Gemeente Den Haag

Uitzicht op werk voor alle IDers

Vrijwel alle 1100 ID-werknemers bij Haagse scholen, culturele- en welzijnsinstellingen kunnen de komende jaren aan de slag blijven. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft ruim 24 miljoen euro extra gereserveerd om te voorkomen dat IDers op straat komen te staan, als op 1 januari 2009 de subsidie voor deze banen definitief komt te vervallen.

Het geld wordt gebruikt om de banen te behouden van werknemers, die ondanks alle al getroffen maatregelen niet bij de eigen werkgever in dienst kunnen blijven en ook geen ander werk hebben gevonden. ,,Met dit sluitende pakket maatregelen, bovenop alle regelingen die we vorig jaar al hebben ingevoerd, kunnen we nagenoeg alle ID-werknemers een passend aanbod doen, zegt wethouder Henk Kool van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie.

Voor IDers die 60 jaar of ouder zijn is een speciale regeling getroffen, zodat zij tot aan hun pensioen bij hun baas kunnen blijven werken. Ook werknemers bij culturele- en welzijnsinstellingen houden hun baan. Ook is er geld vrijgemaakt om IDers die bij de gemeente werken in dienst te houden.

Een groep werknemers wordt via een re-integratiebedrijf gedetacheerd bij een andere werkgever. Het bedrijf heeft daarbij de opdracht om de werknemers aan werk op de gewone arbeidsmarkt te helpen. Degenen die daar niet toe in staat zijn, worden om te beginnen voor een jaar gedetacheerd bij één van de acht werkgevers die met inzet van zon negenhonderd ID-werknemers de stad schoon, heel en veilig houden, zoals het Haags Werkbedrijf en Biesieklette. De vacatures die door natuurlijk verloop bij deze acht werkgevers ontstaan, zullen ook bij voorrang worden toegekend aan IDers die bij andere werkgevers in dienst zijn.

Kool: ,,We beschouwen al deze maatregelen als een vangnet. Tot het eind van het jaar blijven we alles op alles zetten om werknemers én werkgevers met begeleiding, scholing en financiële premies te stimuleren om de mensen te laten doorstromen naar regulier werk. Tegelijkertijd waarschuw ik ID-werknemers die niet meewerken aan een oplossing dat zij niet hoeven te rekenen op een ander aanbod. En werkgevers die zich niet hebben ingespannen om hun IDers aan een reguliere baan te helpen, komen niet meer in aanmerking voor ander gesubsidieerd werk.