Senternovem


31-10-2008 | TNT opent CO2-emissievrije bedrijfspand in Veenendaal

Het eerste CO2-emissievrije bedrijfspand van logistiek dienstverlener TNT is maandag 27 oktober in gebruik genomen in Veenendaal. Het pand, dat 1.500 m2 groot is, wordt gebruikt als voorbereidingscentrum voor de post. Dankzij een energiezuinig ontwerp en duurzame toepassingen is het pand volledig CO2-emissievrij. Het voorbereidingscentrum is het eerste pand in een reeks `groene' gebouwen die TNT gaat betrekken in het kader van het wereldwijde klimaatprogramma Planet Me.

Albert Hulshoff, adviseur van SenterNovem, schat dat het bedrijfspand een Greencalc-score, een Nederlandse index die een gebouw beoordeelt op energieverbruik, watergebruik, materiaalgebruik en mobiliteit, heeft van 583. "Hoewel het voor dit soort gebouwen moeilijk is om vergelijkingen te maken, denk ik dat op basis van dit getal het TNT-pand de meest duurzame bedrijfshal van Nederland is." En dat is volgens Hulshoff zeer lovenswaardig. Voor de categorie bedrijfshallen in Nederland bestaat er op dit moment geen regelgeving op het gebied van energieprestatie, zoals de Energie Prestatie Coëfficient (EPC). "TNT neemt zelf verantwoordelijkheid, zonder dat ze hiertoe op enige manier verplicht wordt door overheidsregels. En dat is heel bijzonder."

Trias Energetica
Het eerste CO2-emissievrije distributiecentrum is in samenwerking met bouwbedrijf VolkerWessels ontworpen en gebouwd, waarbij de Trias Energetica zo consequent mogelijk is toegepast. Zo zorgen een zeer goede isolatie (Rc-waarde 7), zoveel mogelijk daglicht in combinatie met energiezuinige verlichting en een slimme ventilatie ervoor dat de vraag naar energie zo laag mogelijk is. De resterende energievraag wordt ingevuld met duurzame energiebronnen: een systeem voor warmte- en koudeopslag verwarmt in de winter en koelt in de zomer. Verder is het dak uitgerust met zo'n driehonderd zonnepanelen. Op zonnige dagen leveren de zonnepanelen elektriciteit terug aan het net, terwijl op bewolkte dagen het gebouw wordt voorzien van groene energie uit het elektriciteitsnet. Dit moet met elkaar in evenwicht zijn, waardoor het gebouw per saldo zelfvoorzienend is. "Het is echt een uniek gebouw. In de kantorensector speelt duurzaamheid inmiddels al aardig een rol, maar voor bedrijfshallen is dit nog betrekkelijk nieuw. TNT bevindt zich in de frontlinie om zo'n gebouw te ontwikkelen", aldus Hulshoff.

Besparing
Deze duurzame oplossingen hebben ertoe geleid dat een gasgestookte CV-ketel overbodig is, evenals airconditioning. Op jaarbasis is nog maar 55.000 kWh elektriciteit nodig, tegenover 175.000 kWh en 30.000 m3 gas voor een traditioneel gebouwde bedrijfshal. Volgens Paul Verhoeven, manager New Building and Maintenance van TNT Real Estate, wordt een energiebesparing gerealiseerd van 70% ten opzichte van `conventionele' bedrijfshallen. "De terugverdientijd voor dit pand ligt op ongeveer tien jaar. We hebben de business case laten berekenen voor een `groene' bedrijfshal en een traditionele bedrijfshal. Na tien jaar ben je met dit gebouw budgetneutraal, ondanks de initieel hogere investering", legt Verhoeven uit, die bij de berekeningen uitging van conservatieve schattingen van de toekomstige olieprijs. Deze cijfers bewijzen volgens Hulshoff van SenterNovem dat dit soort `groene' bedrijfshallen heel goed navolgbaar zijn voor andere partijen. "Op de lange termijn is toch de verwachting dat de energieprijzen stijgen. Daar zal TNT geen last van hebben met dit duurzame concept. Sterker nog, als de prijzen op korte termijn gaan stijgen, zal de terugverdientijd voor TNT alleen maar korter worden."

Groene oplossingen
De duurzaamheidsambities van TNT gaan nog verder dan alleen het gebouw. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor onder andere het doorspoelen van eco-toiletten. Ook worden zoveel mogelijk facilitaire en IT-voorzieningen duurzaam toegepast, zoals energiezuinige koffieautomaten en computers en meubilair die vrijwel geheel recyclebaar zijn. "Het concept dat we in Veenendaal hebben toegepast, dient als voorbeeld voor toekomstige nieuwbouw voor TNT. We hopen ook anderen te inspireren over te gaan op duurzame bouw. Er wordt namelijk veel gesproken over duurzaamheid, maar wij zijn blij dat we dat ook in daden hebben omgezet."
TNT streeft ernaar de energie-efficiency van zijn bestaande gebouwen te verbeteren en bij nieuwbouw te kiezen voor zo duurzaam mogelijke opties. TNT heeft meer dan 3 miljoen m2 aan vastgoed verspreid over 65 landen. In 2010 wordt naar verwachting het nieuwe `groene' hoofdkantoor in Hoofddorp in gebruik genomen.