Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2008Z05620 / 2080904190

Vragen van het lid Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Dijksma, over het oneigenlijk gebruik in de kinderopvang. (Ingezonden 31 oktober 2008)


1
Kent u het artikel `Staat betaalt grote zus voor oppassen'? 1)


2
Is het waar dat het oppassen op een jonger broertje of zusje onder de gastouderregeling valt? Zo ja, is dit volgens u wenselijk?


3
Op welke schaal komt het voor dat gezinsleden zich als gastouder inschrijven? Kunnen (stief)ouders zichzelf ook als gastouder inschrijven van hun eigen kind?


4
Kunt u aangeven hoeveel het oneigenlijk gebruik van de kinderopvang de staat jaarlijks kost?


5
Is het met terugwerkende kracht aanvragen van toeslag mogelijk?


6
Waarom komt u pas in 2010 met een herziene regeling? Betekent dit dat tot 2010 broers en zussen gastouder kunnen zijn en ouders kinderopvangtoeslag kunnen ontvangen voor de uren dat men op vakantie is of andere bezigheden heeft dan werken? Zo ja, acht u dit acceptabel?


7
Deelt u de mening dat een ondeugdelijke regeling per direct gestopt moet worden en niet nog tot eind 2009 kan doorlopen omdat de belastingdienst dit nu eenmaal in een computerprogramma heeft zitten?


8
Kunt u toezeggen dat u het oneigenlijk gebruik per direct uit de kinderopvangregeling zult halen, zodat de misstanden zo snel mogelijk uit de kinderopvang verdwijnen en de bonafide gastouders niet langer de dupe worden van gastouders die misbruik maken van de regeling? Zo nee, waarom niet?


1) De Telegraaf, 29 oktober 2008