Gemeente Den Haag

Gemeente Den Haag voortrekker in onderwijs hoogbegaafde scholieren

Bollebozen in het Haagse basisonderwijs krijgen de kans om te excelleren. Dat is de strekking van een convenant dat Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) samen met de Haagse schoolbesturen vandaag ondertekenden.

Er wordt geïnvesteerd in speciale onderwijsprogrammas binnen reguliere klassen. En er worden programmas geïntroduceerd buiten de normale lessen om. Als sluitstuk komen er aparte klassen voor hoogbegaafden. Die zijn bedoeld voor getalenteerde kinderen die binnen een normale basisschool onvoldoende kunnen presteren.

Uit onderzoek blijkt dat veel hoogbegaafde kinderen onder hun niveau presteren: het gaat om 30% van kinderen met een IQ rond de 130 en 60% van de kinderen met een IQ van meer dan 150. In de stad Den Haag zijn er ruim 1000 hoogbegaafde basisscholieren.

Wethouder Sander Dekker: Ieder kind verdient de kans om zijn talent maximaal te ontplooien. Ben je hoogbegaafd dan moet je kunnen excelleren. We zetten ons samen met de schoolbesturen in, om kinderen met achterstanden binnen boord te houden. Juist door samen te werken boeken we resultaten. Die aanpak gaan we nu ook benutten voor kinderen aan de andere kant van de schaal: basisscholieren met uitzonderlijke kwaliteiten. We moeten er voor zorgen dat ook die kinderen de kans krijgen het beste uit zichzelf te halen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft in totaal 10 miljoen euro uitgetrokken om excellentie in het basisonderwijs te stimuleren: 1 op de 10 leerlingen in het basisonderwijs presteert onder zijn of haar niveau. Ik ben daarom erg enthousiast over het initiatief van de gemeente Den Haag om dit gezamenlijk aan te pakken. Den Haag fungeert als proeftuin voor heel Nederland.

Rijk en gemeente dragen beiden ongeveer 250.000 euro bij aan de onderwijsprogrammas in Den Haag. Het doel van de Haagse pilots, die een looptijd van drie jaar hebben, is om de opgedane kennis en ervaring landelijk in te kunnen zetten.