Ministerie van Algemene Zaken

NOS, Met het oog op morgen, Radio 1

Radio / TV-interview | 31-10-2008

Minister-president Balkenende, na afloop van de wekelijkse ministerraad over de economische groet en de eventuele financiele voordelen van de reddingsoperaties

SLOTBOOM:
De cijfers geven aan dat het niet de goede kant op gaat. Dus mijn eerste vraag vandaag aan de premier was dan ook heel simpel: gaan we zwaar weer tegemoet?


BALKENENDE:
Het is zo dat de economische ontwikkeling, zoals die er nu op het ogenblik uitziet, echt anders is dan de economische groei, de werkgelegenheid, de welvaart van de afgelopen jaren. We moeten ons instellen op zwaarder weer. Hoe zwaarder, dat is nog moeilijk in te schatten, omdat we hebben te maken met drie problemen. We hebben te maken met de financiële crisis en we dachten aanvankelijk: dat is de Verenigde Staten, maar we zien het in Europa. Ik heb nu zelf geconstateerd in Azië. Daar speelt het. We hebben te maken met aandelen, de beurzen die onderuit gaan. En, dat is een punt van grote zorg, ook de reële economie, zoals we dat dan noemen. Dat zien we bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Mensen die daar minder auto's kopen. De huizen die daar veel minder waard zijn geworden. Dat soort tendensen zie je nu ook in Europa.

SLOTBOOM:
Moeten Nederlanders rekening houden met andere tijden? Wordt het echt anders?


BALKENENDE:
De groei van de afgelopen jaren, het gemak waarmee alles leek te kunnen. Dat zal minder worden.

SLOTBOOM:
Want één procent was een beetje de verwachting. Dat zit er niet meer in?


BALKENENDE:
Nee, meneer Wellink heeft gezegd, op basis van wat hij nu weet, dat je moet denken aan een getal tussen de één en de nul. En wellicht dat dat dichter bij de nul zit. Dat is natuurlijk heel anders dan de getallen die we ook wel hebben gehad van boven de drie procent van een paar jaar geleden.

SLOTBOOM:
Als je bij de nul zit kan je er ook onderdoor schieten. Dan kan het ook naar een recessie gaan.


BALKENENDE:
U weet wat de definitie is van een recessie: twee kwartalen met een min afsluiten, dan heb je een recessie.

SLOTBOOM:
Kunnen we niet meer uitsluiten zoiets.


BALKENENDE:
Je kunt op het ogenblik helemaal niets uitsluiten. Het enige wat wel gezegd moet worden, en daar ben ik ook blij om, is dat in ieder geval de manier waarop Nederland de afgelopen jaren beleid heeft gevoerd, de kracht van de Nederlandse economie, wel maakt dat Nederland er relatief goed voor staat. Onze werkloosheid is het laagste van Europa. De inflatie is lager dan in andere landen. We hebben een begrotingsoverschot. Ik noem deze dingen om aan te geven dat er geen reden is voor echte somberheid. (onverstaanbaar, red.) We staan er betrekkelijk goed voor. Alleen de zekerheden die we in het verleden hadden zijn nu wel een beetje weg.

SLOTBOOM:
Die inflatie kan wat zakken. De looneis van de vakbonden is gebaseerd op die inflatie. Zou het verstandig zijn -ik weet het, zij gaan erover- maar zou het verstandig zijn wanneer ze ook die looneis wat laten zakken?


BALKENENDE:
De loonontwikkeling is in Nederland niet een zaak van het kabinet, maar een zaak van werkgevers en werknemers.

SLOTBOOM:
Maar mijn vraag was: zou u het verstandig vinden? Dat is toch niet zo'n gekke vraag om als premier te zeggen: voor de concurrentie zou het beter zijn dat die lonen wat minder stijgen?


BALKENENDE:
De ervaring is toch een beetje in Nederland dat zij niet een kabinet nodig hebben om tot verantwoorde afspraken te komen. Er zijn twee dingen die nu van belang zijn en dat zal in de loononderhandelingen absoluut naar voren komen. Eén: de inflatie is, zoals het er nu uitziet, lager dan we eerder hebben aangenomen. Dat kan van belang zijn voor de looneisen die worden gesteld en ook voor de opstelling van werkgevers. Dat is één. Tweede is dat we nu zien dat de economische ontwikkeling duidelijk minder wordt. We hebben in Nederland het probleem, moet ik zeggen, dat werkgevers soms niet eens geschikte werknemers kunnen vinden door de druk op de arbeidsmarkt. Maar we zien natuurlijk nu wel dat er sprake zou kunnen zijn van ontslagen, omdat sommige bedrijven het gewoon duidelijk minder gaan doen. Die combinatie van die twee zaken betekent wel even goed opletten. Alleen dat moeten zij vaststellen en dat is niet iets dat het kabinet doet.

SLOTBOOM:
De koopkracht. Met Prinsjesdag was er de garantie dat groepen er niet op achteruit zouden gaan. Durft u het nog aan om die garantie te herhalen nu?


BALKENENDE:
Er is toen gezegd bij Prinsjesdag en bij de Algemene Politieke Beschouwingen dat de grote groepen, de standaard koopkrachthuishoudens zal ik ze maar even noemen, dat die op de lichte plus of de wat hogere plus zouden zitten. Misschien een enkeling op nul. Dat is overigens geen garantie in individuele gevallen. Nu zitten we met een paar dingen. Als er Cao's zijn afgesloten en je hebt een bepaalde loonontwikkeling en de inflatie zakt, dan is dat ongunstig voor je portemonnee. Maar je hoeft iets minder te betalen voor je energie en als je gaat tanken bijvoorbeeld. Het zou wel eens kunnen zijn dat die lagere inflatie positief uitpakt voor de koopkracht.

