European Union



Brussel, 31 oktober 2008

Concentraties: Commissie zet licht op groen voor de geplande overname van de grafisch papier-activiteiten van M-real door Sappi

De Europese Commissie heeft op grond van de concentratieverordening van de EU haar goedkeuring gehecht aan de geplande overname van de grafisch papier-activiteiten van de Finse papierproducent M-real door Sappi, een Zuid-Afrikaans papierconcern. Volgens de Commissie wordt de daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte (EER) of in een wezenlijk deel daarvan niet significant gehinderd door de transactie.

Sappi is een verticaal geïntegreerde papierproducent met productievestigingen in Duitsland, Oostenrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. M-real produceert hoogwaardig grafisch papier in Zwitserland, Duitsland, Finland en Oostenrijk.

Er is voornamelijk overlapping van activiteiten in de productie van gestreken houtvrij papier, dat voor hoogwaardig commercieel drukwerk wordt gebruikt. Gestreken houtvrij papier wordt hoofdzakelijk aan handelaren verkocht, en in mindere mate rechtstreeks aan afnemers zoals drukkers. De handelaren zijn overwegend pan-Europees opererende groepen. Sappi is momenteel marktleider en M-real is de nummer drie voor gestreken houtvrij papier in the EER.

Uit het marktonderzoek van de Commissie is gebleken dat afnemers na de transactie nog zullen kunnen kiezen uit verscheidene belangrijke alternatieve leveranciers van gestreken houtvrij papier, zoals Lecta, Stora Enso, Burgo, UPM-Kymmene, Arjowiggins en een aantal kleinere producenten. De andere overlappingen die door de transactie ontstaan wat betreft gestreken mechanisch papier en ongestreken houtvrij papier, zijn van ondergeschikt belang. De Commissie concludeerde derhalve dat de concentratie de mededinging niet ongunstig zou beïnvloeden.

Meer informatie over de zaak zal te vinden zijn op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m105.html#m_5 283