31 okt 2008

Foto N ina Fatouros - www.bugsinthepicture.com

OPROEP

Wageningen Universiteit op zoek naar Veelkleurige Aziatische Lieveheersbeestjes

Promotieonderzoekster Lidwien Raakâvan den Berg van het Laboratorium voor Entomologie (insectenkunde) van Wageningen Universiteit is op zoek naar grote groepen van het Veelkleurig Aziatische Lieveheersbeestje. Zij doet onderzoek naar de overwinteringkansen van het beestje. Daarvoor wil ze kunnen beschikken over dit lieveheersbeestje, liefst als ze in grote groepen samen zitten.

De onderzoekster wil graag in contact komen met mensen die in hun tuin of schuur groepen hebben waargenomen van deze op en naast elkaar zittende beestjes. Dat kan bijvoorbeeld achter luiken of planken, of in een hoek tussen twee muren. Het gaat haar om groepen van 100 exemplaren of meer, in niet-verwarmde ruimtes.

Na melding aan haar wil Lidwien Raak de groepen beestjes komen ophalen. Reacties kunnen aan haar worden
gemaild: lidwien.raak-vandenberg@wur.nl, met foto van de waargenomen groepen lieveheersbeestjes om een indruk te krijgen van de soort en het aantal.

Het Veelkleurig Aziatische Lieveheersbeestje (Harmonia axyridis) is een van de weinige soorten van de familie van lieveheersbeestjes die overwinteren in hele grote groepen in huizen of andere gebouwen. Andere soorten lieveheersbeestjes overwinteren bijvoorbeeld tussen gevallen bladeren op de grond.

Hoe weet je of het om het juiste lieveheersbeestje gaat? Het Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje heeft veel verschijningsvormen. De meeste kevers zijn rood en hebben 0-19 zwarte stippen. Ook zwarte vormen met 2 of 4 rode vlekken komen voor. Dit lieveheersbeestje onderscheidt zich van andere soorten door de grootte. Ze zijn groter dan de meeste lieveheersbeestjes. Een kenmerkend verschil, hoewel je goed moet kijken, is het deukje in het dekschild dat andere lieveheersbeestjes niet hebben.

Verdere kenmerkende gegevens:
⢠Grootte : 4,9 tot 8,2 mm
⢠Het zwarte patroon op het witte halsschild lijkt een grote M of de afdruk van een kattenpoot.
⢠Het uiteinde van de dekschilden heeft een dwarsrichel. Dit âdeukjeâ is meestal wel, maar niet altijd, goed zichtbaar. ⢠De poten zijn kastanjebruin of gedeeltelijk zwart. ⢠Breedte van beide dekschilden samen gelijk aan de lengte van de dekschilden.

Contact
Aanmelding, graag met foto van waargenomen groep lidwien.raak-vandenberg@wur.nl