Dierplaagbeheersing in Nederland stap verder door certificering
30/10/2008 10:23
Kennis- en Adviescentrum Dierplagen
Per 1 november 2008 lanceert het KAD (Kennis- en Adviescentrum Dierplagen) te Wageningen het nieuwe landelijke beoordelingssysteem voor dierplaagbestrijding. Hiermee heeft de branche van dierplaag bestrijders in Nederland voortaan een goed instrument in handen om via externe audits het kaf van het koren te kunnen scheiden. Ondeskundig gebruik van bestrijdingsmiddelen is er een belangrijke oorzaak van dat in Nederland resistentie voorkomt (bijvoorbeeld van de bruine rat en van vliegen). Door goede advisering en de juiste aanpak van plaagdieren, variërend van wespen, muggen en mieren tot mollen, muizen en ratten, kan het gebruik van bestrijdingsmiddelen worden teruggedrongen, met alle positieve gevolgen voor milieu, volksgezondheid en dierenwelzijn van dien.
De beoordeling van de bestrijdende instantie, die niet op procedures maar op de praktijk is gericht, vormt het sluitstuk van het KAD KwaliteitsSysteem (KKS), waaronder ook kwaliteitsinspecties en audits vallen. Zijn deze kwaliteitsinspecties gericht op de opdrachtgevers (zoals gemeentes, ziekenhuizen en de voedingsmiddelenindustrie), de certificering richt zich op de uitvoerders. Het KAD is hiervoor de aangewezen instantie, omdat dit het enige onafhankelijke kenniscentrum is op het gebied van dierplaagbeheersing, gekoppeld aan milieubescherming. Bovendien is het KAD als opleidingsinstantie in feite de bron van alle praktijkkennis en beschikt het over een ruim netwerk van vakdocenten en wetenschappers.
Bij de kwaliteitsinspectie adviseert het KAD haar klanten over de preventie van dierplagen, gericht op de specifieke branche en rekening houdend met bijvoorbeeld transport, opslag, bouwkundige aspecten en hygiëne. Door middel van een risico-inventarisatie worden kritische plaatsen in kaart gebracht. Ook wordt het KAD KwaliteitsSysteem afgestemd op wettelijke regels en normen die voor een bepaalde markt of branche gelden. Nu per 1 november ook een nieuwe certificering geldt voor de uitvoerders van de bestrijding, kunnen gemeentes en bedrijven die hun dierplaag bestrijding uit handen hebben gegeven erop vertrouwen dat erop wordt toegezien dat dit goed gebeurt.
Nico Vonk, directeur KAD: "Plaagdierbestrijding is een serieus vak, maar er zit veel rotzooi in de markt. Dit is zeker ook de branche zelf een doorn in het oog. Daarom verwacht ik dat niet alleen opdrachtgevers maar ook de branche het zullen toejuichen dat er nu een onafhankelijke externe certificering is, met de rol van een keurmerk."
Het KAD maakt zich sterk voor deskundige plaagdierbeheersing, waardoor bestrijding zo veel mogelijk kan worden teruggedrongen. Is bestrijding eenmaal nodig, dan is een juiste aanpak van belang om verdere resistentie van plaagdieren en belasting voor mens, dier en milieu tegen te gaan. De eerste bedrijven zijn - na succesvolle pilots - inmiddels gecertificeerd.