Gemeente Gaasterlân-Sleat


Vijf Zuidwesthoekgemeenten zeggen `ja' tegen herindeling

herindeling.JPG
De gemeenten Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel zullen per 1 januari 2011 een nieuwe, grote Zuidwesthoekgemeente vormen. Dinsdag 28 oktober waren de beslissende raadsvergaderingen in deze vijf gemeenten. In de vijf gemeenten een meerderheid van de raad voor herindeling, zodat per 1 januari 2011 een nieuwe Zuidwesthoekgemeente ontstaat met ruim 80.000 inwoners en 69 steden en dorpen.

Stemming
's Middags was de raadsvergadering in Wymbritseradiel. Hier stemden 13 raadsleden voor herindeling, de 4 FNP-raadsleden stemden tegen. Als tweede gemeente vergaderde Wûnseradiel later op de middag. Met tien stemmen voor

en vijf stemmen tegen kiest ook hier de raad voor het herindelingsadvies van informateur Harm Bruins Slot. Nijefurd, Bolsward en Sneek vergaderden 's avonds. De raad van Nijefurd nam het fusievoorstel aan met 10 stemmen voor en 3 tegen. Hier onttrokken de beide raadsleden van Groen Links zich van stemming, omdat men van mening is dat het besluitvormingsproces rondom herindeling niet democratisch is verlopen. In Sneek stemden 20 raadsleden voor en 3 tegen. Opvallend in Sneek was dat hier de FNP-raadsleden voor herindeling stemden, terwijl in de overige vier gemeenten de FNP juist tegen opschaling is. In Bolsward viel rond half tien het vijfde en laatste raadsbesluit in de Zuidwesthoek. Hier stemden alle fracties unaniem voor herindeling. Onderaan dit bericht vind je de volledige stemverdeling.

Vervolgtraject
Met dit principebesluit kiezen de gemeenteraden voor de vorming van een grote Zuidwesthoekgemeente en wordt het wettelijke traject dat is gericht op herindeling per 1 januari 2011, opgestart. De gezamenlijke colleges moeten een formeel herindelingsadvies opstellen waarover de gemeenteraden in december 2008 een beslissing kunnen nemen. De colleges stellen de komende tijd een plan van aanpak op voor het vervolgtraject, waarin in ieder geval de rol van de gemeenteraden en het communicatieaspect gewaarborgd zijn.

Gaasterlân-Sleat
De gemeenteraad van onze gemeente heeft zich op 14 oktober uitgesproken over herindeling. Met 9 stemmen voor en

6 stemmen tegen heeft onze raad gekozen voor het samengaan met Skarsterlân en Lemsterland, het voorstel van het college. Meedoen met de grote herindelingsvariant in de Zuidwesthoek zorgt volgens ons college en raad voor overschaling. Maandagavond 27 oktober was in Lemsterland de raadsvergadering over de sterkte-zwakte analyse. De gemeenteraad van Lemsterland heeft met 10 stemmen voor en 5 stemmen tegen een motie aangenomen gericht op het verder onderzoeken van de samenwerkingsmogelijkheden met de strategische partners Gaasterlân-Sleat en Skarsterlân. Waarschijnlijk nog dit jaar heeft ons college vervolggesprekken met de colleges van Lemsterland en Skarsterlân over het onderwerp samenwerken/herindelen.

Stemverdeling raadsvergaderingen 28 oktober:
Wymbritseradiel: 13 voor (4 CDA, 4 Gemeentebelangen, 3 PvdA, 1 VVD en
1 ChristenUnie), 4 tegen (FNP).
Wûnseradiel: 10 voor (3 CDA, 3 PvdA, 2 VVD, 2 ProWûn) en vijf tegen (2 FNP, 1 PvdA , 2 CDA).
Nijefurd: 10 voor (5 CDA, 3 PvdA, 2 VVD) en 3 tegen (2 FNP, 1 ChristenUnie).
Sneek: 20 voor (8 PvdA, 5 CDA, 3 VVD, 2 FNP, 1 Groen Links en 1 ChristenUnie) en 3 tegen (SP).
Bolsward: 12 unaniem voor (5 CDA, 4 PvdA, 1 Gemeentebelangen, 1 Bolswards Belang en 1 Groen Links).

Stemverdeling raad Gaasterlân-Sleat 14 oktober over Sleattemer variant:
9 stemmen voor (3 FNP, 2 CDA, 2 VVD, 1 PvdA, 1 Gemeentebelangen) en 6 stemmen tegen (3 CDA, 2 PvdA,


1 ChristenUnie).