Provincie Groningen

Onderwijsprijs Groningen 2008 De Maranathaschool en het Reitdiep College winnen Onderwijsprijs Groningen 2008 31 oktober 2008

Gisteravond hebben de Maranathaschool uit Kornhorn (categorie basisonderwijs) en het Reitdiep College, vestiging Kamerlingh Onnes uit Groningen (categorie voortgezet onderwijs) de Onderwijsprijs Groningen 2008 ontvangen uit handen van de onderwijsgedeputeerde Pim de Bruijne. Zij gaan hiermee door naar de finale van de nationale Onderwijsprijs op 18 maart 2009 in Amsterdam en maken kans op EUR 7.000,- en het fraaie kunstwerk De Bronzen Olifant. De avond werd gepresenteerd door de bekende Nederlander Bas Muijs.

Onderwijsprijs Groningen 2008

De Maranathaschool
De Marananthaschool heeft gewonnen met het project 'Kunst bij de Kiep'. De kinderen maken, onder begeleiding van een kunstenaar, kunst in de brede zin van het woord. Met als onderwerp een van de dieren die voorkomen in de omgeving van de school. De jury is bijzonder gecharmeerd van dit project. De Maranathaschool heeft al eens een tweede prijs behaald bij de wedstrijd "Groenste school van Nederland" en daarna natuur- en milieuonderwijs tot een specialiteit van de school gemaakt. Op zich zijn de activiteiten niet allemaal uniek, maar de structurele verankering in het schoolbeleid geeft het project meerwaarde. Het geheel is breed, vakoverstijgend opgezet en legt een mooie verbinding tussen de leerlingen en hun directe omgeving. In een tijd dat kinderen meer en meer vanachter de computer de wereld ontdekken, brengt dit project kinderen direct in aanraking met de flora en fauna om hen heen. Het is belangrijk dat kinderen hun talenten ook buiten de klas kunnen laten zien. Het gaat immers niet alleen om theorie. Bewonderenswaardig is de koppeling met andere vakken als taal, handvaardigheid, muziek en nu weer kunst. Leerkrachten, ouders en andere vrijwilligers werken samen met de kinderen. Door zelf bezig te zijn met de natuur, krijgt vandalisme in het natuurgebied niet snel een kans.

Groningen, Reitdiep College, vestiging Kamerlingh Onnes 'Op het eerste gezicht een alledaags project', aldus de jury over het project dat leerlingen begeleidt bij een goede school- en loopbaankeuze. Elke school voor voortgezet onderwijs moet de leerlingen daar immers bij begeleiden en goede voorlichting over profielkeuze hoort daarbij. Maar deze school maakt op de jury indruk met haar aanpak die getuigt van professionaliteit, prima is onderbouwd en tegelijk heel praktisch is ingericht. Centraal staat het persoonlijke profiel van de leerling: wie ben ik, wat kan ik, wat vind ik leuk en wat wil ik er voor doen? De school werkt samen met andere scholen en ook de ouders werken mee. Garanties voor een goede profiel- en beroepskeuze zijn nooit te geven, maar het Reitdiep College is onmiskenbaar op de goede weg.

De jury
De jury werd dit jaar gevormd door Lian Veenstra, lid Provinciale Staten; Catharina Drenthe, directeur OJBS De Ommewending, (winnaar Onderwijsprijs Groningen 2006); en Gea Meulema, journaliste Dagblad van het Noorden.

Publieksprijs
Voordat de prijswinnaars bekend werden gemaakt, gaven alle genomineerde scholen een presentatie van hun project. Aan het eind van de avond mocht ook het publiek een prijswinnaar aanwijzen: voor de beste presentatie van de avond. De meeste stemmen gingen naar de Maranathaschool uit Kornhorn in de categorie primair onderijs en het Hogeland College uit Warffum in de categorie voortgezet onderwijs. Deze leerlingen mochten de publieksprijs in ontvangst nemen.

Onderwijsprijs
De nationale onderwijsprijs is een initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP). Het INOP werkt hierin onder andere samen met de 12 provinciebesturen. Het doel van de tweejaarlijkse onderwijsprijs is de vele goede initiatieven in het Nederlandse onderwijs voor het voetlicht te brengen. Scholen, docenten en leerlingen worden uitgenodigd om `good practice' in te zenden en deze te presenteren tijdens de prijsuitreiking. Op deze manier kunnen zij van elkaar leren en wordt er gewerkt aan een positief imago van het onderwijs.

31 oktober 2008