Agenda Raadsplein info- meningsvorming maandag 3-11-2008
Tijd en plaats
Op maandag 3 november 2008 vindt er een Raadsplein van 19.30-22.30 uur. Van 19.30- 21.15 uur vindt er een informatieronde plaats met aansluitend een meningsvormende ronde. De vergadering vindt plaats in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.
Informatieronde
Tijdens de informatieronde kunnen raadsleden inhoudelijke vragen stellen over het raadsvoorstel aan het college van B&W en/of ambtenaren en/of burgers/organisaties. Na afloop van de informatieronde kan het voorstel of naar de meningsvorming (er moet dan sprake zijn van een heldere debatvraag) of naar de besluitvormingsronde als A of B-onderwerp. Wanneer de vragen over het raadsvoorstel niet afdoende zijn beantwoord kan het voorstel opnieuw geagendeerd worden voor de informatieronde.
Na afloop van de informatieronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Zijn de vragen voldoende beantwoord?
wanneer dit niet het geval is, zal het onderwerp voor een volgende informatieronde worden geagendeerd;
* Bij voldoende beantwoording wordt gevraagd of het voorstel doorgeleid moet worden naar de meningsvorming of de besluitvormingsronde.
# Bij agendering voor de meningsvorming moet er sprake zijn van een heldere debatvraag. Bij agendering voor de besluitvormingsronde moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp.
Beleidsplan Verkeersveiligheid 2008 - 2018 "Verkeersveiligheid voor elkaar"
De raad wordt gevraagd het beleidsplan 2008-2018 "Verkeersveiligheid voor elkaar" vast te stellen. In het beleidsplan zijn alle aspecten samengevoegd en is een strategische toekomstvisie opgenomen. Op grond van een terugblik zijn de acties uit het verleden geëvalueerd. Aan de hand van de ongevallencijfers in de afgelopen periode zijn de kwetsbare doelgroepen bepaald. Ook is in het plan kort de gewenste aanpak per doelgroep aangegeven. Om het beleid uit te voeren worden uitvoeringsprogramma´s opgesteld. Het uitvoeringsprogramma 2008-2009 is ter kennisgeving bijgevoegd. Voor de informatieronde zijn diverse organisaties uitgenodigd om hun mening te geven op het voorliggende beleidsplan en eventuele vragen vanuit de raad te beantwoorden.
Startdocument Masterplan Ruimte voor de Vecht
De raad wordt gevraagd in te stemmen met het Startdocument Ruimte voor de Vecht met als centrale doelstelling het waarborgen van de waterveiligheid en het versterken van de ruimtelijke kwaliteit van het Vechtdal. Na instemming van de raad zal het startdocument vrij worden gegeven voor gebiedsconsultaties om daarmee de opstelling van het "Masterplan Ruimte voor de Vecht" mogelijk te maken.
Het programma "Ruimte voor de Vecht" is één van de speerpunten in het provinciale collegeprogramma. De provincie heeft samen met de gemeenten Zwolle, Dalfsen, Ommen en Hardenberg, drie waterschappen en maatschappelijke organisaties de mogelijkheden en het draagvlak verkend tot het opstellen van een Masterplan Ruimte voor de Vecht. In het startdocument is gezamenlijk een koers uitgestippeld die in de komende maanden moet leiden tot het Masterplan.
Presentatie E-dienstverlening/klantcontactcentrum
Begin 2007 heeft de raad de visie op dienstverlening vastgesteld. Vanaf dat moment is Publiekszaken aan de slag gegaan de ambities uit die visie te realiseren. Men is nu halverwege, een goed moment om de balans op te maken. Er is voortgang geboekt met het 14-038 nummer, met het vullen van het e-loket en Zwolle.nl. Met het digitaliseren van zaken die randvoorwaardelijk zijn voor een goede dienstverlening, zoals Geopoort en bouw- en milieuvergunningen. Het oppakken van de diverse basisregistraties staat in de steigers.
Deze zomer heeft het kabinet het Nationaal Uitvoeringsprogramma gepresenteerd. Een programma dat de dienstverlening bij de overheid (gemeenten), en dan met name de e-dienstverlening, een impuls wil geven. Dit programma sluit voor een groot deel aan bij de ambities die Zwolle voor de komende tijd op de rol heeft staan.
In de presentatie geeft de eenheid Publiekszaken de raad inzicht in waar men staat, wat men gaat doen en wat de relatie is met het Nationaal Uitvoeringsprogramma.
Meningsvorming
Tijdens de debatronde kunnen fracties onderling met elkaar in debat of met het college van B&W. Na afloop van de debatronde kan het voorstel of opnieuw geagendeerd worden voor een volgende debatronde of naar de besluitvormingsronde als A- of B-onderwerp.
Na afloop van de debatronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Is het onderwerp voldoende uitgedebatteerd of is er behoefte aan agendering voor een volgende debatronde;
* Kan het onderwerp (beslisnota´s) doorgeleid worden naar de besluitvormingsronde? Hierbij moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp;
Bij een opinienota zullen de uitkomsten van het debat meegenomen worden door het college van B&W.
Raadsbrief inzake Pilot Formulierenbrigade
Het onderwerp is aan de orde geweest in de informatieronde van 6 oktober 2008. Tijdens deze behandeling zijn niet alle vragen beantwoord, de schriftelijke beantwoording van de nog liggende vragen is nu bijgevoegd. Naar aanleiding van de informatieronde heeft de fractie van de SP gevraagd om agendering van het onderwerp in de meningsvorming. Dit verzoek werd door meerdere fracties ondersteund.
De vragen die nu voorliggen aan de fracties zijn:
* hoe moet de formulierenpilot vorm krijgen en wat moeten de doelstellingen van de pilot zijn?
* hoe gaan we om met de betrokken organisaties?
* hoe gaan we nu verder met deze informatienota?
Notitie ChristenUnie inzake De Kluif
Op 1 september 2009 heeft de ChristenUnie de notitie De Kluif aangeboden aan het college van B&W. In deze notitie wordt ingegaan op de mogelijkheden om het proces van burgerbetrokkenheid te verbeteren. De ChristenUnie is van mening dat de beleidsnota over Beginspraak, die de raad in november 2007 heeft vastgesteld, vraagt om aanvulling. In de notitie worden een aantal conclusies en aanbevelingen gedaan. De aanbevelingen hebben vooral betrekking op het verbeteren van de kwaliteit van de processen waarbij burgers zijn betrokken. De ChristenUnie wil graag tijdens de meningsvorming de volgende debatvraag aan de fracties voorleggen:
* laat de praktijk zien dat de beleidsnota Beginspraak aanvulling nodig heeft en kunnen de aanbevelingen uit de notitie De Kluif hiervoor richting geven.
Het verloop van de bespreking zal duidelijk maken of de ChristenUnie als vervolg een initiatiefvoorstel inzake het onderwerp aan de raad zal voorleggen.
Bron: Raadsgriffie
Datum van 23-10-2008 tot 03-11-2008
Gemeente Zwolle