ABVAKABO FNV

Cao Rijk 2007 - 2010 halverwege

De cao Rijk heeft een looptijd van vier jaar en is daarmee één van de langstlopende. Om te voorkomen dat werknemers en bonden aan bepaalde afspraken vast zouden zitten in het geval van inflatie, is ABVAKABO FNV de volgende bepaling in het cao-akkoord overeenkomen:

"Partijen spreken af een herzien loongebouw te ontwikkelen met voor iedere ambtenaar een positief inkomenseffect van ten minste twee procent en totale kosten van drie procent. Partijen spreken af dat zij het nieuwe loongebouw, als ontwerp, uiterlijk 1 januari 2010 gereed zullen hebben, zodat vanaf dat moment nadere afweging over de daadwerkelijke invoering mogelijk is. Partijen spreken af dat zij in ieder geval in april 2010 hierover zullen spreken. Indien mogelijk zal invoering plaatsvinden in de loop van 2010 of 2011. Invoering zal geschieden op de voorwaarde dat de hiervoor benodigde financiering kan worden gevonden. Factoren die daarbij zullen worden meegewogen zijn de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de ontwikkelingen van de lonen in de marksector."

Omdat de inflatie in Nederland sinds juli boven de drie procent uitkomt, zou het kunnen dat de bonden binnenkort van deze clausule gebruik moeten gaan maken.