Senternovem


31-10-2008 | Levendige discussie tijdens 25-jarig jubileum van EG-Liaison

"Het is een illusie te denken dat focus op een beperkter aantal thema's binnen het Zevende Kaderprogramma (KP7) de slaagkans verhoogt. Een goed voorstel dat met zorg en aandacht is opgesteld haalt het altijd", meent Eric Ideler van Philips. Hij krijgt bijval vanuit de zaal: "Bij een beperkt aantal thema's probeert iedereen zijn projecten geforceerd ergens onder te brengen. Daarvoor moeten de indieners zich in allerlei bochten wringen. Dat lijkt me geen goede zaak."

Ideler en de spreker uit de zaal brachten hun punten naar voren tijdens de paneldiscussie bij de viering van de 25ste verjaardag van EG-Liaison, op 21 oktober in het Kurhaus in Scheveningen. EG-Liaison is 25 jaar geleden opgericht om onderzoekers in Nederland te helpen bij deelname aan de Europese Kaderprogramma's voor onderzoek en technologische ontwikkeling. Tijdens de goed bezochte bijeenkomst werd teruggekeken en een blik geworpen op de toekomst.

Gastspreker Luc Soete van onderzoeksinstituut MERIT (universiteit Maastricht) ging in op diverse aspecten van internationaal onderzoek en innovatie, waarbij hij ook aandacht schonk aan mogelijke effecten van de kredietcrisis. Jan Reint Smit, manager van de afdeling EG-Liaison, schetste een beeld van de succesvolle deelname van Nederland aan het Kaderprogramma. Hij stond ook stil bij enkele punten die van belang zijn om dit succes in de komende jaren vast te houden. Vooral de lage slaagkansen en de beperkte deelname van bedrijven vragen aandacht.

De budgetten van KP7 lopen jaarlijks flink op: van 5 miljard euro in 2007 tot ruim 10 miljard euro in 2013. Smit: "Als we in 2013 met succes ons aandeel uit het Kaderprogramma willen halen, moeten we alles op alles zetten en nog veel beter samenwerken met universiteiten en bedrijven dan we nu al doen. Kortom, als we ons succes in KP7 willen handhaven zal dat een topprestatie van alle Nederlandse spelers vereisen. EG-Liaison staat klaar om de Nederlandse doelgroep daarbij te ondersteunen."

Top-down kiezen niet gewenst
KP7-projecten moeten zich concentreren op enkele grote thema's zoals klimaat, voeding en gezondheid. Dat was een van de stellingen tijdens de afsluitende discussie. Pannellid Joke van den Bandt van VNO/NCW is kritisch: "We moeten niet kiezen voor onderwerpen waar de hele wereld mee bezig is en we moeten ook niet top-down kiezen, zoals bij de sleutelgebieden is gebeurd. Het gevaar van top-down keuzes is dat de thema's een hype worden. Politici bombarderen onderwerpen die populair zijn en waarmee ze kunnen scoren. Dat dient niet het algemeen belang, want zijn deze thema's in de toekomst ook nog belangrijk?"

Willem Wolters van de universiteit Wageningen deelt de mening van Eric Ideler. "Beperking van het kaderprogramma tot een aantal grote thema's is geen goed idee. In de praktijk blijkt dat goede voorstellen een hoog slaagpercentage hebben. Het draait dus om de kwaliteit van voorstellen." Naast de inhoud zijn succesfactoren voor een goed voorstel onder meer: het management, de impact voor Europa, de presentatie en de financiële en administratieve ondersteuning in de eigen organisatie.

EG-Liaison geeft voorlichting en adviseert bedrijven, kennisinstellingen en overheden om tot een goed voorstel te komen. Wolters: "Partijen die aandacht besteden aan hun voorstel en bij EG-Liaison aankloppen, maken goede kans." EG-Liaison kan analyses maken van sterke en zwakke punten bij organisaties en zo beter stategisch adviseren. Met deze inzichten kunnen partijen hun voordeel doen en hun slaagkans verhogen.

Meer nadruk op toepassing en deelname bedrijven We moeten niet de thema's uitbreiden, maar KP7 beter positioneren, vindt Van den Bandt. "PR is belangrijk. Er is ook meer nadruk nodig op toegepast onderzoek en de bureaucratie moet omlaag. Alleen zo slagen we erin de beperkte deelname van bedrijven te verhogen", meent zij. Willem Wolters van de Universiteit Wageningen sluit zich daarbij aan. "Voorlichting aan bedrijven is erg belangrijk en de industrie is hard nodig om tot toepassingen te komen." Daar zijn volgens hem ook doorbraken in fundamenteel onderzoek voor nodig. "Die zijn uiteindelijk ook gericht op toepassingen."

Focus op breed toepasbare technologie
Renee Westenbrink van de VSNU, houdt een pleidooi voor de enabling technologieën. "Waarom leggen we geen focus op technologie die breed toegepast kan worden in alle sectoren?", vraagt hij zich hardop af. "Ict, nanotechnologie en embedded systems bijvoorbeeld, zijn onderliggende technologieën die toepassing vinden in diverse sectoren zoals de veiligheidssector, de zorg en transport en logistiek."

Bij de stemmingen keerde de zaal zich tegen een concentratie op enkele thema's maar toonde zich voorstander van meer nadruk op toepassing met grotere deelname van bedrijven.

Jubileum_Stelling Jubileum_Soete Jubileum_borrel

ManagersEGL

Vier managers uit de EG-Liaison jaren bijeen. Van links naar rechts: Eelco Denekamp, Peter Heringa, Luuk Borg en Jan Reint Smit.
De eerste manager, Willem Enterman, kon er helaas in verband met zijn gezondheidssituatie niet meer bij zijn.

Downloads

Foto-impressie EG-Liaison jubileum