Senternovem


31-10-2008 | Op weg naar een CO2-neutrale stad: Energieneutraal? Even Apeldoorn bellen

Vijf Nederlandse gemeenten hebben zich opgeworpen als koploper om CO2-neutraal te worden. Tilburg, Apeldoorn, Heerhugowaard, Den Haag en Groningen. Nieuwsbrief Kompas houdt u op de hoogte van hun ambities en vorderingen. Deze keer: Apeldoorn. "Wij willen niet CO2-neutraal worden, maar energieneutraal", zegt Lianda Sjerps, coördinator duurzaamheid in de gemeente Apeldoorn. "Dus we wekken hier zelf de energie op die we in onze gemeente verbruiken."

Opvallende werkwijzen
"Als koploper doe je dingen die jaren later gewoon gevonden worden. Zo was Apeldoorn koploper met wijken die op grote schaal gebruikmaken van zonne-energie. En iets nieuws wat we doen: bij de rioolwaterzuivering winnen we biogas. De warmte die vrijkomt bij die energiewinning gebruiken we voor stadsverwarming in de wijk Zuidbroek. We hebben dus dubbel voordeel van deze manier van rioolwaterzuivering."

Ondersteuning
Belangrijk in de Apeldoornse aanpak is de ondersteunende rol van de gemeente. "We regelden dat inwoners met subsidie uit Europa zonnestroompanelen kunnen aanvragen. We pakken aan, mét en vóór de bewoners in de wijk. En we maken het makkelijk om energie te besparen. Voor de bestaande bouw lanceerden we in september een campagne met een zogeheten `isolatienetwerk': bewoners die willen meedoen aan onze wijkrenovatie, kunnen terecht bij één aanspreekpunt; wij werken achter de schermen samen met de aannemers. Zo realiseren we ook kwantumkortingen op de isolatiematerialen."

Mobiliteit
"Op het gebied van mobiliteit doen we ook veel, al valt dat niet binnen onze koplopersambitie. We hebben in bestaande stadsdelen fietsdoorstroom-assen gerealiseerd en bewaakte gratis fietsenstallingen, gefinancierd uit parkeertarieven voor auto's. Ook stimuleren we productinnovatie. Zo rijdt hier de whisperbus, een hele stille en zuinige stadsbus, aangedreven door elektromotoren die zijn ingebouwd in de wielen. Een Apeldoornse vinding!"

Grondprijzen
"We willen ook het bedrijfsleven bij onze ambitie betrekken", zegt Sjerps. "Op een van onze bedrijventerreinen hebben we duurzame bouw verplicht gesteld, maar bedrijven die nog verder gaan in energiebesparing kunnen rekenen op lagere grondprijzen."

Uitwijken
Zulke ontwikkelingen krijg je niet eenvoudig van de grond, ondervond Sjerps: "Op iedere ambitie komt op een zeker moment druk te staan. Zo trok het consortium voor de stadsverwarming in de wijk Zuidbroek zich ineens terug, we moesten uitwijken naar een andere energiebron en een andere leverancier. Ik herinner me de gesprekken van dat moment nog: `moeten we toch maar gasinstallaties gaan neerzetten in die huizen?' Gelukkig konden we een andere oplossing vinden."