CARE schort aantal projecten in Noord Kivu (DRC) op

31/10/2008 14:11

Care Nederland

Goma, Democratische Republiek Congo (31 oktober 2008)

Door de toegenomen gewelddadigheden in de provincie Noord Kivu ziet CARE zich genoodzaakt een aantal van haar hulpprogramma's op te schorten. Daaronder ook het door de Nederlandse overheid gefinancierde project om voor bijna een half miljoen inwoners de gezondheidsfaciliteiten structureel te verbeteren. "Dit is heel schrijnend," zegt CARE Nederland projectcoördinator Christel Bultman. "De bevolking van de provincie bestaat voor een belangrijk deel uit mensen die er zijn neergestreken nadat ze ook eerder al voor het geweld tussen de rebellengroepen van Laurent Nkunda en het Congolese leger, de FARDC, op de vlucht moesten. Juist door die bevolkingsgroei was er grote noodzaak om de gezondheidssituatie te verbeteren. Nu moeten die mensen opnieuw vluchten."

Het verhevigde geweld in de Democratische Republiek Congo (DRC) veroorzaakt niet alleen een nieuwe gigantische humanitaire crisis, maar het ondermijnt ook de inspanningen van de Congolese bevolking, die - met de hulp van organisaties zoals CARE - haar best doet om haar leven weer op de rails te krijgen na decennialang geweld en onrust in het gebied. Het hulpproject van CARE Nederland, waar de Nederlandse overheid in totaal 2,2 miljoen euro in investeert, levert daar een bijdrage aan. In totaal worden 30 gezondheidsposten opnieuw opgebouwd, van apparatuur en medicijnen voorzien en er wordt een organisatie opgezet die er voor moet zorgen dat deze posten ook op lange termijn goed worden gerund en zichzelf kunnen bedruipen. Vooral voor de slachtoffers van seksueel geweld, dat helaas nog steeds veel voorkomt, is deze hulp vaak levensreddend. Vanwege de gevechten kan de staf van CARE de doelgroep echter niet meer bereiken. Het wordt voor het personeel te gevaarlijk en de mensen zijn opnieuw op de vlucht. Ondanks de barre omstandigheden bereidt CARE samen met andere hulporganisaties en de Verenigde Naties bereidt CARE een noodhulpoperatie voor om meer dan 375.000 mensen van water, voedsel en onderdak te voorzien.

CARE waarschuwt er voor dat het conflict een enorme negatieve weerslag kan hebben op de stabiliteit in de hele regio, vanwege de potentieel massale vluchtelingenstromen naar Oeganda en Ruanda en de mogelijkheid dat gewapende rebellenfracties in deze buurlanden zich aansluiten bij de DRC-rebellen. "We hebben met de bevolking van deze landen gewerkt aan vrede en wederopbouw, maar het proces is fragiel en zou snel kunnen worden afgebroken door het geweld in Congo," aldus CARE's regionale directeur voor Oost en Centraal Afrika Steve Wallace. "De internationale gemeenschap moet onmiddellijk zorgen voor een versterking van de UN vredesmissie in Congo (MONUC), zodat deze capabel is en voldoende materieel heeft om de Congolese bevolking te beschermen. En we moeten druk uitoefenen op alle partijen om het vechten te stoppen en te zorgen dat humanitaire organisaties de mensen kunnen bereiken. Zo gauw de situatie het weer toelaat, zullen we ook de nu stilgelegde programma's weer oppakken."