Gemeente Maastricht

Nieuwe banen bij realisatie van grote bouwprojecten in Maastricht

Gemeente komt met initiatief voor A2-school

Binnenkort worden de plannen voor een ingrijpende herstructurering van Maastricht-Oost openbaar. Door de realisatie van project A2 Maastricht en de buurtontwikkelingsplannen voor de 'Vogelaarwijken' Limmel, Nazareth, Wyckerpoort en Wittevrouwenveld gaat er de komende 25 jaar veel op de schop. Dat mag wat wethouder Luc Winants betreft niet alleen overlast opleveren. Hij wil de talrijke bouwprojecten ten volle gaan benutten en op korte termijn een A2-school oprichten om 1500 mensen zonder werk uit de regio Zuid-Limburg zo snel mogelijk klaar te stomen voor een vaste baan. Maastrichts wethouder L. Winants (CDA, Sociale zekerheid & Reïntegratie) heeft dit ambitieuze plan gelanceerd aan de vooravond van een symposium over het creëren van werkgelegenheid door eennieuwe vorm van aanbesteden: social return. Het symposium vindt zaterdag 1 november plaats ter gelegenheid van de opening van het Werkplein Maastricht aan de Randwycksingel 22 door minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven. De nieuwe A2-school moet maatwerk gaan bieden aan de mensen die nu door een gebrek aan opleiding en ervaring weinig kans maken op de arbeidsmarkt. Als het aan wethouder Winants ligt kan de school volgend jaar al de deuren openen. Hij wil de Leeuwenborgh-opleidingen erbij betrekken, zodat er ook officiële diploma's zijn te behalen. Voor de huisvesting heeft hij een gebouw op het oog in Maastricht Noord-Oost. En hij wil op korte termijn een speciale info-campagne opzetten om langdurig werklozen, werkzoekenden en schoolverlaters te bereiken.

Voordelen

Het wordt een bijzondere school: onorthodox, puur op de praktijk gericht, niet klassikaal en volgens het aloude principe meester-gezel", zo benadrukt Winants. Volgens hem levert de A2-school alleen maar voordelen op. ,,We zorgen voor behoud en verbreding van vakmanschap in de bouw. We bieden mensen, die soms al jaren thuis zitten weer uitzicht op een baan en bovendien creëren we extra verbondenheid bij project A2 Maastricht en de wijkaanpak Tegenover overlast tijdens de bouw staat veel extra werkgelegenheid voor de stad en de regio. Ook de aangrenzende Vogelaarwijken Limmel, Wittevrouwenveld, Wyckerpoort en Nazareth spinnen dus garen bij de plannen. De wethouder is ervan overtuigd dat de A2-school ook een prima alternatief is voor vroegtijdige schoolverlaters. Maastricht telt alleen al zo'n 500 jongeren die hun schoolopleiding voortijdig hebben afgebroken. ,,Voor de bouwsector is dit initiatief ook van belang. Het biedt de kans om het negatieve imago van de bouw als werkplek om te buigen. Werken aan grote bouwprojecten is innovatief en hoogwaardig werk". De wethouder wijst er ook op, dat aannemers bij grote werken steeds meer een beroep doen op buitenlandse werknemers. ,,Bij de realisatie van project A2 Maastricht en de buurtontwikkelingsplannen willen we hoe dan ook voorkomen dat het werk op deze manier wegvloeit. Ook met het oog op de bevolkingskrimp hebben we het areaal van 30.000 mensen die nu nog thuis zitten, morgen en overmorgen allemaal nodig op de arbeidsmarkt."

Social return

In Limburg zijn 30.000 werkzoekenden/werklozen geregistreerd, waarvan alleen al 4600 in Maastricht. Een aantal dat boven het landelijk gemiddelde ligt. Met het beleid 'social return' is de gemeente Maastricht sinds twee jaar aan de slag. Indien 'social return' wordt toegepast bij de aanbesteding van een bouwproject dan wordt 5 procent van de aanneemsom gereserveerd om mensen zonder werk en leerlingen in te schakelen. Bij enkele kleinere projecten heeft het principe tot nu toe 50 werkzoekenden aan een baan geholpen.