving
"Sporten in eigen kring is geen belemmering voor integratie"
Allochtone voetbalclubs zijn niet alleen belangrijk voor het behoud van de eigen identiteit van hun leden, maar ze zijn ook bevorderlijk voor de integratie. Ze helpen bruggen te slaan naar andere groepen in de samenleving. Tot deze conclusie komt Sieuwpersad Ramsahai in zijn proefschrift 'Thuiswedstrijd in een vreemd land: een sociaal-wetenschappelijke analyse van voetbal in eigen kring'. Ramsahai promoveert op 3 november aan de Universiteit Utrecht.
Sinds de eerste immigratiegolf zo'n vijftig jaar geleden hebben ook nieuwe Nederlanders hun eigen voetvalclubs opgericht. Lidmaatschap van dergelijke allochtone clubs wordt in het algemeen echter beschouwd als belemmering voor de integratie van hun leden. Deze veronderstelling strookt volgens Ramsahai niet met de realiteit. Leden van allochtone voetbalclubs participeren even goed op de arbeidsmarkt als spelers van gemengde clubs. Dit geldt ook als het gaat om hun voorkeur voor autochtone buren of de omgang met Nederlandse collega's op de werkvloer. Tot deze conclusie komt Ramsahai aan de hand van een uitgebreide enquête en interviews onder honderden sleutelfiguren uit een halve eeuw voetbalgeschiedenis, onder wie (oud-)spelers, scheidsrechters en bestuursleden van allochtone voetbalclubs.
Haaks op integratiebeleid
Ramsahai's conclusies staan haaks op het Nederlandse integratiebeleid. Dit laatste is gebaseerd op een assimilatiepolitiek die ervan uitgaat dat oriëntatie op het moederland en de eigen cultuur een bedreiging vormt voor de integratie. Identificatie met autochtone Nederlanders geldt daarbij als voorwaarde. Ramsahai: "Eigenlijk moet je helemaal 'witgewassen' zijn om binnen de Nederlandse samenleving te worden geaccepteerd. Dat betekent zo veel mogelijk gelijkenis in gedrag en interactie met Nederlanders. Vandaar dat ook gemengd sporten zo veel mogelijk gepromoot wordt."
Behoud eigen identiteit
Het behoud van de eigen identiteit is echter juist heel belangrijk voor integratie, stelt Ramsahai. En als het ergens om identiteitsvorming gaat is het wel bij voetbal. Dat geldt voor Nederlandse clubs net zo goed als voor allochtone. Voetbal heeft echter ook een 'sociale voertuigfunctie'. Het helpt om bruggen te slaan naar andere groepen in de samenleving, om elkaar beter te begrijpen en te respecteren. Ramsahai: "Met sport is in de laatste vijftig jaar dan ook veel bereikt. Was het in de beginjaren nog de gewoonte om elkaar tijdens wedstrijden uit te schelden en waren vechtpartijen niet ongewoon, inmiddels is er veel ruimte voor vriendschap en wederzijds begrip." Over één ding wil Ramsahai dan ook geen misverstanden laten bestaan: "Wil je bruggen slaan naar elkaar, dan moet je vertrekken vanuit je fundament, namelijk je eigen identiteit."
Focusgebied 'Cultures and Identities'
De Universiteit Utrecht heeft haar toponderzoek gebundeld in vijftien focusgebieden. Met deze focusgebieden wil de Universiteit Utrecht hoogwaardig onderzoek stimuleren en bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken. Het hierboven beschreven onderzoek valt binnen het focusgebied 'Cultures and Identities'. Hierin wordt onderzoek gedaan naar een breed spectrum van culturele verschijnselen in hun sociaal-politieke en intellectuele context. Ook disciplines als theologie, genderstudies, kunstgeschiedenis en mediastudies vallen hieronder. Meer informatie is te vinden op
Promotie
Sieuwpersad Ramsahai (Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, departement Bestuurs- en organisatiewetenschap) promoveert op 3 november om 16.15 uur in het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht. Proefschrift: 'Thuiswedstrijd in een vreemd land: een sociaalwetenschappelijke analyse van voetbal in eigen kring'.
Meer informatie
Erzsó Alföldy, persvoorlichter faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, (030) 253 7497,
B.g.g. Peter van der Wilt, persvoorlichting Universiteit Utrecht, (030) 253 3705,
Universiteit Utrecht