NEN


Besluit brandveilig gebruik bouwwerken

dinsdag 30 september 2008, 13:55

Op 1 november 2008 gaat het 'Gebruiksbesluit' in, een landelijke regeling die de gemeentelijke bouwverordeningen harmoniseert.

Doel van het Gebruiksbesluit is het beter structureren van voorschriften, het stellen van brandveiligheidseisen bij kamerverhuur en het verlichten van administratieve lasten. Verschillen van gemeente tot gemeente kunnen voortaan alleen nog voorkomen waar het Gebruiksbesluit dat toelaat. Het Model Bouwverordeningen van de VNG, dat tot dusver als basis diende voor de gemeentelijke bouwverordeningen, komt daarmee te vervallen.

Vergunningsplicht of meldingsplicht
Wat bij het Gebruiksbesluit vooral opvalt, is dat voor de meeste gebouwen een vergunning niet langer verplicht is. Dit betekent dat de vergunningsplicht voor cafés, restaurants, kantoren, scholen, winkels en publieksgebouwen is komen te vervallen. Voor deze gebouwen bestaat wel een meldingsplicht bij een verwacht aantal aanwezigen van 50 of meer. De meldingsplicht geldt ook voor kamerverhuur. Een meldingsplicht houdt in dat er geen preventieve brandveiligheidtoets komt voor het gebruik van deze typen gebouwen. Wel blijft het mogelijk dat de gemeente de brandweer opdracht geeft om de in gebruik zijnde gebouwen op brandveiligheid te controleren.

Ontruimingsplannen
Met het Gebruiksbesluit komt er een eind aan de interpretatieverschillen bij het ontruimingsplan. Ook de verwijzing naar NTA 8112-reeks , die was opgesteld om de eenduidigheid te bevorderen, liep niet synchroon. De ene gemeente stelde deze verplicht en de andere niet. Los daarvan bleek bij de brandweer, die de ontruimingsplannen goedkeurde, ook wel eens verschil van inzicht. De NTA 8112-reeks normen blijft echter een handig en veel gebruikt hulpmiddel voor het opstellen van een ontruimingsplan. `

Veiligheidstekens en vluchtrouteaanduidingen
Het gebruiksbesluit verwijst voor veiligheidstekens naar NEN 3011 en voor de vluchtrouteaanduidingen in het gebouw naar NEN 6088. Deze eis geldt voor ruimten waardoor een verkeersroute voert en een ruimte voor meer dan 50 personen hebben. Voor de zichtbaarheideisen wordt verwezen naar NEN-EN 1838.

Logboek
Nieuw in het Gebruiksbesluit is het logboek. Wanneer een gebouw deel uitmaakt van een samenhangend geheel van bouwwerken en terreinen hoeft niet per bouwwerk een logboek te worden bijgehouden, maar kan worden volstaan met één gemeenschappelijk logboek. Het Gebruiksbesluit bepaalt dat dit logboek ter inzage ligt van degenen die belast zijn met het toezicht op de naleving van de voorschriften. Voor de kleine gebruiksfuncties, met een gebruiksoppervlakte kleiner dan 50 m2 die niet voor het publiek toegankelijk zijn, is geen logboek nodig

Vervolg
Na het ingaan van het Gebruiksbesluit werkt het Ministerie van VROM aan een zogenaamde 'tweede fase'. Dit houdt een sterkere aansluiting in met andere wetgeving. Naast het Bouwbesluit zijn in dit kader de arbo- en milieuwetgeving van belang. Het doel is enerzijds lastenverlichting en anderzijds minder tegenstrijdigheid in de regelgeving.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NTA 8112-1:2002 nl (Norm) NTA 8112-2:2002 nl (Norm) NTA 8112-3:2003 nl (Norm) NTA 8112-4:2004 nl (Norm) NTA 8112-5:2005 nl (Norm) NTA 8112-6:2007 nl (Norm) NEN 1414:2007 nl (Norm) NEN 3011:2004/C1:2007 nl (Norm) NEN 6088:2002 nl (Norm)