Gemeente Dongen


Is Nederland waterproof?

In de week van 3 tot 8 november vindt er een grote landelijke oefening plaats om te kijken in hoeverre Nederland voorbereid is op eventuele overstromingen. Ook de gemeente Dongen staat paraat. Want het lijkt misschien een ver van mijn bed show, maar bij een combinatie van storm op zee en een hoge waterstand in het rivierengebied, kan het gebeuren dat we in 's Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart natte voeten krijgen.

In de jaren negentig van de vorige eeuw heeft Nederland te maken gehad met hoog water en grootschalige evacuaties. En hoewel geïnvesteerd wordt in de verbreding en verzwaring van waterkeringen, moeten we er rekening mee houden dat het toch een keer mis kan gaan. De gemeente Dongen behoort samen met de gemeenten Werkendam, Woudrichem, Aalburg, Moerdijk, Drimmelen, Geertruidenberg, Waalwijk en Loon op Zand tot het overstromingsge-bied binnen de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Het zijn de zogeheten tien natte voeten gemeenten.

Overstromingsplan
De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft zich de afgelopen periode voorbereid op de eventuele gevolgen van een overstroming. Zo is met alle overheden en hulpdiensten uit de regio het Regionaal Basisplan Overstromingen opgesteld. De gemeente Dongen heeft bijvoorbeeld gegevens aangeleverd over zorginstellingen, kwetsbare bedrijven, bevolkingsgegevens, monumenten en musea en agrarische bedrijven met vee.

Oefenen
De landelijke oefenweek vindt plaats van 3 tot 8 november. Het gaat in die week niet om een grote oefening, maar om vijf oefeningen, waarvan er elke dag één plaats vindt. De landelijke oefenweek moet zichtbaar maken in hoeverre de betrokken bestuurders en professionele hulpverleners in staat zijn om bij een dreigende overstroming effectiever samen te werken. Dinsdag 4 november vindt in de regio Midden- en West-Brabant de oefening Water-loop plaats. Als inwoner van Dongen zult u daar niet direct iets van merken; het is vooral een oefening voor de burgemeesters, de waterschappen en Rijkswaterstaat. Welke besluiten nemen zij op welk moment? Zij zullen een paar keer bij elkaar komen onder leiding van een coördinerend burgemeester.

Wat kunt u zelf doen?
De komende tijd besteedt de overheid extra aandacht aan wat u zelf kunt doen ter voorbereiding op een overstroming. Welke maatregelen kunt u treffen voor als het echt een keer mis gaat? En waar moet u op letten als u noodgedwongen uw huis moet verlaten? Lees verder op de pagina Veiligheid, Overstromingen.