D66

Ambitieuze student hoeft extra vakken niet zelf te betalen

31 oktober 2008

Minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) gaat op verzoek van D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold de Universiteit van Amsterdam (UvA) terugroepen. Die wil vanaf 2010 studenten die extra vakken volgen zelf voor de kosten laten opdraaien. Plasterk zal de UvA erop wijzen dat het recht op extra vakken is opgenomen in de Wet op het hoger onderwijs.

Ambitieuze studenten

Een paar weken geleden trok de ASVA studentenunie, de organisatie die de belangen behartigt voor studenten aan de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam, aan de bel over de voorgenomen maatregel van het College van Bestuur van de UvA. D66 reageerde direct en vroeg de minister om te voorkomen dat studenten werkelijk moeten betalen voor het volgen van extra vakken. Pechtold: "Ik ben blij dat ambitieuze studenten nu niet door hun opleiding beperkt worden in het najagen van hun aspiraties."

Excellentie bevorderen

Volgens de sociaal-liberaal zou een dergelijke maatregel ook indruisen tegen het beleid om excellentie te bevorderen en de kenniseconomie te stimuleren. "Deze maatregel zou de zesjescultuur alleen maar stimuleren, terwijl we daar nu juist vanaf willen. Studenten die zich extra willen ontwikkelen moeten daartoe juist worden aangemoedigd."