VSNU

Persbericht: Aanpassingen BaMa: stap in de goede richting

31 oktober 2008

DEN HAAG - De ministerraad heeft vandaag het voorstel van minister Plasterk besproken met betrekking tot de bachelor-masterstructuur. De VSNU is in grote lijnen tevreden over de voorstellen van het kabinet. De VSNU steunt de mogelijkheid tot uitbreiding van de master en het voorstel om te komen tot herstructurering van de masteropleidingen. "De mogelijkheid die het kabinet creëert om bij internationale samenwerking masters van anderhalf jaar aan te bieden is essentieel om de internationale aansluiting te behouden", aldus Sijbolt Noorda.

Verlenging master helpt bij ontwikkeling joint degrees De mogelijkheid om masters van anderhalf jaar (90 ects) aan te bieden helpt bij de ontwikkeling van joint degrees (gezamenlijke graadverlening met een buitenlandse universiteit). Masters in het buitenland duren over het algemeen langer. Onze eenjarige master maakt de samenwerking met buitenlandse universiteiten erg moeilijk. De VSNU vindt dat de mogelijkheid tot verlenging echter niet beperkt moet worden tot joint degrees. Ook andere argumenten, zoals de moeilijkheidsgraad van een vak of de noodzaak om een stage in te bouwen, moeten tot verlenging naar 90 ects kunnen leiden.

Heldere markering tussen bachelor en master draagt bij aan studiesucces
De VSNU ziet in de praktijk dat veel universiteiten ervoor kiezen om de `zachte knip' tussen bachelor en master af te schaffen. "Een heldere markering van de overgang van bachelor- naar masteropleiding is een natuurlijke stap in de ontwikkeling naar een meer open en flexibel Nederlands hoger onderwijsbestel. Een bewustere keuze van studenten voor de master kan ook bijdragen aan de het verhogen van het studiesucces in de bachelorfase, aldus Sijbolt Noorda. De VSNU pleit ervoor invoering niet met ingang van 2010 te verplichten, maar de natuurlijke trend te volgen en instellingen ruimte te laten om het tempo en de vorm van de invulling zelf te bepalen. De introductie moet ook zorgvuldig gebeuren om studievertraging te voorkomen. In een aantal studies kan het aanbieden van meerdere `instapmomenten' per jaar hieraan bijdragen.

Herordening masteropleidingen kan onwikkeling graduateschools versnellen
De notitie constateert dat het aanbod van wo-masters nog verder moet uitkristalliseren. De VSNU omarmt de mogelijkheid om met wensen te komen voor een herordening van het masteraanbod. "Voor bepaalde disciplines kan herordening van het masteraanbod zeker interessant zijn, aldus Sijbolt Noorda. "Bovendien kan dit proces de ontwikkelingen van graduate schools aanzienlijk versnellen".

Aandacht voor de bacheloropleiding wenselijk
De VSNU mist in de kabinetsnotitie aandacht voor bacheloropleidingen. De universiteiten realiseren veel vernieuwingen in de bachelorfase die in de kabinetsnotitie geen plaats hebben gekregen. Voorbeelden zijn de verbreding van bacheloropleidingen, University Colleges, honours programma's, en internationale mobiliteit in de bachelor.

Meer informatie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Aly Oldersma, hoofd Communicatie VSNU: 070-302 14 16 / 06-14 72 47 03.