Wereldveganismedag, 1 november 2008
AMSTERDAM, 20081013 -- Veganisme is geen voedingsleer zoals men vaak denkt. Veganisme gaat veel verder. Veganisme is een levensovertuiging op basis van compassie en mededogen. In 1994 werd 1 november uitgeroepen tot Wereld Veganismedag, dit ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de Vegan Society. Donald Watson(1910-2005) richtte in 1944 the vegan society op.
Compassie voor het lijden van dieren;
Bijvoorbeeld koeien die steeds drachtig gemaakt worden door de melkveehouder, middels KI (kunstmatige inseminatie) en dus regelmatig een kalfje moeten krijgen om melk te blijven geven (want alleen dan komt er melk) en waardoor jaarlijks honderdduizenden stierkalfjes worden geslacht omdat zij een "bijzaak" zijn. Of de dertig miljoen haantjes die jaarlijks vergast of levend versnipperd worden als bijproduct van de eierproductie. Of de zware mishandeling van Australische wolschapen en de ganzen en eenden voor dons.
Het lijden van mensen; want als iedereen op de wereld plantaardig zou eten, zou er nergens voedseltekort zijn. De mensen kunnen land verbouwen met voeding waarmee zij zichzelf kunnen voeden. (nu wordt deze grond verbouwd met veevoer voor onze koeien en varkens).
Zorg en respect voor het milieu en klimaat; daarbinnen hoort zeker niet de milieubelastende vleessector, uitputting van de grond ten gevolge van eenzijdige teelt van graan en soja voor veevoer. Het uitsterven van dier- en plantsoorten door het verdwijnen van de leefomgeving veroorzaakt door de grootschalige kap van tropisch regenwoud om op die plekken veevoer te verbouwen.
Om deze redenen onthoudt een veganist zichzelf verschillende zaken zoals consumptie van vlees en zuivel, gebruik van wol, dons, leer etc.
Wilt u meer weten over veganisme? Kijk op:
veganisme.startpagina.nl
www.veganisme.eu
Ingezonden persbericht