SLOTBOOM:
Maar mijn vraag was: kunt u nog steeds die garantie geven?


BALKENENDE:
Je kunt in deze tijden, met zo'n crisis, natuurlijk nooit garanties geven. Als we zien hoe de economie zich ontwikkeld. Als we zien hoe fors die financiële crisis toeslaat. Hoe aandelen onderuit gaan. Als we ook zien dat de nodige problemen bij bedrijven gaan ontstaan. Dan is dat niet de tijd om te gaan praten over garanties. Het zal vooral nu een zaak zijn om te zorgen dat mensen hun baan kunnen behouden. Dat bedrijven kunnen doorgaan met functioneren. Dat we onze concurrentiepositie zoveel mogelijk veilig stellen. Daar gaat het nu om.

SLOTBOOM:
Een ander punt is: Nederland zit nu in een (onverstaanbaar, red) banken. Dat kan uiteindelijk opbrengsten opleveren. Uw partijgenoot Van Geel heeft gezegd: al die opbrengsten moeten gewoon in de staatsschuld. We halen het ten slotte nu uit die staatschuld, dus we stoppen het ook allemaal weer terug. Als die opbrengsten, rente ook. Vindt u dat ook?


BALKENENDE:
Ik vind het verstandig dat de minister van Financiën heeft gezegd, bij het Fortis debat nog eens zei: je moet de zaken in de schuld laten lopen. Dat is ook in de brief naar voren gekomen. Ik heb iets gehoord over de discussie deze week...

SLOTBOOM:
Ja, want de minister van Financiën heeft gezegd: ik weet dat nog niet zo één, twee, drie.


BALKENENDE:
De heer Bos heeft het meer gehad - en dat was ook goed dat hij dat zei- over de financiële techniek. Over hoe de begrotingsregels in elkaar zitten. Ik vind het terecht dat de minister zegt: we houden ons in Nederland altijd aan de begrotingsregels. Hoe zitten die in elkaar? Er zal ook volgende week nog over gesproken worden. Dus dat is een kwestie van financiële technieken. Maar het algemene doel dat je niet zomaar gelden die te maken hebben met de financiële crisis van dit moment -het ondersteunen van banken- we niet zomaar naar de (onverstaanbaar, red) gaan brengen. Dat zou toch niet goed zijn.

SLOTBOOM:
Ik stond net bij minister Bos toen hij uit de ministerraad kwam. Daar werd ook hem gevraagd: moet het naar de staatsschuld en toen zei hij: Dat kan, maar daar moeten we nog over nadenken. U bent eigenlijk al uitgedacht. U zegt: het moet in de staatsschuld.


BALKENENDE:
Ik heb geen verschil tussen de heer Bos en mijzelf ontdekt op dit punt. De minister heeft wel te letten op het feit: wordt die zaak nu ook goed geregeld. Dat is een belangrijk punt en (onverstaanbaar, red.).

SLOTBOOM:
Maar nog even voor de duidelijkheid: u vindt dat die opbrengsten, dat die in de aflossing van de staatschuld moet.


BALKENENDE:
Natuurlijk vind ik dat en ik zal u uitleggen waarom. Als we nu zien wat we op het ogenblik moeten doen als overheid om banken te ondersteunen: we zijn bankeigenaar geworden van Fortis Nederland, van ABN Amro Nederland, van Fortis verzekeringen. Dat kost 16,8 miljard. Dat belast de staatschuld. We geven tien miljard ondersteuning, kapitaalinjectie aan ING en drie miljard aan Aegon. Dertien miljard, ja dat belast de staatsschuld. We hebben ook nog garanties gegeven voor het interbancaire geldverkeer, dus wat banken elkaar lenen. Garanties van tweehonderd miljard. Dat alles kan de staatsschuld gaan belasten. Nu is het natuurlijk zo, dat geld komt op enig moment terug, want er wordt ook gewoon voor betaald. Op een gegeven moment zullen we weer zo'n bank gaan verkopen. Dat geld komt wel weer terug. Alleen, voorlopig belast het wel de staatsschuld. Waar je nu te maken hebt met het belasten van de staatsschuld, de kosten die je maakt, is het ook logisch dat de opbrengst ook weer terugvloeit naar deze staatsschuld.

SLOTBOOM:
Heb ik nog tot slot één vraag voor u. We hebben vandaag minister Klink in de uitzending. U kent hem al heel lang. Kunt u zeggen wat hij eigenlijk voor u betekent?


BALKENENDE:
Laat ik eerst beginnen dan met de minister van harte geluk te wensen met zijn vijftigste verjaardag komende zondag. Dat is misschien goed om nu te zeggen. Klink is natuurlijk een buitengewoon gedreven politicus. Het is een groot denker. We hebben elkaar jaren meegemaakt bij het wetenschappelijk instituut van het CDA. We waren hele goede collega's. Veel dingen samen geschreven. Samen opgetrokken. Veel dingen meegemaakt in de partij en daarbuiten. Wat dat betreft ben ik ook echt heel blij dat hij ook in het kabinet zit. Het is een kundig minister nu van VWS, van Volksgezondheid. Het is iemand die op de lange termijn denkt. Heeft duidelijk strategische inzichten. Dus ik vind hem een aanwinst voor het kabinet.

SLOTBOOM:
Bedankt voor het gesprek.


BALKENENDE:
Graag gedaan.
(letterlijke tekst, ongecorrigeerd, AP)